Про проект Закону України про внесення змін до Закону України

«Про службу в органах місцевого самоврядування»

(реєстр. № 3080 від 28.08.2008 р.)

 

Комітет розглянув на своєму засіданні проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» (реєстр. № 3080 від 280.08.2008 р.), внесений Кабінетом Міністрів України з метою підвищення рівня відповідальності посадових осіб місцевого самоврядування за порушення Присяги посадової особи місцевого самоврядування та вимог Закону України «Про боротьбу з корупцією», а також у разі відмови від складання  Присяги.

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань місцевого самоврядування М.Трайдука, народні депутати України - члени Комітету під час обговорення цього питання на засіданні Комітету висловились на підтримку ініціативи Уряду щодо удосконалення законодавства в частині посилення відповідальності посадових осіб місцевого самоврядування за порушення вимог антикорупційного законодавства та виконавської дисципліни.

Водночас Комітет висловлює такі зауваження до даного законопроекту:

- через відсутність у законопроекті механізму реалізації припинення служби в органах місцевого самоврядування у зв’язку з порушенням Присяги та критеріїв щодо визначення таких порушень відповідна норма не матиме практичного застосування. Водночас незначні порушення в частині, наприклад, виконання особою своїх посадових обов’язків можуть призвести до застосування такої неадекватної санкції як  звільнення.

- висловлене зауваження стосується аналогічної норми, яка міститься у Законі України «Про державну службу» (пункт 6 частини першої статті 30), зважаючи на що доцільно вносити відповідні зміни і до зазначеного Закону;

- запропонована редакція абзацу другого частини першої статті 20 Закону потребує редагування з метою уникнення суперечливого тлумачення.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України та Комітет з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією у своїх висновках вважають за доцільне за результатами розгляду законопроекту в першому читанні повернути його суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Комітет з питань правової політики вважає, що законопроект за наслідками розгляду Верховною Радою України в першому читанні може бути прийнятий за основу. Враховуючи викладене, Комітет ухвалив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» (реєстр. № 3080 від 280.08.2008 р.), внесений Кабінетом Міністрів України, за наслідками розгляду його у першому читанні прийняти за основу з дорученням головному комітету підготувати його до другого читання з урахуванням висловлених зауважень.

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, голові підкомітету з питань місцевого самоврядування М.Трайдуку.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 37/11*”

09 червня 2011 17:02
09 червня 2011 16:33
09 червня 2011 16:29
09 червня 2011 16:27
09 червня 2011 16:26
09 червня 2011 16:23
09 червня 2011 16:22