Про проект Закону України про внесення змін до пункту 1 статті 9 Закону України “Про вибори Президента України” щодо встановлення граничного вікового цензу для обрання на посаду Президента України

(реєстр. № 8600 від 01.06.2011)

 

Комітет за дорученням Голови Верховної Ради України розглянув проект Закону України про внесення змін до пункту 1 статті 9 Закону України “Про вибори Президента України” щодо встановлення граничного вікового цензу для обрання на посаду Президента України (реєстр. № 8600 від 01.06.2011), поданий народним депутатом України Потапчуком М.Л.

Законопроектом пропонується встановити граничний віковий ценз для кандидатів у народні депутати України та передбачити, що Президентом України може бути громадянин, вік якого на момент проведення виборів не перевищує шістдесяти п’яти років.

Комітет Верховної Ради України з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України вважає, що положення законопроекту суперечать положенням частини другої статті 76 Конституції України.

За висновком Комітету Верховної Ради України з питань бюджету законопроект не має впливу на показники бюджету.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України висловило окремі зауваження до законопроекту та вважає, що він не узгоджується з положеннями Конституції України, тому за результатами розгляду у першому читанні його доцільно відхилити.

Під час розгляду законопроекту зазначалось, що право громадян обирати і бути обраними до органів державної влади передбачене частиною 1 статті 38 Конституції України і належить до фундаментальних конституційних прав громадян.

Статтею 103 Основного Закону визначено, що Президентом України може бути обраний громадянин України, який досяг тридцяти п'яти років, має право голосу, проживає в Україні протягом десяти останніх перед днем виборів років та володіє державною мовою. Одна й та сама особа не може бути Президентом України більше ніж два строки підряд. Інших вимог обмежувального характеру, стосовно реалізації громадянами України їх пасивного виборчого права на виборах Президента, Конституція України не містить.

Водночас, відповідно до частин другої та третьої статті 22 Основного Закону України  конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані, при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.

Заслухавши з цього питання виступ голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян Подгорного С.П. та з’ясувавши позицію присутніх на засіданні народних депутатів України, Комітет ухвалив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до пункту 1 статті 9 Закону України “Про вибори Президента України” щодо встановлення граничного вікового цензу для обрання на посаду Президента України (реєстр. № 8600) за наслідками розгляду у першому читанні відхилити відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України як такий, що не узгоджується з положеннями Конституції України.

2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України зі співдоповіддю з цього питання голові підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян – народному депутату України С.П. Подгорному.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 128/02*”

19 жовтня 2011 13:23
19 жовтня 2011 13:20
19 жовтня 2011 13:04
19 жовтня 2011 13:03
19 жовтня 2011 13:00
19 жовтня 2011 12:58