Про проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо соціального захисту бездомних осіб

(реєстр. № 9475, друге читання)

За дорученням Верховної Ради України Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування розглянув зауваження і пропозиції, що надійшли від суб’єктів права законодавчої ініціативи до проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо соціального захисту бездомних осіб (реєстр.№9475 від 17.11.2011), внесеного Кабінетом Міністрів України та прийнятого Верховною Радою України за основу 17 травня 2012 року за наслідками розгляду у першому читанні.

 До законопроекту було подано 8 пропозицій суб‘єктів права законодавчої ініціативи, 4 з яких враховано, 4 – відхилено.

 Зокрема Комітетом підтримано пропозицію народного депутата України Ю.Ключковського про віднесення повноважень з організації надання соціальних послуг бездомним особам та здійснення відповідно до законодавства заходів, спрямованих на запобігання бездомності осіб до категорії делегованих повноважень у сфері соціального захисту населення.  Тим самим забезпечується додержання конституційних гарантій місцевого самоврядування, визначених частиною третьою статті 142 і частиною третьою статті 143 Конституції України (витрати органів місцевого самоврядування, що виникли внаслідок рішень органів державної влади, компенсуються державою...). Цю пропозицію підтримала Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування “Асоціація міст України”.

Комітет звертає увагу, що аналогічного характеру міркування щодо необхідності гарантування прав місцевого самоврядування  при наділенні їх тими чи іншими повноваженнями, висловлені Президентом України В.Януковичем у його пропозиціях до прийнятого Верховною Радою України Закону України “Про адміністративні послуги”. 

 Також підтримано пропозицію народного депутата України Ю.Ключковського про виключення пункту 4 Розділу І законопроекту, яким вносяться зміни до Закону України “Про вибори народних депутатів України” від 25 березня 2004 року № 1665-IV,  оскільки вони стосуються Закону, котрий втратив чинність. При цьому прийнятий у новій редакції 17 листопада 2011 року Закон України “Про вибори народних депутатів України” № 4061-VI не містить положень, які потребують приведення у відповідність до Закону України “Про основи соціального захисту бездомних осіб і безпритульних дітей”.

 Підтримано пропозицію народного депутата України В.Сінченка щодо редакційного уточнення пункту 2 розділу І законопроекту.

 Комітет погодився з пропозицією народних депутатів України Ю.Кармазіна та І.Шарова про внесення редакційного уточнення до тексту Розділу ІІ законопроекту щодо терміну набрання чинності цим Законом.

 Пропозиції народних депутатів України Ю.Кармазіна та І.Шарова до  пункту 5 Розділу І законопроекту, якими пропонувалося залишити в чинній редакції статті 14, 15, 21 Закону України “Про житловий фонд соціального призначення” та пропозиція народного депутата України С.Гордієнка до пункту 6 Розділу І законопроекту про залишення у чинній редакції абзацу п‘ятнадцятого частини першої статті 8 Закону України “Про засади внутрішньої і зовнішньої політики” не знайшли підтримки.

 У ході розгляду законопроекту Директор Центру правової допомоги Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування “Асоціації міст України” В.Кравченко звернув увагу членів Комітету, що Кабінет Міністрів України при підготовці законопроекту з реєстр. № 9475 проігнорував вимоги Закону України “Про асоціації органів місцевого самоврядування” в частині взаємодії і консультацій з всеукраїнськими асоціаціями органів місцевого самоврядування. Внаслідок цього законопроект містить норми, що суперечать гарантованим правам та інтересам місцевого самоврядування і потребують виправлення при доопрацюванні законопроекту у другому читанні.

 З’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб та обговоривши питання, Комітет ухвалив:

 1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини першої статті 123  Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо соціального захисту бездомних осіб (реєстр. № 9475) за результатами розгляду в другому читанні прийняти в другому читанні та в цілому.

 2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України при розгляді цього питання народному депутату України – Заступнику Голови Комітету  Сінченку В.М.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 152,15*”

25 липня 2012 12:44
25 липня 2012 12:40
25 липня 2012 12:39
25 липня 2012 12:35
25 липня 2012 12:33
25 липня 2012 12:31
04 липня 2012 18:47
02 липня 2012 10:12
02 липня 2012 09:44