Про проект Закону України про внесення змін до Закону України

«Про вибори Президента України» щодо обов’язкових теледебатів у разі призначення повторного голосування

(реєстр. № 7202 від 04.10.2010)

 

Комітет за дорученням Голови Верховної Ради України розглянув проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про вибори Президента України» щодо обов’язкових теледебатів у разі призначення повторного голосування (реєстр. № 7202 від 04.10.2010), поданий народними депутатами України Геращенко І.В. та Третьяковим О.Ю.

Законопроектом пропонується у Законі України «Про вибори Президента України» встановити обов’язок кандидата на пост Президента України, включеного до виборчого бюлетеня для повторного голосування, взяти участь у теледебатах, а також передбачити, що відмова або неможливість його участі у теледебатах є підставою для прийняття Центральною виборчою комісією рішення про скасування реєстрації кандидата.

Комітет Верховної Ради України з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України повідомив, що законопроект зареєстрований згідно з вимогами статей 90-92 Регламенту Верховної Ради України.

Комітет Верховної Ради України з питань бюджету вважає законопроект таким, що не має впливу на показники бюджету.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України висловило окремі зауваження до законопроекту та вважає, що за результатами розгляду у першому читанні його доцільно відхилити.

Народні депутати України – члени Комітету погодилися з позицією Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України та вважають, що пропозиція доповнити Закон України «Про вибори Президента України» положеннями, які дозволять Центральній виборчій комісії своїм рішенням скасовувати реєстрацію включеного до виборчого бюлетеня для повторного голосування кандидата на пост Президента України з підстав його неучасті у теледебатах не може бути підтриманою, оскільки це
буде не лише додатковим, не передбаченим Конституцією України обмеженням пасивного виборчого права громадянина України, а ще й може призвести до порушення права на свободу вибору мільйонів виборців, які своїми голосами підтримали цього кандидата на пост Президента України у «першому турі» виборів.

Заслухавши з цього питання інформацію Заступника Голови Комітету Ключковського Ю.Б., голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян Подгорного С.П., з’ясувавши позицію присутніх на засіданні народних депутатів України та враховуючи вище викладене,  Комітет ухвалив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про вибори Президента України» щодо обов’язкових теледебатів у разі призначення повторного голосування (реєстр. № 7202) за наслідками розгляду у першому читанні відхилити відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України.

2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України зі співдоповіддю з цього питання голові підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян – народному депутату України Подгорному С.П.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 138/01*”

01 березня 2012 15:55
01 березня 2012 15:52
01 березня 2012 15:32
01 березня 2012 15:31
01 березня 2012 15:29
01 березня 2012 15:27
01 березня 2012 15:25
01 березня 2012 15:24
01 березня 2012 15:21