Про проект Закону про систему нагород в Україні

(реєстр. № 8072 від 04.02.2011 р.)

 

Комітет розглянув за дорученням Голови Верховної Ради України В.Литвина проект Закону про систему нагород в Україні (реєстр. № 8072), поданий народним депутатом України С.Власенком.

  Законопроектом передбачається встановити систему державних нагород в Україні, визначити в цій сфері повноваження Верховної Ради України, Президента України, Комісії з питань нагород, інших органів державної влади, встановити обмеження у системі державних нагород, порядок відмови від державних нагород, позбавлення на поновлення у статусі особи, нагородженої державною нагородою. При цьому законопроектом пропонується визнати Закон України “Про державні нагороди України” таким, що втратив чинність.   

Комітет Верховної Ради України з питань бюджету за підсумками розгляду законопроекту у своєму висновку зазначив, що у запропонованій редакції законопроект не має впливу на показники бюджету, а отже у разі прийняття відповідного закону його норми можуть набирати чинності у терміни, визначені автором.

Комітет Верховної Ради України з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України, розглянувши законопроект на відповідність вимогам Регламенту Верховної Ради України, у своєму висновку зазначив, що законопроект оформлений з порушенням вимог частини восьмої статті 90 Регламенту, згідно з якою, у разі, якщо для реалізації положень поданого законопроекту після його прийняття необхідні зміни до інших законів, такі зміни мають викладатися в розділі “Перехідні положення” або в одночасно внесеному його ініціатором окремому законопроекті. При цьому до законопроекту повинен додаватися перелік законів та інших нормативних актів, прийняття або перегляд яких необхідно здійснити для реалізації положень законопроекту в разі його прийняття.

Водночас Комітет звертає увагу, що для реалізації поданого законопроекту необхідно внести зміни до частини першої статті 85 Конституції України, якою на сьогодні не передбачено право для Верховної Ради України встановлювати державні нагороди, як це пропонується автором законопроекту. Також потребуватиме змін частина друга статті 34 Закону України “Про державну службу”, в якій передбачено, що державні службовці за особливі трудові заслуги представляються до державних нагород та присвоєння почесних звань, в той час як автором пропонується встановити обмеження щодо нагородження державними нагородами цієї категорії осіб. 

   Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України висловило ряд зауважень до законопроекту і вважає за доцільне даний законопроект за результатами його розгляду в першому читанні відхилити, оскільки, насамперед, чимало положень законопроекту не узгоджуються з Конституцією України.

   Враховуючи викладене, а також заслухавши інформацію з цього питання народного депутата України,секретаря Комітету С.Гордієнка, Комітет  ухвалив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону про систему нагород в Україні (реєстр. № 8072), поданий народним депутатом України С.Власенком, за наслідками розгляду в першому читанні відхилити.

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України,

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 130/04*”

12 грудня 2011 15:10
10 листопада 2011 12:25
10 листопада 2011 10:51
10 листопада 2011 10:49
09 листопада 2011 13:35
09 листопада 2011 13:32
09 листопада 2011 12:14
09 листопада 2011 12:12
09 листопада 2011 12:01