Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування за дорученням Голови Верховної Ради України В.Гройсмана розглянув проект Закону України про особливий порядок здійснення окремих повноважень органів місцевого самоврядування на період проведення антитерористичної операції в Донецькій та Луганській областях (реєстр. № 1529, доопрацьований), поданий народним депутатом України А.Артеменком.

     Метою зазначеного законопроекту, за визначенням суб’єкта права законодавчої ініціативи, є створення умов для забезпечення життєдіяльності відповідних територіальних громад, вирішення питань місцевого значення шляхом визначення особливого порядку здійснення окремих повноважень органів місцевого самоврядування на період проведення антитерористичної операції в Донецькій та Луганській областях у разі нездійснення повноважень, передбачених законодавством України, органами місцевого самоврядування – районними та обласними радами.

Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» у висновку від 29.01.2015 р. № 5-34 висловлює низку зауважень та пропозицій до законопроекту та пропонує за результатами розгляду у першому читанні повернути його на доопрацювання суб’єкту права законодавчої ініціативи. Зокрема, вказується на недостатню визначеність терміну «нездійснення повноважень» стосовно діяльності районних і обласних рад, що може мати наслідком конкуренцію повноважень місцевих рад і місцевих  органів виконавчої влади. Крім того, пропонується закріпити норми, які б передбачали порядок звернення до Верховної Ради України щодо дострокового припинення повноважень обласних, районних рад під час проведення АТО та визначали граничні строки прийняття Верховною Радою України  відповідного рішення.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку від 26.01.2015 р. № 16/3-83/1529 також висловлює зауваження та пропозиції до законопроекту. Зокрема, зазначається, що прийняття до виконання органами виконавчої влади повноважень органів місцевого самоврядування при формальній наявності легітимних органів місцевого самоврядування і без попереднього вирішення питання дострокового припинення їх повноважень виглядає порушенням конституційного механізму побудови влади на місцях.

Розглядаючи це питання народні депутати України – члени Комітету взяли до уваги таке.

Верховною Радою України 3 лютого 2015 року було прийнято за основу і в цілому проект Закону України про військово-цивільні адміністрації (реєстр. № 1855 від 27.01.2015), внесений народними депутатами України С.Пашинським та іншими. З аналізу положень законопроекту з реєстр. № 1855 випливає, що він врегульовує аналогічне коло питань із законопроектом з реєстр. № 1529, доопрацьованим. Таким чином, можна констатувати, що проект Закону України про особливий порядок здійснення окремих повноважень органів місцевого самоврядування на період проведення антитерористичної операції в Донецькій та Луганській областях (реєстр. № 1529, доопрацьований) втратив актуальність.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань місцевого самоврядування, врахувавши позицію народних депутатів України  - членів Комітету, запрошених на засідання осіб, взявши до уваги висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» та всебічно обговоривши питання,

 

Комітет   у х в а л и в:

 

1. У зв’язку з  прийняттям 3 лютого 2015 року Верховною Радою України за основу і в цілому проекту Закону України про військово-цивільні адміністрації (реєстр. № 1855), вважати таким, що втратив актуальність проект Закону України про особливий порядок здійснення окремих повноважень органів місцевого самоврядування на період проведення антитерористичної операції в Донецькій та Луганській областях             (реєстр. № 1529, доопрацьований).

 

2. Зважаючи на зміст статей 21, 22, 95 Регламенту Верховної Ради України, звернутися до Голови Верховної Ради України В.Гройсмана з пропозицією не включати до Порядку денного другої сесії Верховної Ради України восьмого скликання проект Закону України про особливий порядок здійснення окремих повноважень органів місцевого самоврядування на період проведення антитерористичної операції в Донецькій та Луганській областях (реєстр. № 1529, доопрацьований) як такий, що втратив актуальність.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №8”

18 березня 2015 09:00
26 лютого 2015 17:47
26 лютого 2015 10:15
25 лютого 2015 12:41
25 лютого 2015 12:39
17 лютого 2015 16:35
09 лютого 2015 13:16
09 лютого 2015 13:15
09 лютого 2015 13:13
04 лютого 2015 16:40