Про проект Закону України

про внесення змін до деяких законодавчих актів України

(щодо скорочення переліку державних нагород, розширення обсягу прав нагороджених осіб, встановлення обмежень у нагородженні державними нагородами певних суб'єктів)

(реєстр. № 7345 від 08.11.2010 р.)

 

Комітет розглянув за дорученням Голови Верховної Ради України В.Литвина проект Закону України  про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо скорочення переліку державних нагород, розширення обсягу прав нагороджених осіб, встановлення обмежень у нагородженні державними нагородами певних суб'єктів) (реєстр. № 7345), поданий народним депутатом України С.Власенком.

         Законопроектом пропонується внести зміни до законів України «Про державні нагороди України», «Про державну службу», «Про дипломатичну службу», «Про судоустрій та статус суддів», а також до затверджених відповідними законами України Дисциплінарних статутів митної служби України, органів внутрішніх справ України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, служби цивільного захисту.

Суть запропонованих змін полягає у:

- позбавленні державних службовців та працівників інших державних органів права бути нагородженими державними нагородами України;

- встановленні заборони щодо нагородження державними нагородами України з нагоди державних свят, ювілеїв, річниць, пам’ятних дат, особистих подій особи, що нагороджується;

- у наданні особам, нагородженим державними нагородами України, а також особам, щодо яких ухвалено рішення про нагородження державними нагородами України права відмовитись від них;

- скасуванні такого виду державних нагород України як почесні звання України.

         Комітет Верховної Ради України з питань бюджету у своєму висновку до законопроекту зазначає, що законопроект має вплив на показники бюджету, зокрема зменшує витрати бюджету. Отже, у разі прийняття відповідного Закону він може набирати чинності у терміни, визначені автором.

Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони не підтримує законодавчу ініціативу автора законопроекту щодо заборони нагородження державними нагородами та відзначення почесними званнями України військослужбовців, державних службовців, працівників інших державних органів. На думку Комітету пропозиції автора є дискримінаційними, оскільки встановлюють обмеження щодо нагородження за ознакою віднесення громадян до певних категорій службовців, військослужбовців тощо. Отже, Комітет пропонує законопроект за наслідками його розгляду в першому читанні відхилити.

Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, розглянувши законопроект на своєму засіданні, також вважає, що заборона нагороджувати державними нагородами державних службовців, яка передбачена законопроектом, є дискримінацією по відношенню до працівників державних органів. Отже, на думку Комітету даний законопроект при його розгляді в першому читанні доцільно відхилити.

Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України,  розглянувши законопроект на відповідність його вимогам Регламенту Верховної Ради України, зазначає, що він зареєстрований згідно з вимогами статей 90-92 Регламенту Верховної Ради України.

Міністерство України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідками Чорнобильської катастрофи, опрацювавши законопроект у межах своєї компетенції, зазначив, що законопроект суперечить статті 22 Конституції України щодо заборони звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод щодо прийняття нових законів або внесення змін до чинних. На думку Міністерства, виконання державними службовцями функцій держави не суперечить можливості отримання ними почесного звання у відповідній галузі економічної та соціально-культурної сфери за наявності видатних заслуг перед Україною.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку зазначає, що пропозиції законопроекту, за змістом яких державні службовці та працівники інших державних органів не можуть бути нагороджені державними нагородами України «за належне та (або) сумлінне виконання ними своїх службових обов’язків» чи «за особливі трудові заслуги», «значні трудові досягнення та виявлення самовідданості, мужності, героїзму і відваги», «особливі заслуги перед державою в боротьбі зі злочинністю, охороні громадського порядку», на думку управління, виглядають дискримінаційними, оскільки встановлюють обмеження щодо нагородження за ознакою віднесеності громадян до певних категорій державних службовців.

Погоджуючись з необхідністю упорядкування системи почесних звань України, управління водночас вважає, що пропозиція скасувати почесні звання, які є результатом вітчизняної нагородної спадщини, не враховує того, що відповідні почесні звання були присвоєні у переважній більшості особам, які справді мали певні досягнення у відповідних сферах суспільного життя. Тому скасування почесних звань на практиці фактично означало б позбавлення їх відповідних державних нагород, що відносно відповідної категорії нагороджених осіб виглядало б як нелогічний, несправедливий вчинок держави, яка нагороджувала їх шляхом присвоєння відповідних почесних звань, а потім скасувала їх.

На думку управління проблеми відновлення цінності та суспільної значимості державних нагород, про які йдеться в пояснювальній записці, доцільно вирішувати не шляхом встановлення заборони щодо нагородження відповідних категорій державних службовців державними нагородами, а шляхом неухильного дотримання відповідних положень нагородного законодавства, що, зокрема, визначають порядок добору кандидатур для нагородження державними нагородами України.

Отже, Головне науково експертне управління вважає, що за результатами розгляду в першому читанні зазначений законопроект доцільно відхилити.

         Враховуючи викладене, а також заслухавши інформацію з цього питання народного депутата України, голови підкомітету з питань державного будівництва В.Демчишена, Комітет  ухвалив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо скорочення переліку державних нагород, розширення обсягу прав нагороджених осіб, встановлення обмежень у нагородженні державними нагородами певних суб'єктів) (реєстр.   № 7345), поданий народним депутатом України С.Власенком, за наслідками розгляду в першому читанні відхилити.

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, голові підкомітету з питань державного будівництва В.Демчишену.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 113/01*”

16 травня 2011 11:22
28 квітня 2011 12:02
28 квітня 2011 12:02
28 квітня 2011 12:02
28 квітня 2011 12:01
28 квітня 2011 12:01
28 квітня 2011 12:01
28 квітня 2011 12:01
28 квітня 2011 11:59