Про проект Закону України «Про об'єднання територіальних громад»

(реєстр. № 9590 від 14.12.2011 р.)

 

         За дорученням Голови Верховної Ради України В.Литвина Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування розглянув на своєму засіданні проект Закону України «Про об'єднання територіальних громад»  (реєстр. № 9590 від 14.12.2011 р.), внесений Кабінетом Міністрів України.

За визначенням суб’єкта права законодавчої ініціативи, даний законопроект внесений з метою створення правових умов та можливостей для укрупнення шляхом добровільного об'єднання територіальних громад, що є важливим фактором посилення гарантій місцевого самоврядування, підвищення його ролі у вирішенні питань місцевого значення, формування дієздатних територіальних громад, головним завданням яких має стати поліпшення забезпечення потреб громадян, оперативне та якісне надання їм базових соціальних і адміністративних послуг, поліпшення умов сталого розвитку відповідних територій, більш ефективного використання бюджетних коштів та інших ресурсів та створення передумов для удосконалення системи органів місцевого самоврядування на відповідній територіальній основі.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку від 07.03.2012 р. висловлює ряд суттєвих зауважень до законопроекту, в першу чергу щодо його неузгодженості із положеннями Конституції України в частині утворення об’єднаних територіальних громад, які мають єдиний адміністративний центр, без одночасної ліквідації (реорганізації) існуючих адміністративно-територіальних одиниць та створення замість них нових укрупнених територіальних утворень, можливості об’єднання територіальних громад не тільки сіл, а й селищ та міст, запровадження посади сільського (селищного) старости тощо. Узагальнюючи всебічний системний аналіз законопроекту, Головне управління вважає, що за результатами розгляду в першому читанні його доцільно відхилити.

Всеукраїнські асоціації органів місцевого самоврядування, підтримуючи в цілому ідею законопроекту, разом з тим вважають, що окремі його положення потребують доопрацювання, зокрема, в частині врегулювання всіх процедур об’єднання територіальних громад, чіткого розкриття участі державних органів у цьому процесі та визначення фінансової підтримки об’єднання з боку держави.

У проекті висновку до законопроекту, підготовленого за зверненням Комітету Радою Європи у співпраці з експертами Програми «Посилення місцевої демократії та підтримка реформ місцевого самоврядування в Україні» наголошується, що проект Закону України про об'єднання територіальних громад загалом відповідає Європейській хартії місцевого самоврядування та Європейським принципам доброго врядування на місцевому та регіональному рівні, однак містить ряд недоліків. Йдеться про неврегульованість часових рамок проведення об’єднання територіальних громад, суперечностей між принципами добровільного об’єднання, базованого на договорі та тим положенням, що процедура об’єднання може розпочатися тільки в рамках Перспективного плану формування громад підготовленого Кабінетом Міністрів України, недостатньо чіткого визначення державної фінансової підтримки об’єднання територіальних громад, а також незалучення органів місцевого самоврядування та їх асоціацій до розроблення перспективних планів формування громад тощо.

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань державного будівництва В.Демчишена, беручи до уваги висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, проект висновку підготовленого Радою Європи, врахувавши точку зору учасників «круглого столу» щодо одговорення вищевказаного законопроекту, який відбувся у Комітеті 12.03.2012 р., з’ясувавши позицію народних депутатів Україничленів Комітету, запрошених на засідання осіб та всебічно обговоривши питання, Комітет у х в а л и в:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України «Про об'єднання територіальних громад» (реєстр. № 9590 від 14.12.2011 р.), внесений Кабінетом Міністрів України, за наслідками розгляду в першому читанні повернути суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України голову підкомітету з питань державного будівництва, народного депутата України В.Демчишена.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 142/05*”

26 квітня 2012 11:37
28 березня 2012 16:08
28 березня 2012 16:08
28 березня 2012 16:07
28 березня 2012 16:06
28 березня 2012 16:01
28 березня 2012 16:01
28 березня 2012 16:00
28 березня 2012 15:59