Про перейменування селища міського типу Пересічна Дергачівського району Харківської області

 

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування розглянув на своєму засіданні подання Харківської обласної ради від 5 вересня 2012 року № 01-19/1486 щодо перейменування селища міського типу Пересічна Дергачівського району Харківської області.

У XVIII столітті поселення Пересічне було сотенним містечком (центром Пересічанської сотні) Харківського слобідського козацького полку. Згідно архівної довідки Державного архіву Харківської області у друкованому виданні «Харьковская губерния. Список населенных пунктов Харьковской губернии по сведениям 1864 г (С.П., 1869. – с. 9) у списку населених пунктів Харківського повіту значиться с. коз. Пересечное (так у тексті, текст російською мовою). В друкованих виданнях «Список залюднених пунктів і сільрад на території Харківської округи» (Х., 1927, с. 8, 28), «Залюднені пункти Харківської округи» (Х., 1930, с. 6, 22) значиться с. Пересічне і Пересічанська сільська рада Вільшанського району Харківської області. 

В друкованих офіційних довідниках про адміністративно-територіальний устрій України за 1960, 1965, 1969, 1972, 1979, 1987 роки вже міститься назва     смт. Пересічна та Пересічнянська селищна рада і в подальшому вона не змінювалася.

Разом з тим, при оформленні офіційних документів для жителів цього населеного пункту (свідоцтв про народження, паспортів громадян України, технічних паспортів на будівлі, державних актів на землю тощо) використовувалась назва Пересічне. Внаслідок цього жителі населеного пункту позбавлені можливості складання цивільно-правових угод, припинена діяльність із приватизації земельних ділянок, оскільки зазначена в документах назва населеного пункту не відповідає офіційному обліку адміністративно-територіальних одиниць Харківської області.

Державна служба геодезії, картографії та кадастру відповідно до порядку проведення експертизи пропозицій та рішень органів державної влади щодо найменування та перейменування географічних об’єктів у своєму висновку зазначила, що пропонована до перейменування назва Пересічне є історичною назвою, яка прослідковується в найдавніших історичних джерелах, використовується на місцевому рівні і враховує історичні, національно-культурні, побутові та інші вагомі чинники.

Питання про перейменування селища міського типу Пересічна підтримане територіальною громадою на місцевому референдумі, погоджено відповідно до законодавства, розглянуто і схвалено Пересічнянською селищною, Дергачівською районною та Харківською обласною радами.

Заслухавши інформацію Голови Комітету, врахувавши пропозицію Управління по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб та обговоривши питання, Комітет у х в а л и в:

1. Підтримати подання Харківської обласної ради щодо перейменування селища міського типу Пересічна Дергачівського району Харківської області на селище міського типу Пересічне та доручити народним депутатам України – членам Комітету розробити та внести на розгляд Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про перейменування селища міського типу Пересічна Дергачівського району Харківської області».

2. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої та частини другої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про перейменування селища міського типу Пересічна Дергачівського району Харківської області» прийняти за основу та в цілому.

3. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України під час розгляду цього питання народному депутату України, Голові Комітету Д.Жванії.

4. Цей висновок набирає чинності з дня набрання чинності Постанови Верховної Ради України 25 грудня 2012 року № 11-VII «Про комітети Верховної Ради України сьомого скликання».

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“протокол 1*”

12 квітня 2013 10:08
12 квітня 2013 10:07
12 квітня 2013 10:05
12 квітня 2013 09:31
12 квітня 2013 09:27