Про Пропозиції Президента України до Закону України

«Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо регуляторних актів»

(до реєстр. № 8309 від 30.03.2011)

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування за дорученням Голови Верховної Ради України В.Литвина розглянув Пропозиції Президента України до Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо регуляторних актів», прийнятого Верховною Радою України 9 грудня 2011 року та повернутого Президентом України В.Януковичем до Верховної Ради України для повторного розгляду відповідно до частини другої статті 94 Конституції України.

На думку Президента України результати виконання вимог Закону України «Про прискорений перегляд регуляторних актів, прийнятих органами та посадовими особами місцевого самоврядування» засвідчили не лише неспроможність органів місцевого самоврядування виконати визначені Законом завдання в установлений строк, а й ігнорування ними в цілому вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

Як вважає Президент України, реалізація вимог Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо регуляторних актів» призведе до дальшого масового недотримання органами місцевого самоврядування принципів та вимог державної регуляторної політики, що перешкоджатиме розвитку регіонів і реалізації економічного потенціалу держави в цілому.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у висновку від 27 січня 2012 року зазначає, що існуючі проблеми «масового недотримання органами місцевого самоврядування принципів та вимог державної регуляторної політики», «ігнорування ними в цілому вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» слід вирішувати не шляхом численних посилань на цей Закон у Законі України «Про місцеве самоврядування в Україні», а шляхом забезпечення його неухильного виконання. Адже самі по собі численні посилання на відповідний Закон не впливають на підвищення ефективності його положень.

Головне управління підкреслює, що наявність у Законі України «Про місцеве  самоврядування  в Україні» численних положень, за змістом яких органи  та посадові особи місцевого самоврядування зобов’язані при здійсненні своїх повноважень керуватися вимогами Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», не узгоджується з природою Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та його функціональним призначенням у системі законодавства України.

Підсумовуючи свою позицію, Головне управління вважає, що існують достатні правові підстави для повторного прийняття Верховною Радою України Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо регуляторних актів» у попередній редакції.

Комітет привертає увагу до тієї обставини, що повернутий Президентом України Закон насправді не вилучає із законодавчого поля держави жодної процедури прийняття органами місцевого самоврядування регуляторних актів. Він лише виключає із тексту Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» зайві декларативні посилання на Закон України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», що повністю відповідає прийнятим в Україні засадам нормопроектування. Адже в іншому разі до тексту Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» слід було б включити декілька тисяч посилань на не менш важливі земельний, господарський, лісовий, водний, житловий, податковий та інші кодекси, закони у сферах освіти, охорони здоров’я, будівництва, житлово-комунального господарства, культури, економічного розвитку, охорони довкілля тощо. Тобто загалом на сотні й сотні законів, які виконують і якими зобов’язані керуватися органи місцевого самоврядування та їх посадові особи.

Комітет наполягає на тому, щоб Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» і надалі залишався базовим законом та комплексним правовим регулятором сфери місцевого самоврядування, який «відповідно до Конституції України визначає систему та гарантії місцевого самоврядування в Україні, засади організації та діяльності, правового статусу і відповідальності органів та посадових осіб місцевого самоврядування», а не перетворювався на збірник посилкових норм.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань місцевого самоврядування, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб та обговоривши питання,  Комітет  ухвалив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до частин першої, другої статті 135 Регламенту Верховної Ради України не підтримувати пропозицію Президента України про відхилення прийнятого Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо регуляторних актів» та повторно прийняти зазначений Закон в цілому.

2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України під час розгляду цього питання народному депутату України, голові підкомітету з питань місцевого самоврядування М.Трайдуку.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 138/01*”

01 березня 2012 15:55
01 березня 2012 15:52
01 березня 2012 15:32
01 березня 2012 15:31
01 березня 2012 15:29
01 березня 2012 15:27
01 березня 2012 15:25
01 березня 2012 15:24
01 березня 2012 15:21