За дорученням Голови Верховної Ради України В.Гройсмана Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування розглянув на своєму засіданні проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про статус гірських населених пунктів в Україні» щодо збільшення державних гарантій в соціально-економічному розвитку (реєстр. № 1345 від 10.12.2014р.), внесений народними депутатами України Д.Шлемком, В.Івченком, І.Крульком.

За визначенням суб’єктів законодавчої ініціативи, даний законопроект внесений з метою розширення нормативно-правового поля стосовно збільшення державних гарантій в соціально-економічному розвитку населених пунктів, яким надано статус гірських, а також забезпечення державної підтримки проектів, які здійснюються в гірських населених пунктах, в соціальній сфері та сфері розвитку інфраструктури.

Комітет з питань запобігання і протидії корупції у своєму висновку вказує, що у проекті акта не виявлено корупціогенних факторів – проект акта відповідає вимогам антикорупційного законодавства.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку від 23 січня 2015 року висловлює ряд зауважень до законопроекту та вважає, що він потребує доопрацювання.

Інститут законодавства Верховної Ради України у своєму висновку наголошує на актуальності законодавчого закріплення пріоритетності державної соціально-економічної політики із забезпечення належного розвитку територій з особливим статусом. Не заперечуючи важливості і необхідності додаткових державних гарантій соціально-економічного розвитку населених пунктів, яким надано статус гірських, Інститут висловлює низку зауважень до запропонованих новел. Зокрема, вказується, що надання запропонованих пільг стосовно здобуття вищої освіти не відповідає конституційним принципам рівності прав громадян та недопустимості привілеїв чи обмежень за ознаками місця проживання (статті 21 і 24 Конституції України).

Міністерство інфраструктури України не підтримує законопроект у запропонованій редакції та пропонує направити його на доопрацювання.

Міністерство фінансів України у своєму експертному висновку вказує, що законопроект не відповідає бюджетному і податковому законодавству та зазначає, що з огляду на першочергову необхідність забезпечити в умовах фінансової кризи своєчасним фінансуванням уже прийняті рішення щодо соціального захисту населення та підтримки соціально-економічного розвитку, а також враховуючи заходи, які здійснюються Урядом щодо жорсткої економії бюджетних коштів, приймати рішення, які призводять до додаткових бюджетних витрат, недоцільно. З урахуванням зазначеного Міністерство фінансів України законопроект не підтримує.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб, взявши до уваги висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України та Інституту законодавства Верховної Ради України, висновки Міністерства інфраструктури України та Міністерства фінансів України, всебічно обговоривши питання Комітет у х в а л и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про статус гірських населених пунктів в Україні» щодо збільшення державних гарантій в соціально-економічному розвитку (реєстр. № 1345 від 10.12.2014р.), внесений народними депутатами України Д.Шлемком, В.Івченком, І.Крульком, за наслідками розгляду в першому читанні повернути законопроект суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, голову підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою М.Федорука.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №9”

25 лютого 2015 12:30
25 лютого 2015 11:55
17 лютого 2015 16:23
17 лютого 2015 16:21
17 лютого 2015 16:19
17 лютого 2015 16:18
17 лютого 2015 16:01
11 лютого 2015 16:16