Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо упорядкування питання надання адміністративних послуг

(реєстр. № 8671 від 15.06.2011 р.)

 

За дорученням Голови Верховної Ради України В.Литвина Комітет розглянув на своєму засіданні в межах визначеної компетенції проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо упорядкування питання надання адміністративних послуг (реєстр. № 8671 від 15.06.2011 р.), внесений Кабінетом Міністрів України і спрямований, за визначенням субєкта законодавчої ініціативи, на встановлення на законодавчому рівні окремих адміністративних послуг, надання яких віднесено до повноважень Міністерства юстиції України, Державної реєстраційної служби України та структурних підрозділів територіальних органів Міністерства юстиції України, що реалізують повноваження Державної реєстраційної служби України, та їх платності.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України висловлює низку зауважень до даного законопроекту у своєму узагальнюючому висновку та пропонує повернути його суб’єкту права законодавчої ініціативи за результатами розгляду у першому читанні на доопрацювання.

         Під час обговорення питання народні депутати України - члени Комітету погодились із висловленими зауваженнями, зокрема, із зауваженням концептуального характеру щодо необхідності чіткого законодавчого врегулювання підстави для встановлення плати за державну реєстрацію, у зв’язку з чим потребують розмежування питання, по-перше, стосовно факту реєстрації в результаті реалізації відповідним органом встановленого законом обов’язку та, по-друге, видачі реєстраційного документу про вчинення відповідних дій державним органом, за що безпосередньо і має стягуватися плата.

Також Комітет поділяє зауваження управління щодо намагання розробників законопроекту шляхом внесення змін до Закону України „Про столицю України – місто-герой Київ” замінити суб’єкта державної реєстрації Статуту територіальної громади міста Києва з Міністерства юстиції України на Державну реєстраційну службу України, що не узгоджуватиметься з положенням частини другої статті 19 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” та визначеною Положенням про Міністерство юстиції України функцією щодо здійснення ним державної реєстрації нормативно-правових актів органів, акти яких відповідно до законодавства підлягають такій реєстрації, а також щодо встановлення плати за державну реєстрацію статутів територіальних громад.

Викликає застереження Комітету також запропоноване у законопроекті положення щодо передачі реєстрації адвокатських об’єднань від Міністерства юстиції України до спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань державної реєстрації, адже здійснення цієї функції природно має залишатися, на думку Комітету, за Міністерством юстиції України.

Крім цього законопроект має містити приписи стосовно набрання чинності відповідним законом у разі його прийняття та стосовно відповідних доручень Кабінету Міністрів України, що необхідно передбачити в окремому у розділі „Прикінцеві положення”, який у законопроекті відсутній.

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань органів виконавчої влади Петренка В.М., з’ясувавши позиції народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб та врахувавши позицію Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України,  Комітет ухвалив висновок:

1. Вважати за доцільне запропонувати Комітету з питань правової політики, визначеному головним з опрацювання законопроекту, внести пропозицію Верховній Раді України - проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо упорядкування питання надання адміністративних послуг (реєстр. № 8671 від 15.06.2011 р.) повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання відповідно до пункту 3 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України, затвердженого Законом України від 10.02.2010 р. № 1861-.

2. Направити цей висновок до Комітету Верховної Ради з питань правової політики.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 133/07*”

16 грудня 2011 16:06
12 грудня 2011 15:42
12 грудня 2011 15:30
12 грудня 2011 15:29
12 грудня 2011 15:27
12 грудня 2011 15:25
12 грудня 2011 15:20
12 грудня 2011 15:19