Про проект Закону України

про внесення змін до деяких законодавчих актів України

(щодо додаткових гарантій реалізації прав територіальної громади у представницьких органах місцевого самоврядування)

(реєстр. № 7256 від 15.10.2010)

 

         На виконання доручення Голови Верховної Ради України Литвина В.М. Комітет розглянув на своєму засіданні проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо додаткових гарантій реалізації прав територіальної громади у представницьких органах місцевого самоврядування) (реєстр. № 7256 від 15.10.2010), внесений народним депутатом України Яценюком А.П.

         Законопроектом передбачається внесення змін до семи законів України щодо унормування діяльності опозиції у Верховній Раді Автономної Республіки Крим та представницьких органах місцевого самоврядування, зокрема, передбачається право опозиційних депутатів сільської та селищної рад поширювати інформацію про свою діяльність через ЗМІ всіх форм власності,              пропонується запровадження так званого партійного імперативного мандату для депутатів опозиційних фракцій у Верховній Раді Автономної Республіки Крим та міських радах та встановлення строку затвердження статуту територіальної громади, недотримання якого є додатковою підставою для дострокового припинення повноважень місцевої ради, а також передбачаються зміни щодо фінансування місцевих референдумів тощо.

          Комітет погоджується з численними зауваженнями, висловленими у висновках Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України та Комітету з питань бюджету, і вважає за необхідне зауважити на таких основних недоліках концептуального характеру щодо даного законопроекту:

·                   в законодавстві інших країн не відомі приклади нормативно-правового регулювання статусу опозиції в органах місцевого самоврядування та запровадження імперативного мандату для депутатів місцевих представницьких органів;

·                   запровадження імперативного мандату для депутатів місцевих рад протирічить частині першій статті 7 Європейської хартії місцевого самоврядування, ратифікованій Україною у 1997 році, згідно з якою мандат місцевих обраних представників передбачає вільне здійснення ними своїх функцій;

·                   запропоновані законопроектом зміни в частині запровадження згаданого імперативного мандату ідентичні нормам Закону України „Про внесення змін до деяких законів України щодо статусу депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим та місцевих рад” (№ 602 від 12.01.2007), які втратили чинність на підставі Закону України № 2487-VІ від 10.07.2010, зважаючи на що немає сенсу повернення до розгляду цих норм;

·                   запропонований у законопроекті вибірковий підхід щодо права опозиційних депутатів виключно сільської та селищної рад поширювати інформацію про свою діяльність через ЗМІ всіх форм власності, а також щодо дострокового припинення повноважень для окремих депутатів міських рад не узгоджується з нормою частини першої статті 24 Конституції України, згідно з якою не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками, у тому числі, політичних переконань;

·                   запропоноване законопроектом внесення зміни до Конституції Автономної Республіки Крим суперечить статті 135 Конституції України та пункту 1 частини другої статті 9 Закону України „Про Верховну Раду Автономної Республіки Крим”, оскільки таке право належить виключно до повноважень Верховної Ради Автономної Республіки Крим; 

·                   за висновком Комітету з питань бюджету запропоновані законопроектом новації можуть призводити до збільшення випадків проведення позачергових виборів та місцевих референдумів, що потребуватиме додаткових видатків з державного бюджету, хоча автором стверджується, що реалізація положень законопроекту не потребує додаткового бюджетного фінансування.

         Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму узагальнюючому висновку рекомендує відхилити даний законопроект.

         Комітет з питань бюджету вважає, що даний законопроект має вплив на видатки державного та місцевих бюджетів та висловив ряд суттєвих зауважень до даного законопроекту.

         Міністерство фінансів України також не підтримує даний законопроект, мотивуючи таке рішення, зокрема, невідповідністю окремих його положень принципам бюджетної системи.

          Зважаючи на викладене, Комітет ухвалив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 2 частини першої статті 114, затвердженому Законом України від 10.02.2010 р. № 1861-VІ, відхилити проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо додаткових гарантій реалізації прав територіальної громади у представницьких органах місцевого самоврядування) (реєстр. № 7256 від 15.10.2010), внесений народним депутатом України Яценюком А.П.

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, голову підкомітету з питань державного будівництва Демчишена В.В.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 115/03*”

28 квітня 2011 12:06
28 квітня 2011 12:06
28 квітня 2011 12:06
28 квітня 2011 12:06
28 квітня 2011 12:06
28 квітня 2011 12:05
28 квітня 2011 12:05
28 квітня 2011 12:05
28 квітня 2011 12:05