Про проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення процедури голосування на виборах та референдумах

(реєстр. № 8100 від 06.09.2011)

 

Комітет за дорученням Голови Верховної Ради України розглянув проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення процедури голосування на виборах та референдумах  (реєстр. № 8100 від 06.09.2011), поданий народним депутатом України Ю.В. Одарченком.

Законопроектом пропонується внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, до законів України «Про вибори народних депутатів України», «Про вибори Президента України», «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» та заборонити виборцям користуватися під час голосування пристроями фото- та відеозйомки з метою фіксування змісту виборчого бюлетеня та свого волевиявлення, а також встановити адміністративну відповідальність за фотографування заповненого виборчого бюлетеня виборцем під час виборів чи референдуму, за передання фотографії заповненого виборчого бюлетеня іншим особам та за отримання фотографії заповненого виборчого бюлетеня від виборців. Пропонується також передбачити додаткові вимоги для кабін для таємного голосування та встановити, що кабіна для голосування має бути відкритою для огляду на рівні 50 см вище та 50 см нижче столу для голосування.

Комітет Верховної Ради України з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України дійшов висновку, що законопроект зареєстровано відповідно до вимог статей 90-92 Регламенту Верховної Ради України.

Комітет Верховної Ради України з питань бюджету вирішив, що законопроект є таким, що має вплив на показники бюджету (збільшує видатки Державного бюджету). У разі прийняття його після 15 липня 2011 року він має вводитися в дію не раніше 1 січня 2013 року (або 1 січня наступного за цим року залежно від час у прийняття закону).

 

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку від 29 березня 2011 року висловило окремі зауваження до законопроекту та вважає, що за результатами розгляду у першому читанні законопроект доцільно відхилити.

Під час розгляду законопроекту народні депутати України – члени Комітету підтримали ініціативу автора та погодились, що її реалізація сприятиме запобіганню використання протизаконних виборчих технологій під час голосування виборців. Однак у разі прийняття законопроекту за основу при його доопрацюванні доцільно визначитися щодо санкцій за фотографування заповненого виборчого бюлетеня, передання та отримання його фотографії, які пропонується передбачити у Кодексі України про адміністративні правопорушення, оскільки запропоновані у законопроекті санкції видаються надмірними. Разом з цим при доопрацюванні законопроекту необхідно врахувати, що 17 листопада 2011 року був прийнятий Закон України «Про вибори народних депутатів України» у новій редакції (№4061-VI), у якому вимоги до приміщення для голосування передбачені у статті 83, а положення щодо організації і порядку голосування – у статті 85, а не відповідно у статтях 81 та 83, як зазначено у законопроекті.

Заслухавши інформацію Заступника Голови Комітету – народного депутата України Ю.Б. Ключковського, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету та всебічно обговоривши питання, Комітет ухвалив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення процедури голосування на виборах та референдумах (реєстр. № 8100) за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України та доручити Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування доопрацювати зазначений законопроект з урахуванням зауважень і пропозицій суб'єктів права законодавчої ініціативи та внести його на розгляд Верховної Ради України у другому читанні.

2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України зі співдоповіддю з цього питання голові підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян народному депутату України С.П. Подгорному.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 136/10*”

16 грудня 2011 16:49
16 грудня 2011 16:40
16 грудня 2011 16:38
16 грудня 2011 16:36
16 грудня 2011 16:36
16 грудня 2011 16:34
16 грудня 2011 16:33
16 грудня 2011 16:31