Про проект Закону про внесення змін до Закону України

"Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів"

(щодо порядку формування територіальних виборчих комісій)

 (реєстр. № 7480 від 17.12.2010 р.)

 

Комітет розглянув за дорученням Голови Верховної Ради України В.Литвина проект Закону про внесення змін до Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (щодо порядку формування територіальних виборчих комісій) (реєстр. № 7480), поданий народним депутатом України М.Катеринчуком.

  Законопроектом пропонується внести зміни до Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” щодо порядку формування виборчих комісій. Зокрема, пропонується повернутися до існуючого раніше порядку формування територіальних виборчих комісій відповідними радами, а не виборчою комісією вищого рівня, як передбачено діючим законодавством.   

Комітет Верховної Ради України з питань бюджету за наслідками  розгляду законопроекту у своєму висновку зазначив, що хоча на думку автора реалізація законопроекту не потребує додаткових видатків з державного бюджету, водночас збільшення терміну повноваження членів територіальних комісій потребуватиме додаткових видатків державного бюджету на оплату їх праці. Зокрема, за розрахунками Міністерства фінансів України обсяг додаткових видатків становитиме майже 45 млн.грн. в умовах 2010 року.

Отже, за висновком Комітету з питань бюджету, у запропонованій редакції законопроект має вплив на видатки державного та місцевого бюджетів, збільшуючи їх. Таким чином, у разі прийняття відповідного закону він має набирати чинності з урахуванням наступного:

- за умови офіційного оприлюднення закону до 15 серпня 2011 року – не раніше 1 січня 2012 року;

- в інших випадках його норми можуть застосовуватися не раніше 1 січня 2013 року або 1 січня наступного за цим року залежно від прийняття закону

Комітет Верховної Ради України з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України, розглянувши даний законопроект на відповідність його Регламенту Верховної Ради України, у своєму висновку зазначив, що він зареєстрований автором з дотриманням вимог статей 90-92 Регламенту. Водночас Комітет висловив зауваження до бланку народного депутата України, на якому оформлено подання, до проекту відповідної Постанови, яку пропонується Верховній Раді України прийняти за результатами розгляду проекту Закону, а також до змісту самого подання суб’єкта права законодавчої ініціативи.

Комітет Верховної Ради України з питань європейської інтеграції, розглянувши законопроект на своєму засіданні, дійшов висновку про те, що він не належить до сфер, правовідносини в яких регулюються правом Європейського Союзу, нормами і принципами СОТ, зобов’язаннями України в рамках Ради Європи. Отже, як зазначено у висновку, Комітет з питань європейської інтеграції не розглядав даний законопроект по суті і не має правових підстав надавати головному комітетові пропозиції щодо доцільності його прийняття.

  Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України висловило ряд зауважень до законопроекту і вважає за доцільне даний законопроект за результатами розгляду його в першому читанні відхилити.   

  Враховуючи викладене, а також заслухавши інформацію з цього питання народного депутата України, голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного, Комітет  ухвалив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (щодо порядку формування територіальних виборчих комісій) (реєстр. №7480), поданий народним депутатом України М.Катеринчуком, за наслідками розгляду в першому читанні відхилити.

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, голові підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорному.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 139/02*”

06 квітня 2012 11:34
01 березня 2012 16:17
01 березня 2012 16:16
01 березня 2012 16:05
01 березня 2012 16:03
01 березня 2012 16:01