Про перейменування села Мазинки Переяслав-Хмельницького району Київської області

 

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування розглянув на своєму засіданні подання Київської обласної ради щодо перейменування села Мазинки Переяслав-Хмельницького району Київської області.

Село Мазинки знаходиться на відстані 17 км від районного центру. В селі нараховується 456 дворів та проживає 744 мешканця.

В офіційних документах та на військово-топографічних картах XVII – початку ХХ ст. назва села писалася російською мовою «Масинки» або «Мазенки», що відповідає українському «Мазінки».

З 1947 року по 1960 рік у Переяслав-Хмельницькому районі обліковувалася Мазінківська сільська рада з центром у селі Мазінки (Довідники адміністративно-територіального поділу за 1947 та 1960 роки). У 1960 році рішенням Київської обласної ради Мазінківську, Харківецьку і Дем'янецьку сільську ради об'єднано в одну Дем'янецьку з центром в селі Дем'янці (Відомості Верховної Ради України, 1960 р., № 8, стор. 69). Однак, з  1968 року у складі Дем'янецької сільської ради вже обліковується село з назвою «Мазинки» (Довідник адміністративно-територіального поділу за 1968 рік).

У 1992 році Київська обласна рада у Переяслав-Хмельницькому районі утворила Мазинську сільську раду з центром у селі Мазинки (Відомості Верховної Ради України, 1992 р., № 43, стор. 1384). Проте при виготовленні печатки Мазинської сільської ради була допущена помилка у написанні новоутвореної ради (Мазінська сільська рада). Так, виникли розбіжності між офіційною назвою села і сільської ради, які проходять по обліку усіх юридичних установ та організацій, і документами (свідоцтв про народження, технічних паспортів на будівлі, державних актів на землю тощо), які завірені неофіційною печаткою. Внаслідок цього жителі населеного пункту позбавлені можливості складання цивільно-правових угод, припинена діяльність із приватизації земельних ділянок, оскільки зазначена в документах назва населеного пункту не відповідає офіційному обліку адміністративно-територіальних одиниць Київської області. При цьому переоформлення всіх правовстановлюючих документів з назвою, яка офіційно обліковується потребуватиме значних матеріальних коштів.

Інститут української мови НАН України у своєму висновку, підготовленому за зверненням Комітету, вказує, що таке перейменування села і сільської ради є правомірним.

Питання про перейменування села Мазинки підтримане територіальною громадою на загальних зборах громадян, погоджено відповідно до законодавства, розглянуто і схвалено Мазинською сільською, Переяслав-Хмельницькою районною та Київською обласною радами.

Заслухавши інформацію Голови Комітету, врахувавши пропозицію Управління по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб та обговоривши питання, Комітет у х в а л и в:

 

1. Підтримати подання Київської обласної ради щодо перейменування села Мазинки Переяслав-Хмельницького району Київської області на село Мазінки та доручити народним депутатам України – членам Комітету розробити та внести на розгляд Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про перейменування села Мазинки Переяслав-Хмельницького району Київської області».

 

2. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої та частини другої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про перейменування села Мазинки Переяслав-Хмельницького району Київської області» прийняти за основу та в цілому.

 

3. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України під час розгляду цього питання народному депутату України, Голові Комітету Д.Жванії.

 

4. Цей висновок набирає чинності з дня набрання чинності Постанови Верховної Ради України 25 грудня 2012 року № 11-VII «Про комітети Верховної Ради України сьомого скликання».

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“протокол 1**”

01 лютого 2013 10:30
31 січня 2013 14:21
31 січня 2013 14:03
31 січня 2013 14:02
31 січня 2013 14:00