Про проект Закону про внесення змін до пункту 1 статті 9

Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів

щодо встановлення граничного вікового цензу для обрання на посади

(реєстр. № 8601 від 01.06.2011 р.)

 

Комітет розглянув за дорученням Голови Верховної Ради України В.Литвина проект Закону про внесення змін до пункту 1 статті 9 Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" щодо встановлення граничного вікового цензу для обрання на посади (реєстр. № 8601), поданий народним депутатом України М.Потапчуком.

Законопроектом пропонується шляхом внесення змін до Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голіввстановити граничний віковий ценз для обрання на посаду депутата Верховної Ради Автономної Республіки Крим і відповідних місцевих рад та на посаду сільського, селищного, міського голови. Зокрема, пропонується встановити, що на ці посади може бути обраним громадянин, вік якого на момент проведення виборів не перевищує шістдесяти п’яти років.

  Комітет Верховної Ради України з питань бюджету за підсумками розгляду законопроекту зазначив, що у запропонованій редакції він не має впливу на показники бюджету, а отже у разі прийняття відповідного закону його норми можуть набирати чинності у терміни, визначені автором.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України висловило ряд зауважень до законопроекту і вважає за доцільне даний законопроект за результатами розгляду його в першому читанні відхилити, оскільки, на думку управління, встановлення граничного вікового цензу для обрання депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, відповідних місцевих рад та сільських, селищних, міських голів суперечить принципам виборчого права, закріпленим у відповідних положеннях Конституції України. Також встановлення на законодавчому рівні відповідних вікових обмежень не повною мірою узгоджується з конституційними принципами місцевого самоврядування, за змістом яких обрання відповідних посадових осіб до органів місцевого самоврядування є виключним правом територіальної громади, яке, на думку управління, не може бути обмежене на законодавчому рівні шляхом встановлення відповідного граничного вікового цензу.

Враховуючи викладене, а також заслухавши інформацію з цього питання народного депутата України, голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного, Комітет  ухвалив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до пункту 1 статті 9 Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голівщодо встановлення граничного вікового цензу для обрання на посади (реєстр. № 8601 від 01.06.2011 р.), поданий народним депутатом України М.Потапчуком, за наслідками розгляду в першому читанні відхилити.

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, голові підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорному.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 128/02*”

19 жовтня 2011 13:23
19 жовтня 2011 13:20
19 жовтня 2011 13:04
19 жовтня 2011 13:03
19 жовтня 2011 13:00
19 жовтня 2011 12:58