Про проект Закону про присвоєння юридичним особам

та об'єктам права власності імен фізичних осіб

(реєстр. № 2447 від 05.05.2008 р.)

 

Комітет за дорученням Голови Верховної Ради України А.Яценюка розглянув проект Закону про присвоєння юридичним особам та об'єктам права власності імен фізичних осіб (реєстр. № 2447 від 05.05.2008 р.), внесений Кабінетом Міністрів України, яким пропонується визначити підстави та порядок присвоєння імен фізичних осіб юридичним особам та об’єктам права власності, які за ними закріплені.

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти, який визначено головним з опрацювання проекту Закону про присвоєння юридичним особам та об'єктам права власності імен фізичних осіб (реєстр. № 2447 від 05.05.2008 р.), розглянувши його на своєму засіданні 24.12.2008 р., прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти зазначений законопроект у першому читанні за основу.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України погоджується з необхідністю законодавчого визначення такого порядку, але вважає за доцільне рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні проект Закону “Про присвоєння юридичним особам та об'єктам права власності імен фізичних осіб” повернути на доопрацювання з урахування висловлених зауважень та пропозицій.

Враховуючи викладене, підкомітет  вважає за доцільне висловити щодо змісту проекту наступні зауваження та пропозиції:

Щодо назви Закону та відносин, на які він поширюється

- предметом регулювання цього закону має бути використання у найменуваннях та назвах імен саме видатних осіб, що фактично випливає із ст. 3 проекту, проте не відображено у назві Закону;

- пропонуємо не визначати безпосередньо у назві Закону всі об‘єкти, у найменуваннях та назвах яких використовуватимуться імена фізичних осіб;

- слід звернути увагу на те, що не всі вказані організації та установи (об‘єднання, з‘єднання, військові частини, військові навчальні заклади, установи та організації Збройних Сил України, інші військові формування) мають статус юридичної особи.

- пропонуємо зазначити, що, вулиці, площі, сквери та інші відповідні об‘єкти за своєю суттю не є об‘єктами права власності. Слід вважати, що відповідні об‘єкти слід розглядати як складові частини певного населеного пункту, а не як об‘єкти права власності.

- дія Закону має поширюватися також на об‘єднання громадян та благодійні організації (що не передбачено ст. 1 проекту) та структурні підрозділи організацій;

- пропонуємо уточнити, що використання присвоєних імен в найменуванні юридичної особи не є підставою виникнення прав інтелектуальної власності у спадкоємців фізичних осіб, чиї імена використовуються у найменуваннях юридичних осіб.

Щодо порядку присвоєння 

- порядок присвоєння імен видатних осіб вулицям, площам, паркам чи іншим складовим частинам населених пунктів має бути узгоджений з порядком присвоєння імен таких осіб географічним об‘єктам згідно з Законом України “Про географічні назви”;

- присвоєння імені видатної особи військовим формуванням, які не перебувають у складі Збройних Сил, має проводитися за поданням керівника спеціального уповноваженого центрального органу виконавчої влади, якому підпорядковується відповідне формування. У зв‘язку з цим рішення про присвоєння імені має прийматися Кабінетом Міністрів України;

- проект має бути доповнений визначенням документу, яким оформлюється дозвіл на використання імені чи назви у найменуванні організації та назві відповідного об‘єкту.

Заслухавши з цього питання інформацію куратора підкомітету з питань державного будівництва, заступника Голови Комітету В.Сінченка та секретаря Комітету С.Гордієнка, Комітет  ухвалив:

1. Відповідно до частини шостої статті 93 Регламенту Верховної Ради України вважати за доцільне головному Комітету при підготовці проекту Закону про присвоєння юридичним особам та об'єктам права власності імен фізичних осіб (реєстр. № 2447 від 05.05.2008 р.) рекомендувати Верховній Раді України за наслідками його розгляду  в  першому  читанні прийняти за основу.

2. Направити цей висновок до Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 54/28*”

30 травня 2011 15:54
30 травня 2011 15:53
30 травня 2011 14:11
30 травня 2011 14:09
30 травня 2011 14:07
30 травня 2011 14:06
30 травня 2011 14:04
30 травня 2011 14:03
30 травня 2011 14:01
30 травня 2011 12:41