Про проект Постанови про звільнення за недовірою у зв'язку з

причетністю до земельних афер та протиправних методів керування

голови Білоцерківської райдержадміністрації Плугатора Р.І. та

заступника голови Бориспільської райдержадміністрації Гордієвського В.І.

(реєстр. № 2706)

 

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування розглянув на своєму засіданні проект Постанови про звільнення за недовірою у зв'язку з причетністю до земельних афер та протиправних методів керування голови Білоцерківської райдержадміністрації Плугатора Р.І. та заступника голови Бориспільської райдержадміністрації Гордієвського В.І. (реєстр. № 2706 від 01.07.2008 р.), поданий народним депутатом України В.Бондиком. За визначенням автора, законодавча ініціатива спрямована на всебічне і повне, в межах парламентського контролю, розслідування обставин і фактів незаконного виділення земель та корупційних дій представників виконавчої влади. Текст проекту Постанови містить, серед іншого, положення, відповідно до якого Верховна Рада України постановляє висловити недовіру вказаним у проекті посадовим особам та звернутись до Президента України щодо їх звільнення.

Комітет відзначає, що відповідно до частини четвертої статті 118 Конституції України, голови місцевих державних адміністрацій призначаються на посаду і звільняються з посади Президентом України за поданням Кабінету Міністрів України. При здійсненні своїх повноважень вони підзвітні і підконтрольні органам виконавчої влади вищого рівня, про що йдеться у частині п’ятій статті 118 Конституції України. Крім цього, частиною дев’ятою цієї ж статті обласні та районі ради наділяються правом на висловлення недовіри голові відповідної місцевої державної адміністрації.

Повноваження Верховної Ради України, які виключно визначені Конституцією України і не можуть розширюватися шляхом прийняття звичайних законів (аналогічно до повноважень Президента України), не містять повноважень щодо висловлення  недовіри чи внесення Президенту України подання про звільнення голів місцевих державних адміністрацій. Разом із тим можна вказати, що парламентський контроль за діяльністю тих чи  інших  суб’єктів  владних  повноважень  може  бути  реалізовано шляхом створення тимчасових слідчих комісій, виконання контрольних функцій комітетами, підтримки запитів народних депутатів України.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань органів виконавчої влади, Управління по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України, пояснення голови Білоцерківської районної державної адміністрації Київської області Р.Плугатора, з’ясувавши позицію народних депутатів України - членів Комітету щодо проекту Постанови і обговоривши питання, Комітет ухвалив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Постанови про звільнення за недовірою у зв'язку з причетністю до земельних афер та протиправних методів керування голови Білоцерківської райдержадміністрації Плугатора Р.І. та заступника голови Бориспільської райдержадміністрації Гордієвського В.І. (реєстр. № 2706 від 01.07.2008 р.), поданий народним депутатом України В.Бондиком, за наслідками розгляду у першому читанні відхилити.

2. Доручити виступити від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України під час розгляду цього питання голові підкомітету з питань органів виконавчої влади, народному депутату України  В.Петренку.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 57/31*”

31 травня 2011 12:45
31 травня 2011 12:44
31 травня 2011 12:43
31 травня 2011 12:41
31 травня 2011 12:40
31 травня 2011 12:38
31 травня 2011 12:36
31 травня 2011 12:34