Про проект Закону України «Про територіальний устрій України»

 

(реєстр. № 7074 від 31.08.2010)

 

              За дорученням Голови Верховної Ради України В.Литвина Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування розглянув на своєму засіданні проект Закону України «Про територіальний устрій України» (реєстр. № 7074 від 31.08.2010), внесений народним депутатом України А.Гриценком.

Зазначеним законопроектом пропонується визначити засади територіального устрою України, систему адміністративно-територіальних одиниць, їхні види, рівні та категорії, а також порядок утворення, ліквідації, встановлення і зміни меж та назв адміністративно-територіальних одиниць.

Комітет з питань бюджету у своєму висновку вказує, що за підсумками запровадження законопроект матиме вплив на показники Державного бюджету України та місцевих бюджетів (збільшує видатки).

Комітет з питань правової політики відзначає, що окремі положення законопроекту не відповідають Конституції України.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку висловлює ряд зауважень та вважає доцільним за результатами розгляду в першому читанні повернути законопроект на доопрацювання суб’єкту права законодавчої ініціативи.

Підтримуючи в цілому необхідність законодавчого врегулювання проблематики територіального устрою України, Комітет водночас констатує, що окремі положення проекту Закону України «Про територіальний устрій України» (реєстр. № 7074) суперечать Конституції України.

Так, згідно із частиною першою статті 20, частиною першою статті 24, частиною другою статті 28, частиною першою статті 29 проекту Закону рішення про утворення та ліквідацію населених пунктів, зміну меж регіону, перенесення адміністративного центру району та регіону, надання містам статусу міста-району та позбавлення їх такого статусу приймається законом.

Разом із тим пункт 29 частини першої статті 85 Конституції України містить вичерпний перелік повноважень Верховної Ради України у сфері адміністративно-територіального устрою: утворення і ліквідація районів, встановлення і зміна меж районів і міст, віднесення населених пунктів до категорії міст, найменування і перейменування населених пунктів і районів.

Таким чином, Верховна Рада України не наділена повноваженнями щодо утворення та ліквідації населених пунктів, зміни меж регіону, перенесення адміністративного центру району та регіону, надання містам статусу міста-району та позбавлення їх такого статусу.

Крім того, згідно із частиною третьою статті 35 проекту Закону питання про відповідність Конституції України рішень органів державної влади та органів місцевого самоврядування з питань територіального устрою вирішується Конституційним Судом України. Звернення до Конституційного Суду України із зазначених питань здійснюється у порядку, визначеному Конституцією України та Законом України "Про Конституційний Суд України".

Однак, відповідно до пункту 1 частини першої статті 150 Конституції України Конституційний Суд України розглядає питання про відповідність Конституції України (конституційність) лише законів та інших правових актів Верховної Ради України, актів Президента України, актів Кабінету Міністрів України, правових актів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, і тільки за зверненнями Президента України, не менш як сорока п'яти народних депутатів України, Верховного Суду України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Верховної Ради Автономної Республіки Крим.

Також законопроект визначає такі види та рівні адміністративно-територіальних одиниць, зокрема, як «регіони» та «міста-райони», однак Конституція України існування таких адміністративно-територіальних одиниць не передбачає.

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань державного будівництва В. Демчишена, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб, врахувавши висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України    та обговоривши питання,  Комітет    у х в а л и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України «Про територіальний устрій України» (реєстр. № 7074 від 31.08.2010), внесений народним депутатом України А.Гриценком за наслідками розгляду в першому читанні відхилити.

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, голову підкомітету з питань державного будівництва В. Демчишена.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 112/10*”

28 квітня 2011 11:56
28 квітня 2011 11:47
28 квітня 2011 11:47
28 квітня 2011 11:46
28 квітня 2011 11:46
28 квітня 2011 11:46
28 квітня 2011 11:46
28 квітня 2011 11:46