Про проект Закону України про внесення змін

до деяких законодавчих актів України

(щодо окремих повноважень Центральної виборчої комісії)

(реєстр. № 5482 від 25.12.2009)

 

Комітет за дорученням Голови Верховної Ради України розглянув проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих повноважень Центральної виборчої комісії) (реєстр. № 5482 від 25.12.2009), поданий народним депутатом України Ю.А. Кармазіним.

Законопроектом пропонується внести зміни до Закону України «Про вибори Президента України» і Кодексу адміністративного судочинства України та зобов’язати Центральну виборчу комісію невідкладно оприлюднювати на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії інформацію щодо етапів виборчого процесу; ввести відповідальність за відмову від участі в теледебатах у вигляді скасування рішення про реєстрацію кандидата на пост Президента України; встановити обмеження для використання кандидатами на пост Президента України, що займають посаду, у тому числі за сумісництвом, в органах державної влади чи в органах місцевого самоврядування для проведення передвиборної агітації не тільки підлеглих їм осіб, а й службових та посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних, чи комунальних підприємств. Водночас законопроектом пропонуються зміни до зазначених законодавчих актів, пов’язані з Рішенням Конституційного Суду України № 26-рп/2009 від 19.10.2009, а також зміни до окремих положень щодо фінансування виборів Президента України, закупівлі товарів та послуг, складання виборчими комісіями протоколів та надання їх копій суб’єктам виборчого процесу тощо.

Комітет Верховної Ради України з питань правової політики вважає, що положення законопроекту не суперечать Конституції України та що законопроект за результатами розгляду в першому читанні може бути прийнятий за основу.

Комітет Верховної Ради України з питань бюджету дійшов висновку, що законопроект не має впливу на доходну та видаткову частину бюджету, а також на виконання його у поточному бюджетному періоді.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вважає, що за результатами розгляду у першому читанні законопроект може бути прийнятий за основу з врахуванням висловлених до нього зауважень та пропозицій.

Заслухавши з цього питання інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян Подгорного С.П., який запропонував рекомендувати Верховній Раді України законопроект прийняти за основу і при підготовці його до розгляду парламентом у другому читанні врахувати висловлені до нього зауваження та пропозиції, а також інформацію народного депутата України Демчишена В.В., який запропонував відхилити законопроект, тому що, на його думку, на сьогодні доцільно працювати над вдосконаленням виборчого законодавства комплексно і системно, а не шляхом внесення окремих змін до законів, Комітет не досягнув згоди з цього питання, оскільки жодна з пропозицій не була підтримана більшістю голосів присутніх на засіданні членів Комітету. З’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету та обговоривши питання, Комітет ухвалив:

1. Проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих повноважень Центральної виборчої комісії) (реєстр. № 5482), поданий народним депутатом України Ю.А. Кармазіним, винести на розгляд Верховної Ради України для прийняття нею остаточного рішення.

2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання голові підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян – народному депутату України Подгорному С.П.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 113/01*”

16 травня 2011 11:22
28 квітня 2011 12:02
28 квітня 2011 12:02
28 квітня 2011 12:02
28 квітня 2011 12:01
28 квітня 2011 12:01
28 квітня 2011 12:01
28 квітня 2011 12:01
28 квітня 2011 11:59