Про проект Закону України про внесення змін до Закону України

«Про вибори Президента України» (щодо врахування голосів виборців,
які не підтримали жодного кандидата)

(реєстр. № 5552 від 22.01.2010)

 

Комітет за дорученням Голови Верховної Ради України розглянув проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про вибори Президента України» (щодо врахування голосів виборців, які не підтримали жодного кандидата) (реєстр. № 5552 від 22.01.2010), поданий народним депутатом України Яценюком А.П.

Законопроектом пропонується визнавати вибори Президента України такими, що не відбулися, якщо у виборах візьме участь менш ніж половина виборців України, а також якщо в результаті повторного голосування більш ніж половина виборців від тих, які візьмуть участь у голосуванні, не підтримає жодного з кандидатів на пост Президента України. При цьому пропонується  заборонити балотуватися на повторних виборах особам, які були включені до виборчого бюлетеня під час проведення повторного голосування.

Комітет Верховної Ради України з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України зауважив, що автор законопроекту у проекті постанови про прийняття його за основу не зазначив головного комітету, якому має бути доручено доопрацювання законопроекту до його розгляду парламентом у другому читанні.

Комітет Верховної Ради України з питань правової політики дійшов висновку, що законопроект не відповідає Конституції України.

Комітет Верховної Ради України з питань бюджету вважає законопроект таким, що має вплив на видаткову частину державного бюджету (збільшуючи її).

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України висловило окремі зауваження до законопроекту та вважає, що за результатами розгляду у першому читанні його доцільно відхилити.

Народні депутати України – члени Комітету виходили з того, що Закон України «Про вибори Президента України» потребує комплексного вдосконалення, в процесі якого необхідно буде визначитися щодо доцільності включення до виборчого бюлетеня графи «не підтримую жодного кандидата». Можливість подання виборцями негативного голосу, передбачена чинним виборчим законодавством України, не відповідає європейським демократичним стандартам, оскільки відсутність зазначеної графи у бюлетенях має стимулювати політичну відповідальність виборців.

Разом з цим, запропоновані ініціатором законопроекту положення щодо обмеження пасивного виборчого права громадян під час проведення повторних виборів Президента України, які призначаються з визначених законопроектом підстав, не узгоджуються з Конституцією України. Право бути обраним до органів державної влади гарантується Основним Законом України і не може бути скасоване; при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод (частини друга та третя статті 22, частина перша статті 38 Конституції України).

Також видається недоцільним встановлення п’ятдесятивідсоткового «порогу явки» виборців, оскільки Конституцією України передбачене право голосу (частина перша статті 70), а не обов’язок голосувати на виборах.

Заслухавши з цього питання виступ голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян Подгорного С.П., з’ясувавши позицію присутніх на засіданні народних депутатів України та враховуючи вище викладене, Комітет  ухвалив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про вибори Президента України» (щодо врахування голосів виборців, які не підтримали жодного кандидата) (реєстр. № 5552) за наслідками розгляду у першому читанні відхилити відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України.

2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України зі співдоповіддю з цього питання голові підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян – народному депутату України Подгорному С.П.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 129/03*”

19 жовтня 2011 14:02
19 жовтня 2011 14:01
19 жовтня 2011 13:59
19 жовтня 2011 13:57
19 жовтня 2011 13:55