Про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про місцеві державні адміністрації»

 (реєстр. № 10551 від 01.06.2012 р.)

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування за дорученням Голови Верховної Ради України В.Литвина розглянув проект Закону про внесення змін до Закону України «Про місцеві державні адміністрації» (реєстр. № 10551 від 01.06.2012 р.), поданий Кабінетом Міністрів України.

Законопроект розроблено з метою узгодження норм Закону України «Про місцеві державні адміністрації» із нормами законів України «Про Кабінет Міністрів України», «Про центральні органи виконавчої влади» щодо необхідності погодження з головами місцевих державних адміністрацій призначення на посади керівників територіальних органів міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, підприємств, установ, організацій та передбачення повноважень Уряду встановлювати процедуру погодження призначення на посади керівників підприємств, установ, організацій, що належать до сфери управління міністерств та інших центральних органів виконавчої влади.

Зазначена мета досягається шляхом внесення змін до статей 31 та 36 Закону України «Про місцеві державні адміністрації». При цьому передбачається встановити винятки у погодженні призначень на місцевому рівні для окремих центральних органів виконавчої влади. Йдеться про Міністерство внутрішніх справ України, Антимонопольний комітет України, Державну фінансову інспекцію України, Державну службу статистики України. Стосовно Міністерства внутрішніх справ України та Антимонопольного комітету України згадані винятки обумовлюються особливим порядком врегулювання призначень керівників їх територіальних органів законами України «Про міліцію», «Про Антимонопольний комітет України». Стосовно ж Державної фінансової інспекції України та Державної служби  статистики  України  аргументація зводиться до питань доцільності.

Із наведених у пояснювальній записці міркувань випливає висновок, що участь голови місцевої державної адміністрації у погодженні призначень керівників територіальних органів вищевказаних відомств містить корупційні ризики, справлятиме негативний вплив на об’єктивність перевірок, аналізів, досліджень тощо.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у висновку від 04.09.2012 р. наводить значну кількість зауважень, в тому числі концептуального характеру, до законопроекту та не підтримує ідею погодження головами місцевих державних адміністрацій призначень керівників територіальних органів міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, вказуючи, що відповідні положення законів України «Про Кабінет Міністрів України» та «Про центральні органи виконавчої влади» потребують виправлення, а не тиражування в інших законах.

У ході обговорення більшість членів Комітету підтримала законодавчу ініціативу Уряду, однак висловилась за корекцію тих винятків із загального правила погодження призначень, які містить законопроект.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань державного будівництва, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб та обговоривши питання, Комітет   у х в а л и в:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до Закону України «Про місцеві державні адміністрації» (реєстр. № 10551), поданий Кабінетом Міністрів України, за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу.

2. Доручити виступити зі співдоповіддю на пленарному засіданні Верховної Ради України під час розгляду зазначеного питання народному депутату України, голові підкомітету з питань державного будівництва В.Демчишену.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 154/01*”

13 вересня 2012 14:33
13 вересня 2012 14:25
13 вересня 2012 14:23
13 вересня 2012 14:22
13 вересня 2012 14:20
13 вересня 2012 14:19
13 вересня 2012 14:17
13 вересня 2012 14:16
13 вересня 2012 14:15
13 вересня 2012 14:13