Про проект Закону України про внесення змін до Закону України

«Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів»

(реєстр.  №7043-1)

 

За дорученням Голови Верховної Ради України В.Литвина Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування розглянув проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» (реєстр. №7043-1 від 25.08.2010), поданий народним депутатом України О.Єфремовим.

Законопроект, за визначенням суб’єкта права законодавчої ініціативи, спрямований на забезпечення прозорості та демократичності місцевих виборів. З метою приведення чинного Закону у відповідність із демократичними міжнародними стандартами у законопроекті пропонується:

1) зняти обмеження щодо можливості участі у місцевих виборах місцевих організацій політичних партій, зареєстрованих пізніше ніж за 365 днів до дня виборів, та надати можливість усім місцевим організаціям політичних партій висувати своїх кандидатів;

2) доповнити склад територіальних виборчих комісій за рахунок 3-х представників, визначених шляхом жеребкування з числа кандидатів від місцевих організацій усіх політичних партій, а не лише представлених у Верховній Раді України поточного скликання. Таким чином до складу територіальних виборчих комісій входитимуть п’ятнадцять осіб від місцевих організацій політичних партій, представлених у парламенті, а також три особи з числа кандидатур, поданих місцевими організаціями всіх політичних партій;

3) внести до Закону необхідні зміни технічного характеру.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у висновку від 27.08.2010 погоджується з необхідністю комплексного вдосконалення положень чинного Закону, який містить недоліки як змістовного, так і техніко-юридичного плану. При цьому більшість пропозицій народного депутата України О.Єфремова дістала схвальну оцінку, а загалом законопроект пропонується до прийняття за основу з урахуванням висловлених зауважень.

Комітет констатує, що законопроект із реєстраційним №7043-1 дійсно носить комплексний характер і спрямований на покращення якості всього масиву нормативно-правового матеріалу, що регулює більшість аспектів підготовки і проведення місцевих виборів. Тією чи іншою мірою внесені зміни торкаються змісту 55 статей з 92, що налічує законопроект, а також його прикінцевих та перехідних положень.

Заслухавши інформацію підкомітетів Комітету, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб, врахувавши висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України та обговоривши питання,  Комітет  у х в а л и в:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» (реєстр. №7043-1), поданий народним депутатом України О.Єфремовим, за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу.

2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України під час розгляду цього питання народному депутату України, члену Комітету О.Касянюку.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 102/01*”

28 квітня 2011 11:29
28 квітня 2011 11:29
28 квітня 2011 11:28