Про проект Закону України про внесення зміни та доповнень до деяких законів України щодо передвиборчої агітації та висвітлення виборчого процесу у засобах масової інформації

(реєстр. № 2764 від 11.07.2008)

 

Комітет за дорученням Голови Верховної Ради України розглянув проект Закону України про внесення зміни та доповнень до деяких законів України щодо передвиборчої агітації та висвітлення виборчого процесу у засобах масової інформації (реєстр. № 2764 від 11.07.2008), поданий народним депутатом України Шевченком А.В.

Законопроектом пропонується викласти у новій редакції розділи, якими у законах України «Про вибори народних депутатів України», «Про вибори Президента України» та «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» регламентується проведення передвиборної агітації. Автор пропонує у виборчих законах відмовитися від визначення поняття «політична реклама»; встановити залежність ефірного часу, що надається партіям (блокам) для агітації у державних та комунальних засобах масової інформації, від результатів їх участі (або неучасті) у попередніх виборах; передбачити право приватних друкованих засобів масової інформації віддавати перевагу окремим політичним партіям (блокам), кандидатам, однак без прямих закликів голосувати за або проти них; заборонити журналістам, які стали кандидатами, вести телерадіопрограми; визначити підстави відмови суб’єктові виборчого процесу у реалізації права на відповідь, а також чіткий перелік випадків, у яких можна тимчасово припинити дію ліцензії телерадіоорганізації або друк газети тощо.

Комітет Верховної Ради України з питань бюджету визначив, що положення законопроекту, реалізація яких передбачає наявність офіційних веб-сайтів окружних та територіальних виборчих комісій, матимуть вплив на збільшення видатків з державного бюджету.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України висловило низку зауважень до проекту Закону та вважає, що за результатами розгляду у першому читанні його доцільно повернути на доопрацювання суб’єкту права законодавчої ініціативи.

Заслухавши з цього питання інформацію Заступника Голови Комітету – народного депутата України Ключковського Ю.Б., з’ясувавши позицію присутніх на засіданні народних депутатів України та враховуючи положення частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України, Комітет ухвалив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення зміни та доповнень до деяких законів України щодо передвиборчої агітації та висвітлення виборчого процесу у засобах масової інформації (реєстр. № 2764) за наслідками розгляду в першому читанні повернути суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання відповідно до пункту 3 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України.

2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України зі співдоповіддю з цього питання голові підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян – народному депутату України Подгорному С.П.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 127/01*”

21 вересня 2011 16:22
21 вересня 2011 16:20
21 вересня 2011 16:18