Про проект Закону України про внесення змін

до Закону України «Про місцеві державні адміністрації»

(щодо питань організації, повноважень та порядку діяльності місцевих державних адміністрацій)

(реєстр. №1311)

 

Комітет Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування на своєму засіданні 6 квітня 2009 року розглянув  проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про місцеві державні адміністрації» (щодо питань організації, повноважень та порядку діяльності місцевих державних адміністрацій) (реєстр. №1311 від 10.01.2008 р.), поданий Президентом України. У законопроекті, як зазначено суб’єктом права законодавчої ініціативи, пропонується більш чітко визначити положення Закону щодо статусу місцевих державних адміністрацій, особливо в частині їх взаємовідносин з органами місцевого самоврядування, уточнити компетенцію місцевих державних адміністрацій, особливо в частині їх взаємовідносин з органами місцевого самоврядування, збалансувати систему взаємовідносин місцевих державних адміністрацій з  Президентом України та Кабінетом Міністрів України.

Вищевказаний законопроект було прийнято Верховною Радою України за основу за наслідками розгляду у першому читанні 18 березня 2008 року. Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування забезпечив його підготовку до другого читання, подавши 5 червня 2008 року на розгляд Верховної Ради України відповідну порівняльну таблицю.

Однак за час, що минув з моменту подання проекту Закону України про внесення змін до Закону України «Про місцеві державні адміністрації» (щодо питань організації, повноважень та порядку діяльності місцевих державних адміністрацій) (реєстр. №1311), в суспільно-політичному житті України набрали поширення і закріпилися тенденції щодо зміцнення і посилення ролі органів місцевого самоврядування в системі здійснення влади. Про це свідчить задеклароване практично всіма політичними силами і вищими органами державної влади повернення до конституційного процесу щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування та зміни функцій місцевих державних адміністрацій. Зокрема йдеться про необхідність наділення обласних і районних рад правом утворювати власні виконавчі органи і одночасне перетворення місцевих державних адміністрацій на органи виконавчої влади з функціями контрольно-наглядового та координуючого характеру. Саме ці положення також містить поданий до Верховної Ради України Президентом України проект Закону України про внесення змін до Конституції України (реєстр. №4290 від 31.03.2009 р.).

Комітет наголошує, що проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про місцеві державні адміністрації» (щодо питань організації, повноважень та порядку діяльності місцевих державних адміністрацій) (реєстр. №1311) має іншу спрямованість. Він передбачає посилення контрольних повноважень місцевих державних адміністрацій щодо органів місцевого самоврядування. Крім того пропонується окремі повноваження обласних і районних рад вилучити з їхнього відання та передати безпосередньо до власних повноважень місцевих державних адміністрацій. Таким чином обсяг виконавчо-розпорядчої та контрольно-наглядової компетенції місцевих органів виконавчої влади буде суттєво розширено, що не відповідає задекларованим цілям розвитку і вдосконалення системи здійснення влади в Україні на засадах її децентралізації, зміцнення і державного сприяння інституту місцевого самоврядування.

Заслухавши інформацію з цього питання Голови Комітету, народного депутата України О.Омельченка, з’ясувавши позицію народних депутатів України - членів Комітету, беручи до уваги численні звернення органів місцевого самоврядування та враховуючи все вищевказане, Комітет ухвалив:

1. Відповідно до частини п’ятої статті 44 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» скасувати рішення Комітету від 21 травня 2008 року щодо прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону України про внесення змін до Закону України «Про місцеві державні адміністрації» (щодо питань організації, повноважень та порядку діяльності місцевих державних адміністрацій) (реєстр. №1311).

2. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до частини першої статті 48, частини другої статті 95 Регламенту Верховної Ради України скасувати рішення Верховної Ради України від 18 березня 2008 року «Про прийняття за основу проекту Закону України «Про місцеві державні адміністрації» (щодо питань організації, повноважень та порядку діяльності місцевих державних адміністрацій) (реєстр. №1311) та зняти зазначений законопроект з розгляду як такий, що втратив актуальність.

3. Доручити виступити від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України під час розгляду цього питання Голові Комітету, народному депутату України О.Омельченку.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 55/29*”

31 травня 2011 10:32
31 травня 2011 10:31