Про проект Закону про внесення змін до статті 32 Закону України

«Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення»

(щодо поширення положень Закону України «Про державну службу» на головних державних санітарних лікарів та їх заступників)

(реєстр. № 7006 від 20.07.2010 р.)

 

              На виконання доручення Голови Верховної Ради України В.Литвина Комітет розглянув на своєму засіданні проект Закону про внесення змін до статті 32 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» (щодо поширення положень Закону України «Про державну службу» на головних державних санітарних лікарів та їх заступників) (реєстр. № 7006 від 20.07.2010 р.), поданий народним депутатом України Ю.Гайдаєвим.

Даним законопроектом пропонується поширити дію Закону України «Про державну службу» на головних державних санітарних лікарів та їх заступників адміністративних територій, на відповідних видах та об’єктах транспорту, на об’єктах з особливим режимом роботи.

Враховуючи виконання зазначеними посадовими особами завдань та функцій держави щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя держави та отримання ними заробітної плати за рахунок державних коштів, Комітет не заперечує щодо концепції даної законодавчої пропозиції.

Водночас Комітет, погоджуючись із зауваженнями Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, відзначає, що запропоновані зміни, з одного боку, мають вибірковий характер, з іншого - потребують законодавчого узгодження з іншими нормами Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», зокрема, положеннями статті 38 щодо умов оплати праці та соціального забезпечення працівників державної санітарно-епідеміологічної служби.

У зв’язку з цим Комітет звертає увагу на положення частини першої статті 116 чинного Регламенту Верховної Ради України, згідно з яким пропозиції та поправки до законопроекту, який готується до другого читання, можуть вноситися лише до того тексту законопроекту (статей, їх частин, пунктів, речень), який прийнятий Верховною Радою за основу.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку зазначає, що даний законопроект потребує доопрацювання і вважає, що статус державного службовця має бути поширений й на інших посадових осіб відповідної служби.

              Комітет з питань бюджету у своєму висновку зазначає, що наслідком прийняття даного законопроекту буде розширення контингенту осіб, яким пенсії призначатимуться за спеціальними законами, що потребуватиме додаткових витрат з державного бюджету і не відповідає основним напрямам реформування пенсійної системи в Україні, якими передбачена, зокрема, заборона на запровадження додаткових пільг щодо призначення пенсій.

              Міністерство фінансів України не підтримує даний законопроект, оскільки визначений обсяг витрат не включає витрати на пенсійне забезпечення зазначеної категорії осіб. Крім цього, на думку міністерства, надання статусу державного службовця головним лікарям та їх заступникам у закладах санітарно-епідеміологічної служби неминуче призведе до вимог інших посадових осіб цієї служби щодо надання їм такого ж статусу, що значно збільшить додаткові витрати з державного бюджету.

              Головдержслужби України вважає розгляд даного законопроекту передчасним, оскільки Указом Президента України від 13 жовтня 2010 року № 953/2010 «Питання діяльності органів виконавчої влади» поставлено завдання опрацювати у місячний строк питання оптимізації системи центральних органів виконавчої влади, усунення дублювання їх повноважень, забезпечення скорочення чисельності управлінського апарату та витрат на його утримання.

Враховуючи викладене, Комітет ухвалив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України, затвердженого Законом України від 10.02.2010 р. № 1861-VІ, проект Закону про внесення змін до статті 32 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» (щодо поширення положень Закону України «Про державну службу» на головних державних санітарних лікарів та їх заступників) (реєстр. № 7006 від 20.07.2010 р.), поданий народним депутатом України Ю.Гайдаєвим, повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Визначити співдоповідачем від Комітету з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, секретаря Комітету С.Гордієнка.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 108/06*”

28 квітня 2011 11:39
28 квітня 2011 11:39
28 квітня 2011 11:39
28 квітня 2011 11:39
28 квітня 2011 11:39
28 квітня 2011 11:39
28 квітня 2011 11:38
28 квітня 2011 11:38
28 квітня 2011 11:38