Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо виконуючих обов’язки голів місцевих державних адміністрацій)

 (реєстр. № 3112)

 

Комітет розглянув проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо виконуючих обов’язки голів місцевих державних адміністрацій) (реєстр. № 3112 від 04.09.2008 р.), внесений народними депутатами України Портновим А.В. та Лавриновичем О.В.

У проекті пропонується внести зміни до чинних законів України “Про Кабінет Міністрів України”, “Про місцеві державні адміністрації” та “Про місцеве самоврядування в Україні”, якими, зокрема, передбачається:

- вилучити положення, відповідно до якого Президент України має право відхилити запропоновану Кабінетом Міністрів України кандидатуру на посаду голови місцевої державної адміністрації;

- вилучити положення, відповідно до якого голови місцевих державних адміністрацій  призначаються на строк повноважень Президента України;

- встановити, що Президент України має прийняти рішення про призначення на посаду або звільнення з посади голови місцевої державної адміністрації у п’ятнадцятиденний термін з дня отримання подання Кабінету Міністрів України;

- встановити, що, у разі відхилення Президентом України поданої кандидатури голови місцевої державної адміністрації, Кабінет Міністрів України призначає виконуючого обов’язки голови місцевої державної адміністрації, який має всі права та обов’язки, передбачені цим та іншими законами України для голів місцевих державних адміністрацій;

- надати право місцевій раді на прийняття рішення про звернення до Кабінету Міністрів України з пропозицією звільнити виконуючого обов’язки голови відповідної місцевої державної адміністрації, що може бути підставою для його звільнення Кабінетом Міністрів України.

Заслухавши з цього питання інформацію голови підкомітету з питань органів виконавчої влади В.Петренка, пояснення і аргументацію одного з авторів законопроекту – народного депутата України А.Портнова, з’ясувавши точки зору присутніх членів Комітету та врахувавши пропозиції народного депутата України О.Черноморова,  Комітет ухвалив:

1. Рекомедувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо виконуючих обов’язки голів місцевих державних адміністрацій) (реєстр. № 3112), поданий народними депутатами України Портновим А.В. та Лавриновичем  О.В. прийняти за основу та в цілому з урахуванням таких пропозицій:

 - у підпункті 3 пункту 1 розділу ІІ законопроекту (що стосується нової частини шостої статті 8 Закону України “Про місцеві державні адміністрації”) виключити слова “з урахуванням особливостей, встановлених цим Законом”;

- у пункті 2 розділу ІІ законопроекту (що стосується нової частини дев’ятої статті 34 Закону України “Про місцеві державні адміністрації”) виключити перше речення.

2. Доручити виступити із співдоповіддю на пленарному засіданні Верховної Ради України під час розгляду цього питання Першому заступнику Голови Комітету, народному депутату України О.Боднар.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 29/03*”

10 червня 2011 12:04