Про проект Закону про внесення змін до статті 37 Закону України «Про державну службу» (щодо пенсійного забезпечення державних службовців)

(реєстр. № 3297 від 15.10.2008 р.)

На виконання доручення Голови Верховної Ради України Комітет розглянув на своєму засіданні проект Закону про внесення змін до статті 37 Закону України «Про державну службу» (щодо пенсійного забезпечення державних службовців) з реєстр. № 3297 від 15.10.2008 р., внесений народним депутатом України А.Парубієм. Законопроектом пропонується зменшити для осіб жіночої статі розмір спеціального стажу, необхідного для призначення пенсії державного службовця, з метою усунення певної диспропорції між згаданим та страховим стажем в залежності від статі особи.

По результатах обговорення даного питання Комітет вважає за доцільне зазначити, що встановлення законодавством України про загальнообов’язкове державне соціальне страхування пенсійних пільг щодо жінок обумовлено, насамперед, їхньою соціальною роллю у суспільстві, а саме, поєднанням праці з материнством.

В той же час спеціальний трудовий стаж лежить в основі правовідносин щодо забезпечення працівників пенсіями на пільгових умовах, у пільгових розмірах, а також за вислугу років, і такий спеціальний стаж як стаж державної служби та служби на посадах державної служби, певна тривалість якого дає право на відповідну пенсію, не має бути у пропорційній відповідності до страхового стажу (визначеного різним для жінок та чоловіків), оскільки державні службовці не належать до категорій працюючих осіб, зайнятих на важких та шкідливих роботах,  виконання яких може призвести, наприклад, до втрати професійної працездатності.

Комітет також зауважує, що аналогічно до законодавства про державну службу вирішується питання пенсійного забезпечення (тобто тривалість спеціального стажу визначається незалежно від статі особи) й в інших законах, які регламентують умови пенсійного забезпечення військовослужбовців, працівників митних органів, суддів, прокурорів, працівників освітянської та науково-технічної сфер тощо. В той же час у законопроекті не передбачається внесення змін  до інших відповідних законів.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку на даний законопроект зауважує, що його реалізація потребуватиме додаткового бюджетного фінансування, у зв’язку з чим законопроект потребує належного фінансово-економічного обґрунтування відповідно до частини другої статті 27  Бюджетного кодексу України та частини третьої статті 91 Регламенту Верховної Ради України, і пропонує за результатами розгляду в першому читанні направити законопроект на доопрацювання.

Мінпраці України не підтримує законопроект, а також за наданою цим міністерством інформацією не підтримують законопроект Мінфін України, Мін’юст України, Мінекономіки України, Мінпраці України, Пенсійний фонд України, Головдержслужба України та Федерація роботодавців України.

Комітет, враховуючи викладене та вважаючи, що дана законодавча пропозиція щодо надання жінці певних особливих прав порівняно з чоловіком не має чіткого й вагомого підґрунтя у вигляді об’єктивних соціальних і природних відмінностей, містить дискримінаційні положення за ознакою статі, суперечить діючому законодавству в частині забезпечення рівноправності жінок і чоловіків у сфері соціального захисту, чим порушуються положення Закону України «Про забезпечення рівних прав та можливостей чоловіків та жінок» (статті 6, 20), ухвалив рішення:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відхилити внесений народним депутатом України А.Парубієм проект Закону про внесення змін до статті 37 Закону України «Про державну службу» (щодо пенсійного забезпечення державних службовців) з реєстр. № 3297 від 15.10.2008 р.

2. Визначити співдоповідачем від Комітету з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, першого заступника Голови Комітету О.Боднар.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 72/04*”

19 травня 2011 16:41
19 травня 2011 16:40
19 травня 2011 16:38
19 травня 2011 16:37
19 травня 2011 16:35
19 травня 2011 16:34
19 травня 2011 16:32
19 травня 2011 16:31
19 травня 2011 16:28
19 травня 2011 16:25