Про проект Закону України

про внесення змін до деяких законів України

(щодо обмежень для осіб, які претендують на зайняття посад

в органах державної влади та місцевого самоврядування)

(реєстр. № 9046 від 10.08.2011)

 

         На виконання доручення Голови Верховної Ради України Литвина В.М. Комітет розглянув на своєму засіданні проект Закону України про внесення змін до деяких законів України (щодо обмежень для осіб, які претендують на зайняття посад в органах державної влади та місцевого самоврядування» (реєстр. № 9046 від 10.08.2011), внесений народним депутатом України К.Куликовим.

         Законопроектом пропонується з метою підвищення рівня забезпечення практичного виконання завдань і функцій держави, статусу державної служби та служби в органах місцевого самоврядування встановити додаткові вимоги щодо рівня розвитку психофізіологічних якостей, стану здоров’я за відсутності медичних психіатричних та наркологічних протипоказань стосовно осіб, які претендують на посади державних службовців чи посадових осіб органів місцевого самоврядування шляхом внесення змін до законів України «Про державну службу», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів».

         Аналогічні за змістом законопроекти, які були внесені народними депутатами України С.Міщенком та К.Куликовим (реєстр. № 4327 від 08.04.2009, реєстр. № 4727 від 25.06.2009 та від 17.12.2009 – на заміну), вже розглядалися Комітетом.

         У зв’язку з цим Комітет відзначає, що окремі зауваження, висловлені до відповідних попередніх законопроектів, враховані у даному проекті Закону. Проте, підтримуючи більшість зауважень, висловлених у висновку Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Комітет вважає, що у законопроекті залишаються неврегульованими окремі суттєві питання, зокрема:

·        запропоновані зміни до статті 4 Закону України «Про державну службу», які стосуються осіб, що претендують на зайняття будь-яких посад державних службовців, не узгоджуються  із запропонованою зміною до статті 27 цього ж Закону, де передбачається проходження відповідного огляду виключно щодо осіб, які призначаються на посади І та ІІ категорій.

·        зазначене доповнення до статті 27 не є предметом регулювання даної статті, яка присвячена питанню просуванню по службі державного службовця;

·        у пояснювальній записці до законопроекту  вказується, що запропоновані вимоги спрямовані, перш за все, на осіб, які претендують на зайняття керівних посад. Водночас запропоновані доповнення до частини другої статті 5 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» розповсюджуватиметься виключно на осіб, які призначатимуться на відповідні посади в органи місцевого самоврядування, в той час як згаданим Законом передбачені й виборні посади, на які особи обираються територіальною громадою, а також обираються або затверджуються відповідною радою і ці посади якраз і є керівними посадами. Зважаючи на це є невиправданими запропоновані зміни щодо виборних посад лише до Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів»;

·        незрозумілою є логіка законопроекту, згідно з якою у Законі України «Про державну службу» передбачається внесення змін до статей, які регулюють норми щодо права осіб на державну службу; обмежень, пов’язаних з прийняттям на службу, а також щодо просування по службі, натомість у Законі України «Про службу в органах місцевого самоврядування» пропонується внести зміни тільки до статті, яка регулює право на відповідну службу;

·        у законопроекті не передбачений механізм припинення відповідної служби у разі виникнення певних проблем зі здоров’ям у службовців державних органів чи органів місцевого самоврядування під час проходження служби;

·        законопроект не узгоджений з нормами статті 11 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції», яка стосується проведення спеціальної перевірки (в тому числі і щодо стану здоров’я) відносно осіб, які претендують на зайняття посад, пов’язаних з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування.

·        у зв’язку з прийняттям проекту Закону України «Про державну службу» (реєстр. № 8306) у новій редакції внесення змін до чинної редакції цього Закону є недоцільним.

         Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вважає за доцільне повернути даний законопроект на доопрацювання суб’єкту права законодавчої ініціативи.

         Комітет з питань правової політики дійшов висновку, що норми зазначеного законопроекту не суперечать положенням Конституції України.

         Комітет з питань бюджету вважає, що зазначений законопроект не має впливу на показники бюджету.

         Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань органів виконавчої влади Петренка В.М., з’ясувавши позицію народних депутатів Україничленів Комітету, запрошених на засідання осіб та врахувавши висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Комітет ухвалив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України, затвердженого Законом України від 10.02.2010 № 1861-VІ, відхилити проект Закону України про внесення змін до деяких законів України (щодо обмежень для осіб, які претендують на зайняття посад в органах державної влади та місцевого самоврядування) з реєстр. № 9046 від 10.08.2011, внесений народним депутатом України К.Куликовим, за результатами розгляду його у першому читанні.

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, голову підкомітету з питань органів виконавчої влади Петренка В.М.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 133/07*”

16 грудня 2011 16:06
12 грудня 2011 15:42
12 грудня 2011 15:30
12 грудня 2011 15:29
12 грудня 2011 15:27
12 грудня 2011 15:25
12 грудня 2011 15:20
12 грудня 2011 15:19