Інформація про вивчення ситуації, що склалася в Чернівецькій міській раді (станом на 16 березня 2011року)

 

До Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування 12.01.2011 року звернувся Чернівецький міський голова М.Т.Федорук (лист за № 04-15/11-65) з пропозицією надати роз’яснення з приводу правомірності окремих норм проекту Регламенту Чернівецької міської ради VI скликання та проекту Положення про постійні комісії Чернівецької міської ради VI скликання. Комітет розглянув дане звернення і 14.01.2011 року листом за №04-15/11-65 надав відповідь, в якій зазначалося таке:

“Частиною другою статті 19 Конституції України встановлено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Частиною третьої статті 141 Основного Закону передбачено, що статус голів, депутатів і виконавчих органів ради та їхні повноваження, порядок утворення, реорганізації, ліквідації визначаються законом.

Водночас відповідно до частини чотирнадцятої статті 46 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” регламентом ради визначається  порядок проведення першої сесії ради, порядок обрання голови та заступника (заступників) голови районної у місті, районної, обласної ради, секретаря сільської, селищної, міської ради, скликання чергової та позачергової сесії ради, призначення пленарних засідань ради, підготовки і розгляду питань на пленарних засіданнях, прийняття рішень ради про затвердження порядку денного сесії та з інших процедурних питань, а також порядок роботи сесії. При цьому регламент ради, як і будь-який нормативно-правовий акт ради, повинен відповідати Конституції та законам України.

У зв’язку з викладеним вважаємо, що тільки законом, а не регламентом місцевої ради, можуть визначатись повноваження сільського, селищного, міського голови та депутатів ради, пов’язані з внесенням пропозицій щодо кандидатур посадових осіб, яких обирає, призначає чи затверджує рада; а також, що регламентом міської ради не можуть обмежуватись повноваження сільського, селищного, міського голови, якими він наділений відповідно до закону.

Отже регламентом ради не можуть надаватись депутатам місцевої ради додаткові, не передбачені законом повноваження щодо внесення кандидатур на посади заступників міського голови та секретаря виконавчого комітету. Так, пунктом 7 частини другої статті 19 Закону України “Про статус депутатів місцевих рад” визначено, що депутат місцевої ради має право висловлюватися щодо персонального складу утворюваних радою органів і кандидатур посадових осіб, які обираються, призначаються або затверджуються радою. Частиною другою статті 51 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” визначено, що персональний склад виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради затверджується радою за пропозицією сільського, селищного, міського голови, районної у місті ради – за пропозицією голови відповідної ради.

При цьому частиною першою статті 50 цього Закону передбачено вичерпний перелік випадків, коли не менш як половина депутатів від загального складу відповідної ради може подавати кандидатури секретаря ради, а саме:

1) на день проведення першої сесії сільської, селищної, міської ради, обраної на чергових виборах, не завершені вибори відповідно сільського, селищного, міського голови;

2) рада не підтримала кандидатуру на посаду секретаря ради, запропоновану відповідним сільським, селищним, міським головою;

3) протягом тридцяти днів з дня відкриття першої сесії сільської, селищної, міської ради відповідний сільський, селищний, міський голова не вніс кандидатуру на посаду секретаря ради;

4) на наступній черговій сесії після виникнення вакансії секретаря ради у зв'язку з достроковим припиненням його повноважень відповідний сільський, селищний, міський голова не вніс на розгляд ради кандидатуру на посаду секретаря ради;

5) посада секретаря ради стає вакантною під час вакантності посади відповідного сільського, селищного, міського голови у зв'язку з достроковим припиненням його повноважень.

Зазначимо також, що частиною п’ятою статті 47 вказаного Закону визначено, що постійні комісії попередньо розглядають кандидатури осіб, які пропонуються для обрання, затвердження, призначення або погодження відповідною радою, готують висновки з цих питань. Законом не передбачено можливість встановлення додаткових повноважень постійним комісіям місцевої ради регламентом ради.

Стосовно встановлення строків подання пропозицій щодо персонального складу виконкому зазначимо, що статтею 51 визначено, що виконавчий комітет ради утворюється відповідною радою на строк її повноважень. Виконавчий комітет, створений місцевою радою попереднього скликання, здійснює свої повноваження до сформування нового складу виконавчого комітету новообраною місцевою радою. У разі, якщо новий склад виконавчого комітету новообраною місцевою радою не буде сформовано, бездіяльність місцевої ради може бути оскаржена до суду. Може бути оскаржена до суду і бездіяльність сільського, селищного, міського голови, який не внесе новообраній раді пропозиції щодо персонального складу виконавчого комітету відповідної місцевої ради.

Також зауважимо, що відповідно до пункту 2 частини першої статті 78, якщо місцева рада не вирішує питань, віднесених до її відання, повноваження цієї місцевої ради можуть бути припинені достроково. Водночас відповідно до частини другої статті 79 повноваження сільського, селищного, міського голови можуть бути також достроково припинені, якщо він не забезпечує здійснення наданих йому повноважень.

Щодо підстав, з яких може відбутися розпуск виконавчого комітету місцевої ради зазначимо таке.

Законом України “Про місцеве самоврядування в Україні” у пункті третьому статті 26 передбачено, що утворення виконавчого комітету ради, визначення його чисельності, затвердження персонального складу; внесення змін до складу виконавчого комітету та його розпуск вирішуються виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради.

Погоджуємось з Вами, що з метою сприяння забезпеченню продуктивності та ефективності роботи виконавчих органів ради доцільно було б конкретизувати підстави, за яких може відбутись розпуск виконавчого комітету ради. Однак вважаємо, що такі підстави також можуть бути визначені тільки законом.

При цьому зазначимо, що Комітет протягом роботи восьмої сесії Верховної Ради України шостого скликання продовжить свою роботу з вдосконалення положень Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, при цьому буде розглянуто можливість законодавчо врегулювати питання щодо визначення підстав, за яких може відбутись розпуск виконавчого комітету ради. Буде врахована Ваша позиція народними депутатами - членами Комітету і при опрацюванні нової редакції Закону про місцеве самоврядування в Україні, якщо відповідний законопроект буде поданий на розгляд парламенту суб’єктами права законодавчої ініціативи”.

Чернівецький міський голова М.Федорук у своєму наступному зверненні до Комітету від 03.02.2011 року (р.№04-15/11-306) поінформував про те, що на ІІІ пленарному засіданні 2 сесії Чернівецької міської ради, яке відбулося 25.01.2011 року, він своїми розпорядженнями від 28.01.2011 року №22-р та №23-р зупинив дію рішень Чернівецької міської ради VI скликання  від 25.01.2011 року №14 “Про Регламент Чернівецької міської ради VI скликання” та від 25.01.2011 року №15 “Про Положення про постійні комісії Чернівецької міської ради VI скликання”.

Чернівецький міський голова 3 лютого 2011 року надіслав до Комітету (р.№04-15/11-306) Регламент Чернівецької міської ради VI скликання та Положення про постійні комісії Чернівецької міської ради VI скликання з проханням  провести експертизу цих актів.

Комітет Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, зважаючи на місце і роль Інституту законодавства Верховної Ради України в науковому забезпеченні законотворчої роботи та у порядку сприяння діяльності Комітету, 8 лютого 2011 року звернувся (р.№04-15/11-306) до Інституту законодавства Верховної Ради України з проханням провести наукову експертизу Регламенту Чернівецької міської ради VI скликання та Положення про постійні комісії Чернівецької міської ради VI скликання та надати висновки щодо цих актів.

Інститут законодавства Верховної Ради України 8 лютого 2011 року (р.№04-15/11-306) надіслав до Комітету науково-правовий висновок щодо Регламенту Чернівецької міської ради VI скликання та Положення про постійні комісії Чернівецької міської ради VI скликання, затверджених рішеннями Чернівецької міської ради VI скликання  від 25.01.2011 року №14 та №15. Науково-правовий висновок Інституту законодавства Верховної Ради України Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування 8 лютого 2011 року (р.№04-15/11-369) надіслав Чернівецькому міському голові.

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування 21.02.2011 року (р.№04-15/11-480) отримав матеріали від Чернівецького міського голови за р.№1/18-145 від 14.02.2011 року, в яких містилися висновки Юридичного управління Чернівецької міської ради на проект рішення 2 сесії Чернівецької міської ради VI скликання “Про Регламент Чернівецької міської ради VI скликання” від 14.01.2011 року №22-юр та на пункт 6 частини першої статті 22 проекту рішення 2 сесії Чернівецької міської ради VI скликання “Про Положення про постійні комісії Чернівецької міської ради VI скликання” від 14.01.2011 року  №21-юр, а також Науково-правовий висновок щодо регламенту Чернівецької міської ради VI скликання та Положення про постійні комісії Чернівецької міської ради VI скликання, затверджених рішеннями Чернівецької міської ради VI скликання від 25.01.2011 року №14 та №15, підготовлений Інститутом держави і права ім. В.М.Корецького НАН України. 

У зверненні Чернівецького міського голови М.Федорука від 21.02.2011 року (р.№04-15/11-480) міститься прохання до Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування “проаналізувати на своєму засіданні ситуацію та надати відповідні висновки, рекомендації щодо розв’язання інциденту з метою упередження громадського збурення у Чернівцях та упередження спроб подібних порушень законодавства в інших містах України”.

На засіданні Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, що відбулося 17 лютого 2011 року (протокол №117/02), було розглянуто звернення Чернівецького міського голови М.Федорука, в якому йдеться про ситуацію, що склалася в Чернівецькій міській раді, та міститься прохання проаналізувати ситуацію, надати відповідні висновки, рекомендації щодо розв’язання інциденту з метою упередження громадського збурення у місті Чернівці та спроб подібних порушень законодавства в інших містах України.

Заслухавши на засіданні Комітету інформацію з цього питання народного депутата України - голови підкомітету з питань місцевого самоврядування М.Трайдука та відповідно до статті 15 Закону України “Про комітети Верховної Ради України”,   Комітет в и р і ш и в:

1. Утворити Робочу групу Комітету для вивчення ситуації, що склалася  в Чернівецькій міській раді з виїздом на місце у наступному складі:

Керівник Робочої групи - Гордієнко Сергій Володимирович - народний депутат України, Секретар Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування;

Члени Робочої групи - 

Ключковський Юрій Богданович - народний депутат України, Заступник Голови Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування;

Горбатюк Анатолій Олексійович - народний депутат України, член Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування;

Данилюк Олег Анатолійович - заступник Завідуючого секретаріатом Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування;

Корнієнко Тетяна Миколаївна - головний консультант секретаріату Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування;

Алексєєв  Валерій Марленович - головний консультант Управління по зв'язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України;

Кравченко Віктор Віталійович Директор Центру правової допомоги Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування “Асоціація міст України” (за згодою);

Бережницький Ярослав Володимирович - завідуючий сектором територіального устрою та виборчих прав відділу територіальної організації влади Департаменту забезпечення взаємодії з Верховною Радою України та регіонами Секретаріату Кабінету Міністрів України (за згодою).

2. Робочій групі вивчити ситуацію, що склалася в Чернівецькій міській раді, підготувати пропозиції з цього питання та подати їх на розгляд Комітету.

На виконання зазначеного Рішення Комітету, в період з 23 по 24 лютого цього року Робочою групою Комітету під час виїзду до Чернівецької області  відповідно до плану роботи було проведено зустрічі з:

                            - головою Чернівецької обласної державної адміністрації М.М.Папієвим та заступником голови Чернівецької обласної ради В.М.Манілічем;

                            -Чернівецьким міським головою М.Т.Федоруком;

         -головами/заступниками голови/секретарями постійних комісій Чернівецької міської ради:

Червінським В.В. - головою постійної комісії Чернівецької міської ради з питань законності, прав людини, регламенту, депутатської діяльності та етики,

Зрибнєвою І.П. - секретарем постійної комісії Чернівецької міської ради з питань бюджету та фінансів,

Редьком О.М. - головою постійної комісії Чернівецької міської ради з питань земельних відносин, архітектури та будівництва,

Бешлеєм В.В. - головою постійної комісії Чернівецької міської ради з питань житлово-комунального господарства та охорони навколишнього середовища,

Незборецьким І.В. - заступником голови постійної комісії Чернівецької міської ради з питань  охорони здоров`я, праці та соціального захисту населення,

Антоняком Я.М. - головою постійної комісії Чернівецької міської ради з питань освіти, науки, культури, спорту та молодіжної політики,

Кедєм В.Є. - головою постійної комісії Чернівецької міської ради з питань  економіки, підприємництва та туризму;

                            - представниками фракції ВО “Батьківщина” у Чернівецькій міській раді А.А.Чесановим – головою фракції, В.Є.Кедем, М.В.Кирилюком, О.М.Редьком, В.В.Червінським;

                            - представниками фракції “Партія Регіонів” у Чернівецькій міській раді  І.П.Зрибнєвою, І.В.Незборецьким, В.І.Ткачем, Урсуляном І.П;

                            - представниками фракції партії “Фронт Змін” у Чернівецькій міській раді О.П. Каспруком - головою фракції та членом фракції - О.І.Стецевичем;

                            - представниками фракції партії “Наша Україна” у Чернівецькій  міській раді В.М.Чинушем - головою фракції та членами фракції – В.В.Бешлеєм , С.В.Легіневичем, В.С.Максимюком, Д.О.Сіроманом;

- представниками громадських організацій та ініціативними групами громадян:

Бажеріним П.М. - головою міської ради організації ветеранів України;

Круглашовим А.М. – завідувачем кафедри політології та державного управління історичного факультету ЧНУ ім.Ю.Федьковича, доктором політичних наук, професором, головою Громадської ради при Чернівецькій обласній державній адміністрації;

Тома С.В. - головою Чернівецького міського благодійного фонду “Милосердя”;

Гуліка О.Г. - головою Чернівецької міської громадської організації  “Гільфе”, головою правозахисної групи екологічної громадської організації  “Зелений світ Буковини”;

Пердейком О.М. - активістом молодіжної групи;

Курком Я.С. - доцентом кафедри конституційного, адміністративного та фінансового права юридичного факультету ЧНУ ім. Ю.Федьковича, головою обласної організації Товариства “Знання”;

Ботушанським О.В. - представником правозахисної групи екологічної громадської організації “Зелений світ  Буковини”;

Андрушківим Д.А. - представником міського благодійного фонду “Добротвор”.

Сарафінчан І.Ф. –начальником юридичного управління Чернівецької міської ради.

Відповідно до плану роботи Робочої групи за результатами цих зустрічей Керівником Робочої групи, народним депутатом України, Секретарем Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування С.В.Гордієнком було проведено брифінг.

Заплановані зустрічі з прокурором Чернівецької області П.А.Ковалем, прокурором міста Чернівці В.І.Блаушем, а також з представниками фракції ВО “Свобода” у Чернівецькій міській раді не відбулися.

Керівник Робочої групи - народний депутат України, Секретарь Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Гордієнко С.В. звернувся 24.02.2011 до прокурора Чернівецької області Коваля П.А. та до прокурора міста Чернівців Блауша В.І. У зверненнях міститься прохання для повного і всебічного вивчення всіх матеріалів та документів, що стосуються питання про ситуацію, що склалася в Чернівецькій міській раді, надати інформацію з таких питань: кількість протестів прокуратури на рішення Чернівецької міської ради та розпорядження Чернівецького міського голови за період роботи Чернівецької міської ради VI скликання; чи зверталася Чернівецька міська рада або Чернівецький міський голова до органів прокуратури, коли і з яких питань; які заходи прокурорського реагування були здійснені на звернення Чернівецької міської ради, Чернівецького міського голови чи за власною ініціативою. У зверненні містилося прохання надати копії всіх документів, пов‘язаних з порушеними питаннями;

24 лютого члени Робочої групи взяли участь у роботі 4 сесії Чернівецької міської ради VI скликання. Під час перебування у Чернівецькій міській раді, Керівник Робочої групи, народний депутат України С.В.Гордієнко провів прес-конференцію, на якій поінформував про роботу здійснену Робочою групою.

Під час роботи Робоча група отримала наступні документи:

 

I. Матеріали, що надійшли до Комітету поштою:

 

- Звернення Чернівецького міського голови М.Федорука від 12.01.2011 №04-15/11-65;

- Звернення Чернівецького міського голови М.Федорука від 03.02.2011 № 04-15/11-306;

- Рішення Чернівецької міської ради VI скликання  від 25.01.2011 №14 “Про Регламент Чернівецької міської ради VI скликання”;

- Регламент Чернівецької міської ради VI скликання;

- Рішення Чернівецької міської ради VI скликання  від 25.01.2011 №15 “Про Положення про постійні комісії Чернівецької міської ради VI скликання”;

- Положення про постійні комісії Чернівецької міської ради VI скликання;

- Звернення Чернівецького міського голови від 14.02.2011 (р.№1/18-145) (зареєстровано в комітеті за №04-15/11-480 від 21.02.2011);

- Висновок Юридичного управління Чернівецької міської ради на проект рішення 2 сесії Чернівецької міської ради VI скликання “Про Регламент Чернівецької міської ради VI скликання”;

- Висновок Юридичного управління Чернівецької міської ради на пункт 6 частини першої статті 22 проекту рішення 2 сесії Чернівецької міської ради VI скликання “Про Положення про постійні комісії Чернівецької міської ради VI скликання”;

- Розпорядження Чернівецького міського голови від 28.01.2011 №22-р “Про зупинення дії рішення 2 сесії (ІІІ пленарне засідання) Чернівецької міської ради VI скликання від 25.01.2011 №14 ради “Про Регламент Чернівецької міської ради VI скликання”;

- Розпорядження Чернівецького міського голови від 28.01.2011 №23-р “Про зупинення дії рішення 2 сесії (ІІІ пленарне засідання) Чернівецької міської ради VI скликання від 25.01.2011 №15 “Про Положення про постійні комісії Чернівецької міської ради VI скликання”;

- Висновок науково-практичної експертизи щодо рішень Чернівецької міської ради від 25.01.2011 №14 “Про Регламент Чернівецької міської ради VI скликання” та від 25.01.2011 №15 “Про Положення про постійні комісії Чернівецької міської ради VI скликання”, підготовлений Інститутом держави і права ім. В.М.Корецького НАН України.

“Регламент Чернівецької міської ради VI скликання та Положення про постійні комісії Чернівецької міської ради VI скликання потребують доопрацювання у зв’язку з невідповідністю їх окремих положень Конституції України та чинному законодавству, а також невідповідністю вимогам нормопроектувальної техніки положень частини першої статті 9, пункту 1.2 частини першої статті 12, частини першої статті 17, частини другої статті 18, частини четвертої статті 38 Регламенту, пункту 6 частини першої статті 22, частини другої статті 25 Положення”;

- Науково-правовий висновок щодо Регламенту Чернівецької міської ради VI скликання та Положення про постійні комісії Чернівецької міської ради VI скликання, затверджених рішеннями Чернівецької міської ради VI скликання від 25.01.2011 №14 та №15, підготовлений Інститутом законодавства Верховної Ради України, в якому зроблено аналіз Регламенту Чернівецької міської ради VI скликання та Положення про постійні комісії Чернівецької міської ради VI.

Узагальнюючий висновок: “Регламент Чернівецької міської ради VI скликання та Положення про постійні комісії Чернівецької міської ради VI скликання потребують доопрацювання у зв’язку із невідповідністю Конституції та законів України”;

- Висновок щодо відповідності чинному законодавству Регламенту Чернівецької міської ради VI скликання та Положення про постійні комісії Чернівецької міської ради VI скликання, затверджених рішеннями Чернівецької міської ради від 25.01.2011 №14 та №15, підготовлений завідувачем сектором територіального устрою та виборчих прав відділу територіальної організації влади Департаменту забезпечення взаємодії з Верховною Радою України та регіонами Секретаріату Кабінету Міністрів України Я.В.Бережницьким.

Узагальнюючий висновок: “На даний час деякі норми рішень Чернівецької міської ради №14  “Про Регламент Чернівецької міської ради VI скликання” та №15 “Про Положення про постійні комісії Чернівецької міської ради VI скликання” не відповідають положенням Конституції та законів України”;

- Рішення Чернівецької міської ради VI скликання від 10.02.2011 № 57 “Про повторний розгляд рішення 2 сесії (ІІІ пленарне засідання) Чернівецької міської ради VI скликання від 25.01.2011 № 14 “Про Регламент Чернівецької міської ради VI скликання”;

- Звернення Чернівецького міського голови до прокурора Чернівецької області Коваля П.А. від 11.02.2011 №8/18-133, в якому міститься прохання в межах наданих прокурору Чернівецької області повноважень, принести протест на рішення 2 сесії (ІІІ пленарне засідання) від 25.01.2011 №14 “Про Регламент Чернівецької міської ради VI скликання”, у зв’язку з невідповідністю окремих положень регламенту Конституції та законам України;

- Позовна заява Чернівецького міського голови від 11.02.2011 №9/18-127 до Шевченківського районного суду м. Чернівців “Про визнання незаконними та скасування окремих положень рішення 2 сесії (ІІІ пленарне засідання) Чернівецької міської ради VI скликання від 25.01.2011 №14 та рішення 3 сесії Чернівецької міської ради VI скликання від 10.012.2011 №57, в якій міститься прохання прийняти позовну заяву та відкрити провадження в адміністративній справі;

- Клопотання Чернівецького міського голови від 15.02.2011 №9/18-127 “Про забезпечення адміністративного позову” у Шевченківський районний суд м. Чернівці.

 

II. Матеріали, отримані для опрацювання

під час перебування Робочої групи в Чернівецькій міській раді

 

1. Звернення голови фракції “Наша Україна” Чинуші В.М., голови фракції ВО “Батьківщина” Чесанова А.А., голови фракції Партії регіонів у Чернівецькій міській раді Ходоровського Г.І. до Керівника Робочої групи Гордієнка С.В. (р.№04-15/622 від 02.03.2011 року) на 1 аркуші та матеріали, отримані від голів фракцій “Наша Україна”, ВО “Батьківщина”, Партії регіонів на 39 аркушах, а саме:

►Копія рішення 3 сесії Чернівецької міської ради VI скликання від 10.02.2011 №58 “Про повторний розгляд рішення 2 сесії (ІІІ пленарне засідання) Чернівецької міської ради VI скликання  від 25.01.2011 №15 “Про Положення про постійні комісії Чернівецької міської ради VI скликання”;

►Рішення 2 сесії (ІІІ пленарне засідання) Чернівецької міської ради VI скликання  від 25.01.2011 №15 “Про Положення про постійні комісії Чернівецької міської ради VI скликання”;

►Положення про постійні комісії Чернівецької міської ради VI скликання;

►Копія Розпорядження Чернівецького міського голови від 22.02.2011 №46-р “Про рішення 2 сесії (ІІІ пленарне засідання) Чернівецької міської ради VI скликання  від 25.01.2011 №15 “Про Положення про постійні комісії Чернівецької міської ради VI скликання”, відповідно до якого міський голова анулює свій підпис на вищевказане рішення Чернівецької міської ради;

►Аудіо - та відеозаписи пленарних засідань 1 - 4 сесій міської ради;

►Проект порядку денного першої сесії Чернівецької міської ради VI скликання, “який, так і не був поставлений міським головою на голосування ради”;

►Копії подань від фракцій щодо кандидатур до складу виконавчого комітету на 6 арк.;

►Проекти порядку денного першої сесії Чернівецької міської ради VI скликання та рішень Чернівецької міської ради VI скликання “Про обрання секретаря Чернівецької міської ради VI скликання”, “Про утворення постійних комісій Чернівецької міської ради VI скликання”, “Про обрання голів постійних комісій Чернівецької міської ради VI скликання”, “Про робочу групу з підготовки проектів Регламенту Чернівецької міської ради VI скликання та Положення про постійні комісії Чернівецької міської ради VI скликання” на 6 арк.;

►Лист на ім’я міського голови про ініціювання скликання погоджувальної ради від 25.02.2011 року;

►Звернення депутатів Чернівецької міської ради до прокурора міста Чернівці щодо винесення припису про усунення порушень законодавства та регламенту ради від 25.02.2011 на 5 арк.; 

►Лист на ім’я міського голови про ініціювання скликання погоджувальної ради від 25.02.2011 року;

►Примірники газети “Чернівці” - друкованого органу Чернівецької міської ради: від 17 лютого 2011 №8 (1058) статті “Вето подолано. Та чи розставлено крапки над “і”? та “Міжнародний резонанс” (стор. 3); від 24 лютого 2011 року, №9 (1059) стаття  “Колективне звернення” до депутатів Чернівецької міської ради VI скликання від членів територіальної громади міста”, “резолюція зборів” виборців - “Захистимо Чернівці” та звернення до депутатів Чернівецької міської ради VI скликання від  почесних громадян міста Чернівці; звернення  до Президента України Януковича В.Ф., Голови Верховної ради України Литвина В.М. від голови зборів - “Захистимо Чернівці” Б.Чортика; звернення  до Президента України Януковича В.Ф., Прем’єр-міністра України Азарова М.Я. від відомих літераторів, митців, науковців, підприємців, громадсько-політичних діячів міста; звернення молодіжної ініціативи до чернівчан (стор. 3, 4)

На зустрічі з представниками громадськості були надані такі матеріали:

- копія ухвали Шевченківського районного суду м. Чернівці від 22.02.2011 р. про залишення позовної заяви без розгляду по справі №2-а-431/11 за позовною заявою Чернівецької обласної організації політичної партії «Фронт змін»  до Чернівецької міської ради VI скликання №57 від 10.02.2011 р.;

- виклад Я.Курка щодо його бачення суперечностей Регламенту Чернівецької міської ради VI скликання із Законами України від 23.02.2011 р.;

- копії колективних звернень, що зазначені в пункті 3 цього розділу.

 

Матеріали передані Робочій групі за наслідками зустрічі з представниками фракцій:

 

1. (на 30 арк.)

Рішення Чернівецької міської ради від 25.01.2011 р. № 15 “Про Положення про постійні комісії Чернівецької міської ради VI скликання”.

Рішення Чернівецької міської ради від 10.02.2011 р. № 58 «Про повторний розгляд рішення 2 cecії (III пленарне засідання) Чернівецької міської ради VI скликання від 25.01.2011р. №15 «Про Положення про постійні комісії Чернівецької міської ради VI скликання» (підписане міським головою з власними зауваженнями без відповідного рішення міської ради).

Розпорядження Чернівецького міського голови від 22.02.2011 р. № 46-р «Про рішення другої сесії (III пленарне засідання) Чернівецької міської ради VI скликання від 25.01.2011 р. № 15 “Про Положення про постійні комісії Чернівецької міської ради VI скликання”.

Подання фракції Партії регіонів кандидату до складу виконавчого комітету Чернівецької міської ради VI скликання від 22.02.2011 р.

Рішення Чернівецької міської ради від 24.02.2011 р. “Про утворення виконавчого комітету Чернівецької міської ради VI скликання”, що було зупинене міським головою.

Звернення депутатів міської ради до міського голови з проханням оголосити про закінчення перерви в пленарному засіданні та продовжити роботу 4 сесії міської ради від 25.02.2011 р.

Звернення депутатів міської ради до міського голови з проханням скликати погоджувальну раду від 25.02.2011 р.

Звернення депутате міської ради до Прокурора м. Чернівців про винесення припису щодо продовження пленарного засідання 4 cecії Чернівецької міської ради  VI скликання від 25.02.2011 р.

Текст Розпорядження  Чернівецького міського  голови  від  28.02.2011 р. № 48-р  “Про зупинення дії рішення 4 cecії (I пленарне засідання) Чернівецької міської ради VI скликання від 24.02.2011р. № 61 “Про утворення виконавчого комітету Чернівецької міської ради VI скликання”.

Депутатське звернення депутата Чернівецької міської ради VI скликання Дутчака Василя Степановича щодо вжиття дисциплінарних заходів до керівників окремих структурних підрозділів ради у зв'язку з ненаданням ними можливості працівникам цих підрозділів бути присутніми на cecії  міської ради від  01.03.2011 р.

Копія відповіді  Прокурора м. Чернівці від 01.03.2011 р. депутату міської ради Климу М.А. на його звернення від 25.02.2011 р.

Копія Припису Прокурора м. Черніці від 01.03.2011 р. щодо продовження пленарного засідання 4 cecії Чернівецької міської ради VI скликання.

Копія подання фракції ВО «Батьківщина» про пропозиції щодо членів виконкому від 09.03.2011 р.

Рішення Чернівецької міської ради ради VI скликання “Про оскарження до суду бездіяльності Чернівецького міського голови Федорука М.Т., у зв'язку з порушенням ним Конституції та законів України, прав i свобод громадян, не забезпечення здійснення наданих йому повноважень” від 10.03.2011 р.

Звернення голів фракцій Партії регіонів, ВО “Батьківщина”, “Наша Україна” та голови постійної комісії з питань законності, прав людини, регламенту, депутатської діяльності та етики до прокуратури Чернівецької області та прокуратури м. Чернівці про проведення nepeвipки щодо факту фальшування рішення Чернівецької міської ради від 10.02.2011 р. №58.

Звернення голів фракцій партії регіонів, ВО “Батьківщина”, “Наша Україна” та голови постійної комісії з питань  законності, прав людини, регламенту, депутатської діяльності та етики до прокуратури Чернівецької області та прокуратури м. Чернівці, i про проведення перевірки дій працівників апарату міської ради щодо перешкоджання ними діяльності депутатів міської ради.

Звернення депутатів Чернівецької міської ради до прокуратури Чернівецької області та прокуратури м. Чернівці від 10.03.2011 р. щодо перешкоджання працівниками апарату міської ради діяльності депутатів міської ради.

Звернення депутатів Чернівецької міської ради до прокуратури Чернівецької області та прокуратури м. Чернівці від 11.03.2011 р. щодо перешкоджання працівниками апарату міської ради діяльності депутатів міської ради та професійній діяльності журналістів.

Звернення від 12.03.2011 р. голів фракцій Партії  регіонів, ВО “Батьківщина”, “Наша Україна” до міського голови з проханням виконати рішення міської ради від 03.03.2011року щодо утворення тимчасових контрольних комісій ради.

2.   Звернення   журналістів  43 видань  до  Президента  України  В.Януковича, Прем‘єр-міністра України М.Азарова, Голови Верховної Ради України В.Литвина, Уповноваженого Верховної Ради України по правам людини Н.Карпачової, Міжнародної правозахисної організації “Репортери без кордонів” Е.Відаля та Голови Національної спілки журналістів України І.Лубченка з приводу утисків свободи слова і гласності у Чернівецькій міськраді (на  17 арк.).

 

2. Матеріали, надані керівником юридичного управління Чернівецької міської ради І.Сарафінчан  (загалом на 249 аркушах):

 

1) Загальні відомості про:

- склад Чернівецької міської ради по фракціям:

фракція ВО “Батьківщина” – 17 депутатів, 

фракція Партії регіонів  - 18 депутатів, 

фракція ПП “Фронт змін” - 15 депутатів, 

фракція Партії “Наша Україна” -  6 депутатів, 

фракція ВО “Свобода” -  3 депутати,

позафракційна – 1 депутат (виключена з фракції ПП “Фронт змін”);

- склад постійної комісії Чернівецької міської ради з питань законності, прав людини, регламенту, депутатської діяльності та етики – 7 депутатів;

- склад комісії Чернівецької міської ради з питань бюджету та фінансів – 8 депутатів;

- склад комісії Чернівецької міської ради з питань земельних відносин, архітектури та будівництва –15 депутатів;

склад постійної комісії Чернівецької міської ради з питань житлово-комунального господарства та охорони навколишнього середовища – 12 депутатів; 

- склад постійної комісії Чернівецької міської ради з питань охорони здоров’я, праці та соціального захисту населення –5 депутатів;

склад комісії Чернівецької міської ради з питань освіти, науки, культури, спорту та молодіжної політики –4 депутата;

- склад постійної комісії Чернівецької міської ради з питань економіки, підприємництва та туризму – 7 депутатів.

2) Матеріали ініціативної групи “Захистимо Чернівці” (на 9 арк.):

- колективне звернення від членів територіальної громади Чернівців до депутатів Чернівецької міської ради VI скликання, до Президента України та Голови Верховної Ради України,

- резолюція зборів виборців “Захистимо Чернівці”,

- звернення відомих митців, літераторів, науковців, підприємців, громадсько-політичних діячів до Президента України та Прем’єр-міністра України та до депутатів Чернівецької міської ради VI скликання;

- Прес-реліз Ініціативної групи “Захистимо Чернівці!”.

3) Статут територіальної громади міста Чернівці, затверджений Рішенням Чернівецької міської ради XXXIV скликання 7 сесія від 26.12.2002 №115 “Про Статут територіальної громади міста Чернівців”;

4) Регламент Чернівецької міської ради V скликання, затверджений рішенням Чернівецької міської ради 25.02.2006 року №8;

5) Матеріали 1 сесії Чернівецької міської ради VI скликання, яка відбулася 25.11.2010 року:

5.1 Пояснення щодо 1 сесії Чернівецької міської ради VI скликання від 25.11.2010 року (на 11 арк.):

“Відповідно до статті 77 Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” та статті 46 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” голова Чернівецької міської виборчої комісії Баранова Г.М. поінформувала міську раду про результати виборів міського голови та депутатів міської ради, що відбулися 31.10.2010.

Комісія визнала результати голосування, затвердила підсумки виборів та визнала повноваження Чернівецького міського голови Федорука М.Т. та депутатів міської ради VI скликання по всіх 30 виборчих округах, вручила міському голові його посвідчення та запросила його на робоче місце головуючого для подальшого ведення засідання.

Міський голова повідомив депутатів про необхідність прийняття ними Присяги та запросив для оголошення Присяги депутата Ходоровського Георгія Івановича.

Тексти Присяги підписані кожним депутатом міської ради VI скликання та долучені до протоколу.

Головою міської виборчої комісії депутатам вручено посвідчення та значки.

Після оголошення подяки членам міської виборчої комісії та звернення до депутатів та Чернівецької громади, міський голова закрив першу сесію Чернівецької міської ради VI скликання.”

5.2 Рішення Чернівецької міської ради від 25.11.2010 №1 “Про інформацію Чернівецької міської виборчої комісії про підсумки виборів депутатів чернівецької міської ради VI скликання, Чернівецького міського голови та визнання їх повноважень”;

5.3  Протокол 1 сесії міської ради VI скликання;

5.4 Звукозапис 1 сесії Чернівецької міської ради від 25.11.2010;

6) Матеріали 2 сесії Чернівецької міської ради VI скликання, яка відбулася 28.12.2010 (1 пленарне засідання); 29.12.2010 (2 пленарне засідання); 25.01.2011 (3 пленарне засідання) (на 164 арк.);

6.1 Пояснення щодо 2 сесії Чернівецької міської ради VI скликання, яка відбулася 28.12.2010; 29.12.2010; 25.01.2011року:

“На першому пленарному засіданні 2 сесії Чернівецької міської ради VI скликання, що відбулася 28.12.2010 року, міський голова оголосив про депутатські фракції, створені в Чернівецькій міській раді:

- Депутатська  фракція  “Фронт змін” - 16 депутатів.

   Голова фракції Каспрук О.П.;

- Депутатська фракція Партії регіонів - 16 депутатів.

   Голова фракції Ходоровський Г.І.;

- Депутатська фракція ВО «Батьківщина» - 17 депутатів.

   Голова фракції Чесанов А.А.;

- Депутатська фракція «Наша Україна» - 6 депутатів.

  Голова фракції Чинуш В.М.;

- Депутатська  фракція  ВО   «Свобода»     3   депутата. 

   Голова  фракції Кривич М.О.

На першому пленарному засіданні 2 сесії шляхом таємного голосування Михайлішина В.М. було обрано секретарем міської ради, за пропозицією депутатів в кількості більше половини від загального складу ради, враховуючи не внесення міським головою кандидатури секретаря міської ради впродовж тридцяти днів з дня відкриття першої сесії міської ради, оскільки запропонована ним кандидатура не знайшла підтримки.

Крім цього, 28.12.2010 міською радою було утворено постійні комісії в кількості семи, затверджено їх склад та обрано голів. Також за рішенням ради створено робочу групу з підготовки проектів Регламенту міської ради VI скликання та Положення про постійні комісії міської ради VI скликання.

На другому пленарному засіданні 2 сесії міської ради, що відбулося 29.12.2010, затверджені міський бюджет на 2011 рік, Програма економічного і соціального розвитку міста на 2011 рік та розглянуті інші питання.

На розгляд третього пленарного засідання 2 сесії міської ради, що відбулося 25.01.2011 року було внесено проекти Регламенту та Положення про постійні комісії.

Необхідно зауважити, що проект Регламенту розроблений юридичним управлінням міської ради та внесений на розгляд робочої групи, утвореною міською радою.

За наслідками опрацювання його робочою групою було внесено ряд зауважень та пропозицій, які враховані в проекті Регламенту, що був поданий на розгляд ради.

Проект Регламенту було розглянуто постійними комісіями міської ради та виконавчим комітетом ради.

Юридичним управлінням за наслідками проведеної юридичної експертизи надано висновок про невідповідність окремих положень Регламенту нормам Конституції та законів України.

Під час розгляду Регламенту на третьому пленарному засіданні 2 сесії, міська рада не врахувала зауваження юридичного управління та більшістю голосів затвердила Регламент Чернівецької міської ради VI скликання.

Що стосується Положення про постійні комісії, то проект Положення враховував зауваження та пропозиції робочої групи, розглянутий постійними комісіями ради та виконавчим комітетом міської ради.

Юридичним управлінням за наслідками проведеної юридичної експертизи надано висновок про невідповідність окремих норм Положення про постійні комісії нормам Конституції та законів України.

Під час розгляду Положення про постійні комісії на третьому пленарному засіданні 2 сесії, міська рада не врахувала зауваження юридичного управління та більшістю голосів затвердила Положення про постійні комісії Чернівецької міської ради VI скликання.”

Чернівецька міська рада не подолала вето Чернівецького міського голови, накладене на рішення Чернівецької міської ради про затвердження Положення про постійні комісії Чернівецької міської ради VI скликання. Чернівецький міський голова відкликав свій підпис на рішенні Чернівецької міської ради  про затвердження Положення про постійні комісії Чернівецької міської ради VI скликання.”

6.2 Протокол 2 сесії Чернівецької міської ради VI скликання; 1 пленарне засідання від 28.12.2010;

6.3 Порядок денний 2 сесії Чернівецької міської ради VI скликання; 2 пленарне засідання від 29.12.2010;

6.4 Рішення Чернівецької міської ради 2 сесії VI скликання 1 пленарне засідання від 28.12.2010, № 2 “Про обрання секретаря Чернівецької міської ради VI скликання”;

6.5 Рішення Чернівецької міської ради 2 сесії VI скликання 1 пленарне засідання від 28.12.2010 № 3 “Про утворення постійних комісій Чернівецької міської ради VI скликання”;

6.6 Рішення Чернівецької міської ради 2 сесії VI скликання 1 пленарне засідання від 28.12.2010 № 4 “Про обрання та затвердження складу постійних комісій Чернівецької міської ради VI скликання”;

6.7 Рішення Чернівецької міської ради 2 сесії VI скликання 1 пленарне засідання від 28.12.2010 № 5 “Про обрання голів постійних комісій Чернівецької міської ради VI скликання”;

6.8 Рішення Чернівецької міської ради 2 сесії VI скликання 1 пленарне засідання від 28.12.2010 № 6 “Про робочу групу з підготовки  проектів Регламенту Чернівецької міської ради VI скликання” та Положення про постійні комісії  Чернівецької міської ради VI скликання;

6.9 Проект Рішення Чернівецької міської ради VI скликання від 25.01.2011 № __ “Про Регламент Чернівецької міської ради VI скликання” 2 сесії ІІІ пленарне засідання;

6.10 Висновок Юридичного управління Чернівецької міської ради на проект рішення 2 сесії Чернівецької міської ради VI скликання “Про Регламент Чернівецької міської ради VI скликання” від 14.01.2011 № 22-юр;

6.11 Проект Регламенту Чернівецької міської ради VI скликання;

6.12 Пропозиції до проекту Регламенту Чернівецької міської ради VI скликання;

6.13 Рекомендації до проекту рішення “Про Регламент Чернівецької міської ради VI скликання” від 25.01.2011 (ІІІ пленарне засідання) 2 сесія міської ради;

6.14 Рішення Чернівецької міської ради VI скликання 2 сесія (ІІІ пленарне засідання “Про Регламент Чернівецької міської ради VI скликання” від 25.01.2011 № 14

6.15 Рішення Чернівецької міської ради VI скликання 2 сесія (ІІІ пленарне засідання) “Про Положення про постійні комісії Чернівецької міської ради VI скликання” від 25.01.2011 № __ ;

6.16 Висновок Юридичного управління Чернівецької міської ради на проект рішення 2 сесії Чернівецької міської ради VI скликання “Про Положення про постійні комісії Чернівецької міської ради VI скликання” від 14.01.2011 № 21-юр.;

6.17 Положення про постійні комісії Чернівецької міської ради VI скликання;

6.18 Рекомендації постійних комісій  та виконавчого комітету міської ради до проектів рішень, які виносяться на ІІІ планерне засідання 2 сесії міської ради VI скликання;

6.19 Рішення Чернівецької міської ради 2 сесія (ІІІ пленарне засідання) від 25.01.2011 №15 “Про Положення про постійні комісії Чернівецької міської ради VI скликання”;

6.20 Результати  голосування 2 сесія (ІІІ пленарне засідання) міської ради VI скликання від 25.01.2011;

6.21 Звукозапис 2 сесії  від 28.12.2010, 29.12.2010, 25.01.2011;

7) Матеріали 3 сесії Чернівецької міської ради VI скликання, яка відбувалася 10.02.2011 року (на 116 арк.):

7.1 Пояснення щодо 3 сесії Чернівецької міської ради VI скликання, що відбулася 10.02.2011 року:

“За приписами частини четвертої статті 59 Закону № 280/97-ВР “Про місцеве самоврядування в Україні” рішення міської ради у п'ятиденний строк з моменту його прийняття може бути зупинено міським головою і внесено на повторний розгляд міської ради із обґрунтуванням зауважень. Рада зобов'язана у двотижневий строк повторно розглянути рішення. Якщо рада відхилила зауваження міського голови і підтвердила попереднє рішення двома третинами депутатів від загального складу ради, воно набирає чинності.

28 січня 2011 року міським головою були видані розпорядження за № 22-р та № 23-р, якими зупинено дію рішення 2 сесії (III пленарне засідання) Чернівецької міської ради VI скликання від 25.01.2011 № 14 “Про Регламент Чернівецької міської ради VI скликання” та рішення 2 сесії (III пленарне засідання) Чернівецької міської ради VI скликання від 25.01.2011 № 15 “Про Положення про постійні комісії Чернівецької міської ради VI скликання” та внесено їх на повторний розгляд ради з обґрунтуванням зауважень.

На засіданні третьої сесії міської ради, яка відбулася 10 лютого 2011, міська рада 43 голосами депутатів від загального складу ради підтвердила прийняте нею 25.01.2011 рішення за № 14, тобто Регламент Чернівецької міської ради VI скликання набрав чинності 10.02.2011.

Відповідно до частин десятої та дванадцятої статті 35 Регламенту, рішення про його затвердження та набрання ним чинності підписано міським головою 15.02.2011 та 24.02.2011 розміщено на офіційному порталі міської ради в мережі Інтернет.

Рішення міської ради від 25.01.2011 за № 15 “Про Положення про постійні комісії Чернівецької міської ради VI скликання” не було підтверджено двома третинами голосів від загального складу ради, так як за нього проголосувало 40 депутатів. А враховуючи, що при встановленні результатів голосування до загального складу міської ради включається міський голова, якщо він бере участь у пленарному засіданні ради і враховується його голос, то для підтвердження попереднього рішення за № 15 необхідною кількістю голосів є 41 голос.

Таким чином, рішення про Положення про постійні комісії Чернівецької міської ради VI скликання від 25.01.2011 № 15 не набрало чинності, у зв'язку з чим розпорядженням міського голови від 22.02.2011 № 46-р анульовано підпис міського голови на рішенні від 25.01.2011 № 15 та на рішенні від 10.02.2011 № 58.

Проект Положення про постійні комісії доручено доопрацювати із врахуванням зауважень та внести на розгляд міської ради.”

7.2 Протокол 3 сесії міської ради VI скликання 1 пленарне засідання від 10.02.2011;

7.3 Порядок денний 3 сесії міської ради VI скликання;

7.4 Розпорядження Чернівецького міського голови “Про зупинення дії рішення 2 сесії (ІІІ пленарне засідання) Чернівецької міської ради VI скликання від 25.01.2011 № 14 “Про регламент Чернівецької міської ради VI скликання” від 28.01.2011 № 22-р;

7.5 Висновок науково-практичної експертизи щодо рішень Чернівецької міської ради від 25.01.2011 № 14 ради “Про Регламент Чернівецької міської ради VI скликання” та від 25.01.2011 № 15 “Про Положення про постійні комісії Чернівецької міської ради VI скликання”, підготовленого Інститутом держави і права ім. В.М.Корецького НАН України;

7.6 Рішення Чернівецької міської ради від 10.02.2011 №57 “Про повторний розгляд рішення 2 сесії (ІІІ пленарне засідання) Чернівецької міської ради VI скликання від 25.01.2011 №14 “Про Регламент Чернівецької міської ради VI скликання”;

7.7 Регламент Чернівецької міської ради VI скликання;

7.8 Розпорядження Чернівецького міського голови “Про зупинення дії рішення 2 сесії (ІІІ пленарне засідання) Чернівецької міської ради VI скликання від 25.01.2011 №15 “Про Положення про постійні комісії Чернівецької міської ради VI скликання” від 28.01.2011 №23-р;

7.9 Рішення Чернівецької міської ради VI скликання “Про повторний розгляд рішення 2 сесії (ІІІ пленарне засідання) Чернівецької міської ради VI скликання від 25.01.2011 №15 “Про Положення про постійні комісії Чернівецької міської ради VI скликання” від 10.02.2011 №58;

7.10 Положення про постійні комісії Чернівецької міської ради VI скликання;

7.11 Розпорядження Чернівецького міського голови “Про рішення 2 сесії (ІІІ пленарне засідання) Чернівецької міської ради VI скликання від  25.01.2011 №15 “Про Положення про постійні комісії Чернівецької міської ради VI скликання” від 22.02.2011 №46-р;

7.12 Результати голосування;

7.13 Звукозапис 3 сесії Чернівецької міської ради VI скликання від 10.02.2011;

8) Матеріали 4 сесії Чернівецької міської ради VI скликання, що відбулася 24.02.2011 (1 пленарне засідання) ( на 37  арк.):

8.1 Пояснення щодо 4 сесії Чернівецької міської ради VI скликання, що відбулося 24.02.2011:

Відповідно до сформованого порядку денного на розгляд 4 сесії міської ради VI скликання внесено 31 питання. Зазначений порядок денний було затверджено за основу.

За пропозицією депутатів міської ради порядок денний 4 сесії доповнено наступними питаннями:

1.       Про утворення виконавчого комітету Чернівецької міської ради VI скликання.

За пропозицією депутата міської ради Ткача В.І.

2.       Про визначення чисельності виконавчого комітету Чернівецької міської ради VI скликання та затвердження його персонального складу.

         За пропозицією депутата міської ради Ткача В.І.

3.       Про депутатський запит депутата Чернівецької міської ради VI скликання Червінського В.В. до прокурора міста Блауша В.І.

За пропозицією депутата міської ради Червінського В.В.

          4.        Про позовні заяви до Чернівецької міської ради (доручення секретарю Чернівецької міської ради В.Михайлішину на представлення інтересів Чернівецької міської ради в суді).

         За пропозицією депутата міської ради Червінського В.В.

         5.         Про створення тимчасової контрольної комісії Чернівецької міської ради з перевірки діяльності КП “Міжнародний аеропорт “Чернівці”.

         За пропозицією депутата міської ради Дутчака В.С.

         6.         Про відміну рішення 29 сесії міської ради V скликання від 26.06.2008 № 635 щодо “зупинення дії рішення виконавчого комітету міської ради від 15.06.2006 № 145/4 щодо зміцнення матеріально -технічної бази КП МТК “Калинівський ринок” та створення належних умов праці”, та створення тимчасової контрольної комісії міської ради для здійснення контролю за виконанням пункту 4 рішення 17 сесії міської ради від 31.05.2007 № 343

За пропозицією депутата міської ради Чесанова А.А.

        7. Про інформацію першого заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів Попадюка М.П. щодо стану прибирання міста від снігу.

         За пропозицією депутата міської ради Бешлея В.В.

8. Про встановлення мораторію на підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги в місті Чернівцях.

         За пропозицією депутата міської ради Бешлея В.В.

          9.        Про звернення депутатів Чернівецької міської ради VI скликання до Президента України Януковича В.Ф. щодо вжиття заходів за наслідками закриття українських шкіл в Україні.

         За пропозицією депутата міської ради Кривич М.О.

         10.        Про створення тимчасової контрольної комісії з перевірки діяльності відділу інформації Чернівецької міської ради з питань висвітлення діяльності ради в засобах масової інформації, в тому числі в газеті “Чернівці” та на офіційному веб-порталі ради.

         За пропозицією депутата міської ради Зрибнєвої І.П.

          11.       Про забезпечення гласності під час проведення засідань виконавчим комітетом Чернівецької міської ради.

         За пропозицією депутата міської ради Максимюка В.С.

         12.        Про місцеву ініціативу щодо повторного розгляду питання про Регламент Чернівецької міської ради VI скликання з метою приведення його у відповідність до вимог Конституції та законів України.

За пропозицією депутата міської ради Каспрука О.П. та уповноваженого представника ініціативної групи від членів територіальної громади О. Гуліки - голови Чернівецької міської громадської організації “Гільфе”

13.     Про інформацію депутата міської ради VI скликання Гаєвської М.Ю. (усна заява депутата з приводу обставин, що стали підставою для порушення питання про його відкликання).

За пропозицією депутата міської ради Гаєвської М.Ю.

8.2 Порядок денний та регламент роботи 4 сесії міської ради VІ скликання від 24.02.2011 10.00;

8.3 Додаткові питання, що були включені депутатами міської ради до порядку денного І пленарного засідання 4 сесії міської ради VІ скликання;

8.4 Порядок денний та регламент роботи 4 сесії міської ради VІ скликання від 24.02.2011, 12.00;

8.5 Проект Рішення Чернівецької міської ради VI скликання “Про утворення виконавчого комітету Чернівецької міської ради VI скликання” від 24.02.2011, 4 сесія;

8.6 Проект Рішення Чернівецької міської ради VI скликання “Про визначення чисельності виконавчого комітету Чернівецької міської ради VI скликання та затвердження його персонального складу” від 24.02.2011, 4 сесія;

8.7 Проект Рішення Чернівецької міської ради VI скликання “Про депутатський запит депутата Чернівецької  міської ради VI скликання Червінського В.В. до прокурора м. Чернівців Блауша В.І.” від 24.02.2011, 4 сесія;

8.8 Проект Рішення Чернівецької міської ради VI скликання “Про позовні заяви до Чернівецької  міської ради” від 24.02.2011, 4 сесія;

8.9 Проект Рішення Чернівецької міської ради VI скликання “Про створення тимчасової контрольної комісії з перевірки діяльності комунального підприємства “Міжнародний аеропорт “Чернівці” від 24.02.2011, 4 сесія;

8.10 Проект Рішення Чернівецької міської ради VI скликання “Про відміну рішення 29 сесії міської ради V скликання від 26.06.2008 №635 щодо “зупинення дії рішення виконавчого комітету міської ради від 15.06.2006 №145/4 щодо зміцнення матеріально-технічної бази КП МТК “Калинівський ринок” та створення  належних умов праці”, та створення  тимчасової контрольної комісії ради для здійснення контролю за виконанням пункту 4 рішення 17 сесії міської ради від 31.05.2007 №343” 4 сесія;

8.11 Проект Рішення Чернівецької міської ради VI скликання “Про встановлення мораторію на підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги в місті Чернівцях” від 24.02.2011, 4 сесія;

8.12 Проект Рішення Чернівецької міської ради VI скликання “Про звернення депутатів Чернівецької міської ради VI скликання до Президента України Януковича В.Ф.” від 24.02.2011, 4 сесія;

8.13 Проект Рішення Чернівецької міської ради VI скликання “Про створення тимчасової контрольної комісії з перевірки діяльності відділу інформації Чернівецької міської ради з питань висвітлення діяльності ради в засобах масової інформації, в тому числі в газеті “Чернівці” та на офіційному веб-порталі ради” від 24.02.2011, 4 сесія;

8.14 Проект Рішення Чернівецької міської ради VI скликання “Про забезпечення гласності під час проведення засідань, виконавчим комітетом Чернівецької міської ради” від 24.02.2011, 4 сесія;

8.15 Проект Рішення Чернівецької міської ради VI скликання “Про місцеву ініціативу щодо повторного розгляду питання про Регламент Чернівецької міської ради VI скликання  з метою приведення його у  відповідність до вимог Конституції та законів України” від 24.02.2011, 4 сесія;

8.16 Колективне звернення від членів територіальної громади міста Чернівці до депутатів Чернівецької міської ради VI скликання;

8.17 Звукозапис 4 сесії Чернівецької міської ради VI скликання від 24.02.2011;

9) Матеріали адміністративного позову Чернівецького міського голови щодо визнання незаконними та скасування окремих положень рішення 2 сесії (ІІІ пленарне засідання) міської ради від 25.01.2011 №14 “Про регламент Чернівецької міської ради VI скликання” (на  13 арк.):

9.1 Пояснення щодо відкликання Чернівецьким міським головою адміністративного позову щодо незаконності та скасування окремих положень Регламенту:

15.02.2011 року Шевченківським районним судом м.Чернівців було прийнято адміністративний позов Чернівецького міського голови Федорука М.Т. до Чернівецької міської ради про визнання незаконними та скасування окремих положень рішення 2 сесії міської ради VI скликання від 25.01.2011 №14 “Про Регламент Чернівецької міської ради VI скликання”  та рішення 3 сесії міської ради VI скликання від 10.02.2011 №57.

17.02.2011 судом відкрито провадження у цій адміністративній справі та призначено її до попереднього судового розгляду на 24.02.2011 на 9.45 год., а також ухвалою судом 17.02.2011 було відмовлено у задоволенні клопотання міського голови щодо забезпечення адміністративного позову шляхом зупинення дії окремих положень оскаржуваного Регламенту.

Оскільки на зустрічі Робочої групи Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування з головами постійних комісій міської ради та представниками фракцій, останніми висунуті обвинувачення міському голові у неспроможності до компромісу, то з метою врегулювання ситуації, що склалася, 24.02.2011, тобто в день засідання 4 сесії міської ради, міським головою до Шевченківського районного суду м. Чернівців направлено клопотання про відкликання позовної заяви та залишення її без розгляду.

Відкликання позову прийнято судом, про що в той же день винесено відповідну ухвалу про залишення адміністративного позову без розгляду.

На засіданні ради міський голова повідомив депутатів про відкликання ним позову.”

9.2 Позовна заява Чернівецького міського голови від 11.02.2011 № 9/18-127 “Про визнання незаконними та скасування окремих положень рішення 2 сесії (ІІІ пленарне засідання) Чернівецької міської ради VI скликання від 25.01.2011 № 14 та рішення 3 сесії Чернівецької міської ради VI скликання  від 10.012.2011 № 57” до  Шевченківського районного суду м. Чернівців;

9.3   Клопотання  Чернівецького   міського  голови  від 15.02.2011   № 9/18-127 “Про забезпечення адміністративного позову” у Шевченківський районний суд м. Чернівці;

9.4 Інформація Шевченківського районного суду м. Чернівців про відкриття провадження по справі до відома від 18.02.2011 № 481;

9.5 Ухвала Шевченківського районного суду м. Чернівці від 18.02.2011 “Про забезпечення позову по справі до відома від 18.02.2011 №481”;

9.6 Інформація Шевченківського районного суду м. Чернівців про відкриття провадження по справі до відома від 18.02.2011 №482;

9.7 Ухвала Шевченківського районного суду м. Чернівці про відкриття провадження  від 18.02.2011;

9.8 Клопотання Чернівецького міського голови від 24.02.2011 №9/18-127  у Шевченківський районний суд м. Чернівці;

9.9  Ухвала  Шевченківського районного суду м. Чернівців від 24.02.2011, якою ухвалено: “Клопотання Чернівецького міського голови Федорука М., про відкликання позовної заяви задовольнити. Позовну заяву за адміністративним позовом Чернівецького міського голови  Федорука М.Т. до Чернівецької міської ради ... про визнання незаконними та скасування окремих положень рішення 2 сесії (ІІІ пленарне засідання) Чернівецької міської ради VI скликання від 25.01.2011 № 14 та рішення 3 сесії Чернівецької міської ради VI скликання від 10.02.2011 № 57 – залишити без розгляду.”

10) Матеріали Звернення Чернівецького міського голови до прокуратури Чернівецької області щодо принесення протесту на рішення 2 сесії (ІІІ пленарне засідання) від 25.01.2011 №14 “Про Регламент Чернівецької міської ради VI скликання” (на 3 арк.):

10.1 Пояснення щодо звернення Чернівецького міського голови до прокурора Чернівецької області щодо принесення протесту на рішення міської ради, яким затверджено Регламент міської ради VI скликання:

“Враховуючи засади діяльності органів прокуратури та відповідно до вимог Закону України “Про прокуратуру” 15.02.2011 Чернівецькій міський голова звернувся до прокурора Чернівецької області Коваля П.А. щодо принесення протесту на рішення 2 сесії (III пленарне засідання) міської ради від 25.01.2011 №14 “Про Регламент Чернівецької міської ради VI скликання”, у зв'язку з невідповідністю окремих положень Регламенту Конституції та законам України.

Станом на 25.02.2011 протест прокурором не принесений.”

11) Матеріали погоджувальної ради та пропозиції депутатських фракцій  Чернівецької міської ради VI скликання, внесених міському голові щодо кандидатур до складу виконавчого комітету Чернівецької міської ради VI скликання (на 20 арк.):

11.1 Пропозиції депутатських фракцій Чернівецької міської ради, внесених Чернівецькому міському голові Федоруку М.Т. щодо кандидатур до складу виконавчого комітету Чернівецької міської ради VI скликання;

11.2 Протокол зустрічі Чернівецького міського голови з депутатською фракцією “Партія регіонів” в Чернівецькій міській раді;

11.3 Протокол зустрічі Чернівецького міського голови з депутатськими фракціями “Наша Україна” та ВО “Свобода” в Чернівецькій міській раді;

11.4 Протокол зустрічі Чернівецького міського голови з депутатською фракцією ВО “Батьківщина” в Чернівецькій міській раді;

11.5 Подання від депутатської фракції ПП “Фронт змін” кандидатур до складу виконавчого комітету Чернівецької міської ради;

11.6 Пропозиції кандидатур від депутатської фракції “Наша Україна” до складу виконавчого комітету Чернівецької міської ради;

11.7 Пропозиції кандидатур від депутатської фракції “Батьківщина” до складу виконавчого комітету Чернівецької міської ради;

11.8 Пропозиції кандидатур від депутатської фракції Партії регіонів до складу виконавчого комітету Чернівецької міської ради;

11.9 Пропозиції кандидатур від депутатської фракції ВО “Свобода” до складу виконавчого комітету Чернівецької міської ради;

11.10 Пропозиції кандидатур від депутатської  фракції “Батьківщина” до складу виконавчого комітету Чернівецької міської ради;

11.11Пропозиції кандидатур від депутатської  фракції “Батьківщина” до складу виконавчого комітету Чернівецької міської ради;

11.12 Пропозиції кандидатур від депутатської  фракції “Батьківщина” до складу виконавчого комітету Чернівецької міської ради;

11.13 Довідка - об‘єктивка на кандидата в члени виконавчого комітету Чернівецької міської ради Охотського О.Є.;

11.14  Біографічна довідка Маніліча В.М.;

11.15 Пропозиції кандидатур від депутатської фракції “Батьківщина” до складу виконавчого комітету Чернівецької міської ради;

11.16 Подання Чернівецької обласної організації Політичної партії “Фронт змін” кандидатур до складу виконавчого комітету Чернівецької міської ради;

11.17 Подання фракції “Наша Україна” кандидатур до складу виконавчого комітету Чернівецької міської ради.

12) Матеріали адміністративних позовів депутатів Чернівецької міської ради VI скликання та Чернівецької обласної організації політичної партії “Фронт змін” щодо визнання незаконними та скасування окремих положень рішення 2 сесії (ІІІ пленарне засідання) міської ради від 25.01.2011 № 14 “Про Регламент Чернівецької міської ради VI скликання” (на 28 арк.):

12.1 Пояснення щодо подання депутатами міської ради (фракція політичної партії “Фронт змін”) та Чернівецькою обласною організацією політичної партії “Фронт змін” адміністративних позовів щодо незаконності та скасування окремих положень Регламенту:

“Депутатами міської ради від фракції ППФронт змін” під час засідання 3 сесії міської ради 10.02.2011 офіційно заявлено про те, що фракція не підтримуватиме прийняття Регламенту, окремі положення якого суперечать Конституції та законам України та відповідно не голосуватиме, і покине сесійну залу міської ради на час голосування з цього питання.

Оскільки міська рада, 12.02.2011 підтвердила прийняте нею 25.01.2011 рішення за №14, то депутати міської ради від фракції ПП “Фронт змін” та Чернівецька обласна організація політичної партії “Фронт змін” подали до суду адміністративні позови про визнання незаконними та скасування окремих положень рішення 2 сесії міської ради VI скликання від 25.01.2011 №14 “Про Регламент Чернівецької міської ради VI скликання” та рішення 3 сесії міської ради VI скликання від 10.02.2011 №57”.

12.2 Позовна заява до Шевченківського районного суду м. Чернівців “Про визнання протиправними та скасування частково рішення 2 сесії (ІІІ пленарне засідання) Чернівецької міської ради VI скликання від 25.01.2011 № 14 та скасування рішення 3 сесії Чернівецької міської ради VI скликання № 57 від 10.02.2011” від депутата Чернівецької міської ради Каспрука О.П.;

12.3 Клопотання до Шевченківського районного суду м. Чернівців “Про забезпечення адміністративного позову” від депутата Чернівецької міської ради Каспрука О.П.;

12.4 Позовна заява до Шевченківського районного суду м. Чернівців “Про визнання протиправними та скасування частково рішення 2 сесії Чернівецької міської ради VI скликання № 14  від 25.01.2011 та скасування рішення 3 сесії Чернівецької міської ради VI скликання № 57 від 10.02.2011” від депутата Чернівецької міської ради Мельникова Л.М.;

12.5 Клопотання до Шевченківського районного суду м. Чернівців “Про забезпечення адміністративного позову” від депутата Чернівецької міської ради Мельникова Л.М.;

12.6 Позовна заява до Шевченківського районного суду м. Чернівців “Про визнання протиправними окремих положень рішення 2 сесії Чернівецької міської ради VI скликання від 25.01.2011 № 14 “Про Регламент Чернівецької міської ради VI скликання”, рішення 3 сесії Чернівецької міської ради VI скликання № 57 від 10.02.2011 та їх скасування” від депутата Чернівецької міської ради Порчук М.Д.;

12.7 Клопотання до Шевченківського районного суду м. Чернівців “Про  забезпечення  позову”  від   депутата  Чернівецької міської ради Порчук М.Д.;

12.8 Позовна заява до Шевченківського районного суду м. Чернівців “Про визнання незаконними окремих положень рішення 2 сесії (ІІІ пленарне засідання) Чернівецької міської ради VI скликання від 25.01.2011 № 14  “Про Регламент Чернівецької міської ради VI скликання”, рішення 3 сесії Чернівецької міської ради VI скликання № 57 від 10.02.2011 та їх скасування” від депутата Чернівецької міської ради Стецевича О.І.;

12.9 Клопотання до Шевченківського районного суду м. Чернівців “Про забезпечення адміністративного позову” від депутата Чернівецької міської ради Стецевича О.І.;

12.10 Позовна заява до Шевченківського районного суду м. Чернівців “Про визнання протиправними та скасування окремих положень Регламенту Чернівецької міської ради VI скликання, затвердженого рішенням 2 сесії (ІІІ пленарне засідання) № 14 від 25.01.2011 та скасування рішення 3 сесії Чернівецької міської ради VI скликання  № 57 від 10.02.2011” від депутата Чернівецької міської ради Горда В.Є.;

12.11 Клопотання до Шевченківського районного суду м. Чернівців “Про забезпечення адміністративного позову” від депутата Чернівецької міської ради Горда В.Є.;

12.12 Позовна заява до Шевченківського районного суду м. Чернівців “Про визнання протиправними та скасування окремих положень Регламенту Чернівецької міської ради VI скликання”, затвердженого рішенням 2 сесії (ІІІ пленарне засідання) Чернівецької міської ради VI скликання № 14 від 25.01.2011 та скасування рішення 3 сесії Чернівецької міської ради VI скликання № 57 від 10.02.2011” від депутата Чернівецької міської ради Колосюка В.В.;

12.13 Клопотання до Шевченківського районного суду м. Чернівців “Про забезпечення адміністративного позову” від депутата Чернівецької міської ради Колосюка В.В.;

12.14 Позовна заява до Шевченківського районного суду м. Чернівців “Про визнання протиправними та скасування частково рішення 2 сесії (ІІІ пленарне засідання) Чернівецької міської ради VI скликання № 14 від 25.01.2011 та скасування рішення 3 сесії Чернівецької міської ради VI скликання № 57 від 10.02.2011” від депутата Чернівецької міської ради Ватаманюка Ю.П.;

12.15 Клопотання до Шевченківського районного суду м. Чернівців “Про забезпечення адміністративного позову” від депутата Чернівецької міської ради Ватаманюка Ю.П.;

12.16 Ухвала Шевченківського районного суду м. Чернівців від 22.02.2011 “Про залишення  позовної заяви без руху”.

13) Звернення Керівника Робочої групи - народного депутата України, Секретаря Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Гордієнка С.В. від 24.02.2011 до прокурора Чернівецької області Коваля П.А. та до прокурора міста Чернівців Блауша В.І., в яких міститься прохання для повного і всебічного вивчення всіх матеріалів та документів, що стосуються питання про ситуацію, що склалася в Чернівецькій міській раді, надати інформацію з таких питань: кількість протестів прокуратури на рішення Чернівецької міської ради та розпорядження Чернівецького міського голови за період роботи Чернівецької міської ради VI скликання; чи зверталася Чернівецька міська рада або Чернівецький міський голова до органів прокуратури, коли і з яких питань; які заходи прокурорського реагування були здійснені на звернення Чернівецької міської ради, Чернівецького міського голови чи за власною ініціативою. У зверненні містилося прохання надати копії всіх документів, пов‘язаних з порушеними питаннями;

14)  Відповідь  прокурора  міста  Чернівці  (на 3 арк.) від 28.02.2011 № 87/522, в якій повідомляється, що 23 лютого 2011 року до прокуратури міста надійшло звернення Чернівецького міського голови від 11.02.11 № 8/18-133 щодо принесення протесту на рішення 2 сесії (ІІІ пленарне засідання) від 25.01.11 № 14 “Про Регламент Чернівецької міської ради VI скликання”. В ході перевірки встановлено, що 11.02. 2011 року Чернівецьким міським головою до Шевченківського районного суду направлено позовну заяву про визнання незаконними та скасування окремих положень рішення 2 сесії   (ІІІ пленарне засідання) Чернівецької міської ради VI скликання від 25.01.2011 за № 14 та рішення 3 сесії Чернівецької  міської ради VI  скликання  від  10.02.2011  за № 57. 

Відповідно до статті 12 Закону України “Про прокуратуру” прокурор розглядає заяви і скарги про порушення прав громадян та юридичних осіб, крім скарг, розгляд яких віднесено до компетенції суду. Тому питання законності цих  рішень буде вирішено в судовому порядку.

Інші звернення Чернівецького міського голови та Чернівецької міської ради протягом періоду роботи міськради VI скликання до прокуратури міста Чернівці не надходили, документи прокурорського реагування за результатами розгляду даних звернень не вносились.”

 

3. Колективні звернення:

- Членів територіальної громади м.Чернівці від 21.02.2011 року на 278 аркушах (загалом - 2228 підписів) до депутатів Чернівецької міської ради VI скликання. У зверненні йдеться про те, що члени територіальної громади м. Чернівці “обурені діями депутатів 25 січня та 10 лютого на сесіях Чернівецької міської ради, які прийняли рішення, що суперечать Конституції та законам України”.

- Лист ініціативної групи “Захистимо Чернівці!” за підписом від імені ініціативної групи О.Ботушанського до головного редактора з пропозицією “оприлюднити резолюцію зборів мешканців міста, які відбулися 22 лютого, а також прийняті зборами та підтримані чернівчанами звернення до депутатів  Чернівецької міської ради, Президента України, Голови Верховної Ради України”( на 1 арк.);

- Членів територіальної громади м. Чернівці до депутатів Чернівецької міської ради VI скликання, в якому йдеться “про обурення членами територіальної громади Чернівців діями депутатів 25 січня та 10 лютого на сесіях Чернівецької міської ради, які прийняли рішення, що суперечать Конституції та законам України” (на 1 арк.);

- Звернення до Президента України Януковича В.Ф. та до Голови Верховної Ради України Литвина В.М., щодо підтримки Чернівецького міського голови. У зверненнях міститься прохання “звернути увагу на ситуацію у Чернівцях, взяти її під свій контроль та не допустити послаблення засад місцевого самоврядування” (на 1 арк.);

- Звернення від відомих літераторів, митців, науковців, підприємців, громадсько-політичних діячів міста до Президента України Януковича В.Ф. та до Прем’єр-міністра України Азарова М.Я. щодо підтримки Чернівецького міського голови. У зверненні міститься прохання “особисто проконтролювати розвиток подій у Чернівцях і стати на захист законних прав чернівчан, підтримати дії обраного ними мера М.Федорука” (на 1 арк.);

- Звернення до депутатів Чернівецької міської ради VI скликання у підтримку Чернівецького міського голови від відомих літераторів, митців, науковців, підприємців, громадсько-політичних діячів міста, в якому йдеться “про обурення членами територіальної громади Чернівців діями депутатів 10 лютого 2011 року на сесіях Чернівецької міської ради, які прийняли рішення, що суперечать Конституції та законам України” (на 1 арк.);

- Резолюція зборів виборців “Захистимо Чернівці” від 22.02.2011 року (на 1 арк.);

- Звернення молодіжної ініціативи до чернівчан у підтримку Чернівецького міського голови на 1 арк.;

- Звернення до Президента України Януковича В.Ф. та до Голови Верховної Ради України Литвина В.М. на 275 аркушах (загалом - 2519 підписів) від голови зборів громадян  Б.Чортика від 04.03.2011 (р.№ 04-15/633). У зверненні  містить прохання “звернути увагу на ситуацію в Чернівцях, взяти її під свій контроль та не допустити послаблення засад місцевого самоврядування”;

- Громадські слухання на електронному носії.

 

За наслідками вивчення матеріалів Робочою групою було з’ясовано, що станом на 23 лютого 2011 року було проведено три сесії Чернівецької міської ради VI скликання. 24 лютого відбулось перше засідання 4 сесії Чернівецької міської ради VI скликання.

Чернівецькою міською радою VI скликання було затверджено:

На першому пленарному засіданні 2 сесії Чернівецької міської ради VI скликання, що відбулася 28.12.2010 року, міський голова оголосив про депутатські фракції, створені в Чернівецькій міській раді; затверджено міський бюджет на 2011 рік, Програма економічного і соціального розвитку міста на 2011 рік та розглянуті інші питання.

На розгляд третього пленарного засідання 2 сесії міської ради, що відбулося 25.01.2011 року було внесено проекти Регламенту та Положення про постійні комісії.

28 січня 2011 року міським головою були видані розпорядження за № 22-р та № 23-р, якими зупинено дію рішення 2 сесії (III пленарне засідання) Чернівецької міської ради VI скликання від 25.01.2011 № 14 “Про Регламент Чернівецької міської ради VI скликання” та рішення 2 сесії (III пленарне засідання) Чернівецької міської ради VI скликання від 25.01.2011 № 15 “Про Положення про постійні комісії Чернівецької міської ради VI скликання” та внесено їх на повторний розгляд ради з обґрунтуванням зауважень.

На розгляд 4 сесії було винесено 31 питання, серед яких були: “Про утворення виконавчого комітету Чернівецької міської ради VI скликання” та “Про визначення чисельності виконавчого комітету Чернівецької
міської ради VI скликання та затвердження його персонального складу.”

15.02.2011 року Шевченківським районним судом М.Чернівців було прийнято адміністративний позов Чернівецького міського голови Федорука М.Т. до Чернівецької міської ради про визнання незаконними та скасування окремих положень рішення 2 сесії міської ради VI скликання від 25.01.2011 №14 “Про Регламент Чернівецької міської ради VI скликання”  та рішення 3 сесії міської ради VI скликання від 10.02.2011 №57.

17.02.2011 судом відкрито провадження у цій адміністративній справі та призначено її до попереднього судового розгляду на 24.02.2011 на 9.45 год., а також ухвалою судом 17.02.2011 було відмовлено у задоволенні клопотання міського голови щодо забезпечення адміністративного позову шляхом зупинення дії окремих положень оскаржуваного Регламенту.

Ухвала  Шевченківського районного суду м. Чернівців від 24.02.2011, якою ухвалено: “Клопотання Чернівецького міського голови Федорука М., про відкликання позовної заяви задовольнити. Позовну заяву за адміністративним позовом Чернівецького міського голови  Федорука М.Т. до Чернівецької міської ради ... про визнання незаконними та скасування окремих положень рішення 2 сесії (ІІІ пленарне засідання) Чернівецької міської ради VI скликання від 25.01.2011 № 14 та рішення 3 сесії Чернівецької міської ради VI скликання від 10.02.2011 № 57 – залишити без розгляду.”

 

Робоча група Комітету при розгляді цього питання вважає за необхідне рекомендувати Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування керуватися наступним.

 

Слід взяти до уваги, що відповідно до Конституції України статус голів, депутатів і виконавчих органів ради та їхні повноваження, порядок утворення, реорганізації, ліквідації визначаються законом (стаття 141).

Відповідно до частини чотирнадцятої статті 46 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” регламентом ради визначається  порядок проведення першої сесії ради, порядок обрання голови та заступника (заступників) голови районної у місті, районної, обласної ради, секретаря сільської, селищної, міської ради, скликання чергової та позачергової сесії ради, призначення пленарних засідань ради, підготовки і розгляду питань на пленарних засіданнях, прийняття рішень ради про затвердження порядку денного сесії та з інших процедурних питань, а також порядок роботи сесії. При цьому регламент ради, як і будь-який нормативно-правовий акт ради, повинен відповідати Конституції та законам України.

Регламентом ради не можуть надаватись депутатам місцевої ради додаткові, не передбачені законом повноваження щодо внесення кандидатур на посади заступників міського голови та секретаря виконавчого комітету.

 “Депутат місцевої ради має право висловлюватися щодо персонального складу утворюваних радою органів і кандидатур посадових осіб, які обираються, призначаються або затверджуються радою” (пункт 7 частини другої статті 19 Закону України “Про статус депутатів місцевих рад”).

 Закон України “Про місцеве самоврядування в Україні” визначає, що виконавчий комітет ради утворюється відповідною радою на строк її повноважень; персональний склад виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради затверджується радою за пропозицією сільського, селищного, міського голови, районної у місті ради – за пропозицією голови відповідної ради (частини перша, друга статті 51). Питання про утворення виконавчого комітету ради, визначення його чисельності, затвердження персонального складу; внесення змін до складу виконавчого комітету та його розпуск вирішуються виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради (пункт 3 частини першої статті 26).

Частиною першою статті 50 Закону передбачено вичерпний перелік випадків, коли не менш як половина депутатів від загального складу відповідної ради може подавати кандидатури секретаря ради

Системний аналіз статей 26, 42, 46, 50, 51 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” дозволяє дійти висновку, що тільки законом, а не регламентом місцевої ради, можуть визначатись повноваження сільського, селищного, міського голови та депутатів ради, пов’язані з внесенням пропозицій щодо кандидатур посадових осіб, яких обирає, призначає чи затверджує рада; а також, що регламентом міської ради не можуть обмежуватись повноваження сільського, селищного, міського голови, якими він наділений відповідно до закону.

Особливо слід звернути увагу на те, що Регламент та Положення Чернівецької міської ради VI скликання, затверджених рішеннями Чернівецької міської ради від 25.01.2011 №14 та №15, потребують доопрацювання у зв’язку із невідповідністю окремих положень Конституції України та чинному законодавству, а також невідповідністю вимогам нормопроектувальної техніки положень частини першої статті 9, пункту 1.2 частини першої статті 12, частини першої статті 17, частини другої статті 18, частини четвертої статті 38 Регламенту, пункту 6 частини першої статті 22, частини другої статті 25 Положення.

 

Частиною другою статті 19 Конституції України встановлено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

 

Враховуючи викладене, та зважаючи на Науково-практичну експертизу щодо рішень Чернівецької міської ради від 25.01.2011 №14 “Про Регламент Чернівецької міської ради VI скликання” та від 25.01.2011 №15 “Про Положення про постійні комісії Чернівецької міської ради VI скликання”, підготовленої Інститутом держави і права ім. В.М.Корецького НАН України, Науково-правового висновку щодо Регламенту Чернівецької міської ради VI скликання та Положення про постійні комісії Чернівецької міської ради VI скликання, затверджених рішеннями Чернівецької міської ради VI скликання від 25.01.2011 №14 та №15, підготовлений Інститутом законодавства Верховної Ради України та Висновку щодо відповідності чинному законодавству Регламенту Чернівецької міської ради VI скликання та Положення про постійні комісії Чернівецької міської ради VI скликання, затверджених рішеннями Чернівецької міської ради від 25.01.2011 №14 та №15,   підготовлений   завідувачем   сектором   територіального   устрою   та виборчих прав відділу територіальної організації влади Департаменту забезпечення взаємодії з Верховною Радою України та регіонами Секретаріату Кабінету Міністрів України Я.В.Бережницьким, Робоча група вважає за доцільне запропонувати народним депутатам України - членам Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, взяти до уваги надану інформацію та пропонувати Комітету ухвалити рішення, яким:

1. Звернути увагу Чернівецької міської ради VI скликання та Чернівецького міського голови щодо необхідності дотримуватись Конституції та законів України при прийнятті актів та організації роботи.

Чернівецькій міській раді VI скликання та Чернівецькому міському голові  раніше прийняті акти привести у відповідність до Конституції та законів України. Невиконання цієї рекомендації може мати наслідком дострокове припинення повноважень як Чернівецької міської ради, так і Чернівецького міського голови у порядку, визначеному статтями 78 та 79 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні.”

2. Рекомендувати Чернівецькій міській раді VI скликання та Чернівецькому міському голові вжити заходів щодо невідкладного формування виконавчого комітету Чернівецької міської ради VI скликання.

3. Робочій групі Комітету продовжити роботу щодо вивчення діяльності Чернівецької міської ради VI скликання та Чернівецького міського голови в тому числі і в частині виконання рекомендацій Комітету.

4. Направити інформацію Робочої групи Комітету до Чернівецької міської ради та Чернівецькому міському голові.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 116/04*”

28 квітня 2011 12:07
28 квітня 2011 12:07
28 квітня 2011 12:07
28 квітня 2011 12:07
28 квітня 2011 12:06
28 квітня 2011 12:06