Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо пенсійного забезпечення державних службовців)

(реєстр. № 3479 від 12.12.2008 р.)

На виконання доручення Голови Верховної Ради України Литвина В.М. від    15 грудня 2008 року Комітет розглянув на своєму засіданні проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо пенсійного забезпечення державних службовців) з реєстр. № 3479 від 12.12.2008 р., внесений народним депутатом України В.Стретовичем. Законопроектом пропонується внести зміни до законів України «Про державну службу» та «Про пенсійне забезпечення» щодо надання права на отримання пенсії державного службовця особам, які працювали на посадах державних службовців і вийшли на пенсію до введення в дію Закону України «Про державну службу».

Комітет, погоджується із зауваженнями до даного законопроекту, висловленими Комітетом з питань бюджету, Комітетом з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України, Комітетом у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів, Головним науково-експертним управлінням Апарату Верховної Ради України у відповідних висновках на нього, і вважає за доцільне зазначити про таке:

- законопроект не узгоджується із Стратегією розвитку пенсійної системи та Концепцією розвитку законодавства про державну службу в Україні, схваленими відповідними актами Президента та Кабінету Міністрів України;

- правове положення службовців, які працювали на посадах, аналогічних посадам державних службовців, до введення в дію Закону України «Про державну службу», суттєво відрізняється від правового положення державних службовців щодо особливих вимог та обмежень щодо них при прийнятті на службу та під час її проходження, зважаючи на що запропоновані зміни до законів є некоректними;

- внесення змін до Закону України «Про пенсійне забезпечення» з порушених автором питань є недоречним, оскільки зазначений Закон на даний час застосовується лише в частині визначення права на пенсію за віком на пільгових умовах і за вислугу років;

- у Прикінцевих положеннях законопроекту передбачається набрання ним чинності у разі його прийняття з дня його опублікування, в той же час до законопроекту всупереч вимогам частини третьої статті 91 Регламенту Верховної Ради України та статті 27 Бюджетного кодексу України не додане фінансово-економічне обґрунтування (розрахунок розміру витрат) та пропозиція щодо покриття цих витрат. При цьому у пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що реалізація його положень не потребуватиме додаткових фінансових витрат з державного бюджету, хоча зрозуміло, що з прийняттям законопроекту значно розширятиметься коло осіб, які матимуть право на пенсію державного службовця, що суттєво вплине на видаткову частину державного бюджету;

- законопроект та супровідні документи до нього містять чимало недоліків техніко-юридичного характеру.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку пропонує відхилити даний законопроект за результатами розгляду його в першому читанні.

Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів пропонує направити даний законопроект на доопрацювання. Враховуючи викладене, Комітет ухвалив рішення:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України відхилити проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (реєстр. № 3479 від 12.12.2008 р.), внесений народним депутатом України В.Стретовичем.

2. Визначити співдоповідачем від Комітету з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, голову підкомітету з питань органів виконавчої влади В. Петренка.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 51/25*”

01 червня 2011 16:57
01 червня 2011 16:28
01 червня 2011 16:27
01 червня 2011 16:26
01 червня 2011 16:25
01 червня 2011 16:23
01 червня 2011 16:22