Про проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо скасування необґрунтованих пільг і привілеїв для осіб,

уповноважених на виконання функцій держави

 (реєстр. № 9403 від 03.11.2011)

 

За дорученням Голови Верховної Ради України В.Литвина Комітет розглянув на своєму засіданні 22 лютого 2012 р. проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо скасування необґрунтованих пільг і привілеїв для осіб, уповноважених на виконання функцій держави (реєстр. № 9403 від 03.11.2011), поданий народними депутатами України Я.Джоджиком, Ю.Костенком, І.Зайцем.

Законопроектом пропонується скасувати або обмежити, за висловленням його авторів, невиправдані пільги та привілеї, встановлені народним депутатам України, державним службовцям, працівникам прокуратури, прокурорам та слідчим прокуратури, не пов’язані з виконанням ними своїх обов’язків.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України в цілому підтримує ідею скорочення пільг щодо певних категорій осіб, але вважає,  що передбачені законопроектом зміни не мають комплексного характеру. Разом з тим в узагальнюючому висновку управління зазначається, що за результатами розгляду у першому читанні законопроект може бути прийнятий за основу.

Комітет з питань бюджету за підсумками розгляду законопроекту прийняв рішення, що законопроект зменшує витрати бюджету та інформує, що Міністерство фінансів України підтримує прийняття законопроекту і зазначає, що оцінка економії бюджетних коштів не визначена у зв’язку з відсутністю вихідних параметрів для відповідних розрахунків.

Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України у своєму висновку висловив зауваження до положень даного законопроекту в частині внесення змін до Закону України „Про статус народного депутата України”, а також зазначив, що готує комплексні зміни до вказаного Закону, з огляду на що вважає за доцільне повернути законопроект суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Міністерство соціальної політики України підтримує даний законопроект.

Під час обговорення даного питання народні депутати України – члени Комітету зауважили, що законопроект, який розглядається, не має системного характеру, оскільки передбачає скасування чи обмеження пільг тільки щодо трьох категорій працюючих осіб. Крім цього, деякі позиції законопроекту є незрозумілими або недостатньо обґрунтованими (наприклад, щодо позбавлення народного депутата України щорічної оплачуваної відпустки, внесення зміни до статті про заохочення за сумлінну працю державних службовців).

Також в частині внесення змін до Закону України «Про державну службу» зауважуємо, що 17 листопада 2011 року прийнято Закон України «Про державну службу» у новій редакції, який набиратиме чинності з 01 січня 2013 року і не містить положень щодо інституту відставки, до яких пропонуються зміни авторами законопроекту.

За підсумками обговорення Комітет  ухвалив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України, затвердженого Законом України від 10.02.2010 р. № 1861-VІ, проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо скасування необґрунтованих пільг і привілеїв для осіб, уповноважених на виконання функцій держави (реєстр. № 9403 від 03.11.2011), поданий народними депутатами України Я.Джоджиком, Ю.Костенком, І.Зайцем, за наслідками розгляду у першому читанні повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, голову підкомітету з питань органів виконавчої влади В.Петренка.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 141/04*”

28 березня 2012 15:32
28 березня 2012 15:28
28 березня 2012 15:25
28 березня 2012 15:15
28 березня 2012 15:11