Про проект Закону України

«Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення процедури розмежування земель державної та комунальної власності»

(реєстр. № 9104 від 06.09.2011 р.)

 

За дорученням Голови Верховної Ради України В.Литвина Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування розглянув на своєму засіданні проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення процедури розмежування земель державної та комунальної власності» (реєстр. № 9104 від 06.09.2011 р.), внесений Кабінетом Міністрів України.

В цілому підтримуючи прагнення суб’єкта законодавчої ініціативи щодо спрощення процедури розмежування земель державної та комунальної власності, що дозволить прискорити процес визначення земель комунальної власності та покращення матеріальної бази для розвитку місцевого самоврядування в Україні Комітет, водночас, звертає увагу на ряд недоліків, які містить зазначений законопроект.

Так, підпунктом 7 пункту 3 законопроекту  пропонується внести зміни до Прикінцевих положень Закону України «Про розмежування земель державної та комунальної власності» та встановити, що остаточний термін розмежування земель державної та комунальної власності – 1 січня 2015 року.

Усі землі державної власності, які до встановлення терміну не передані у комунальну власність, залишаються у державній власності.

Разом з тим, відповідно до частини першої статті 13 Конституції України земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського  народу. Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією.

Держава забезпечує захист прав усіх суб'єктів права власності і господарювання, соціальну спрямованість економіки. Усі суб'єкти права власності рівні перед законом.

Таким чином, Конституція України не надає перевагу державній формі власності перед комунальною та не обмежує права її набуття будь-якими строками, а визначає рівність усіх суб’єктів права власності перед законом.

Отже, з прийняттям зазначеного положення законопроекту органи місцевого самоврядування втратять закріплене Основним Законом України право власності на землі, які не будуть розмежовані до 1 січня 2015 року.

Крім того, зазначена норма законопроекту суперечить принципам закріпленим Законом України «Про розмежування земель державної та комунальної власності», зокрема, поєднання державних і місцевих інтересів, забезпечення рівності права власності на землю територіальних громад та держави.

Також Комітет звертає увагу, що законопроектом пропонується внести зміни до Земельного кодексу України та Закону України «Про розмежування земель державної та комунальної власності», встановивши, що при розмежуванні земель державної та комунальної власності землі, зайняті водними об’єктами загальнодержавного значення, а також землі під береговими смугами водних шляхів, водоохоронних зон, прибережних захисних смуг, зон санітарної охорони об’єктів водного фонду загальнодержавного значення не можуть передаватися до земель комунальної власності, що призведе до значного зменшення однієї з матеріальних основ місцевого самоврядуванняземлі, яка належить на праві власності  територіальним громадам сіл, селищ, міст. 

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань державного будівництва В. Демчишена, беручи до уваги висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України та з’ясувавши позицію народних депутатів Україничленів Комітету, запрошених на засідання осіб та обговоривши питання,  Комітет у х в а л и в:

 

1. Вважати за доцільне, запропонувати Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення процедури розмежування земель державної та комунальної власності» (реєстр. № 9104 від 06.09.2011 р.), внесений Кабінетом Міністрів України, за наслідками розгляду в першому читанні повернути законопроект суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Направити цей висновок Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин, який визначено головним з підготовки даного законопроекту.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 130/04*”

12 грудня 2011 15:10
10 листопада 2011 12:25
10 листопада 2011 10:51
10 листопада 2011 10:49
09 листопада 2011 13:35
09 листопада 2011 13:32
09 листопада 2011 12:14
09 листопада 2011 12:12
09 листопада 2011 12:01