Про проект Закону України про внесення змін та доповнень до Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів»

(реєстр.  №7040)

 

За дорученням Голови Верховної Ради України В.Литвина Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування розглянув проект Закону України про внесення змін та доповнень до Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» (щодо надання містам районного значення права висувати кандидатів в депутати та кандидатів на посаду міських голів) (реєстр. №7040 від 18.08.2010), поданий народним депутатом України Л.Бірюком.

У законопроекті пропонується сформулювати частину третю статті 36 вищевказаного Закону у новій редакції, яка надасть право районним організаціям політичних партій висувати кандидатів у депутати міських (міст районного значення) рад. Внесення законодавчої ініціативи пов’язується з необхідністю розширення кола суб’єктів висування кандидатів у депутати міських (міст районного значення) рад, де багато партій відповідно до своїх статутів не можуть мати зареєстрованих міських партійних організацій.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у висновку від 27.08.2010 відзначає, що чинний Закон України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» потребує вдосконалення, однак законопроект з реєстр. №7040 цього завдання не вирішує і потребує доопрацювання. Натомість проблему комплексного вдосконалення механізму реалізації конституційного права громадянина обирати та бути обраним до органів місцевого самоврядування повніше вирішено у законопроекті з       реєстр. №7043-1, внесеного народним депутатом України О.Єфремовим.

Заслухавши інформацію підкомітетів Комітету, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб, врахувавши висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України та обговоривши питання,  Комітет  у х в а л и в:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін та доповнень до Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» (реєстр. №7040), поданий народним депутатом України Л.Бірюком, за наслідками розгляду в першому читанні відхилити.

2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України під час розгляду цього питання народному депутату України, члену Комітету О.Касянюку.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 102/01*”

28 квітня 2011 11:29
28 квітня 2011 11:29
28 квітня 2011 11:28