Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування розглянув на своєму засіданні подання Черкаської обласної ради щодо перейменування села Чубівка Смілянського району Черкаської області на село Ленське.

Згідно з даними офіційного обліку адміністративно-територіальних одиниць України у Смілянському районі Черкаської області у складі Носачівської сільської ради обліковується населений пункт Чубівка, який знаходиться на відстані 32 км від районного центру – міста Сміла та налічує понад 250 мешканців.

За інформацією Черкаської обласної ради, перейменування села Чубівка ініційоване його жителями у зв’язку з нерозумінням походження діючої назви, яка була присвоєна населеному пункту Ленінське (колишня назва села Чубівка) відповідно до Постанови Верховної Ради України від 19 травня 2016 року № 1377-VIII «Про перейменування окремих населених пунктів та районів» на виконання вимог Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». У зв’язку з цим пропонується перейменувати село Чубівка на село Ленське, беручи до уваги назву поселення, що, за даними Носачівської сільської ради, використовувалася до 1926 року і пов’язана з іменем землевласника Ленського.

Інститут української мови НАН України вважає перейменування села недоцільним з огляду на те, що назва «Чубівка» є історичною і відома з кінця XVIII століття, в той час як назва «Ленське» у відомих джерелах не згадується. 

Питання про перейменування села Чубівка Смілянського району Черкаської області  підтримане територіальною громадою на громадських слуханнях, погоджено відповідно до законодавства, розглянуто і схвалено Носачівською сільською, Смілянською районною та Черкаською обласною радами.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб та обговоривши питання, Комітет  у х в а л и в:

 

1. Підтримати подання Черкаської обласної ради щодо перейменування села Чубівка Смілянського району Черкаської області на село Ленське та доручити народним депутатам України – членам Комітету розробити і внести на розгляд Верховної Ради України проект постанови Верховної Ради України «Про перейменування села Чубівка Смілянського району Черкаської області».

 

2. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої та частини другої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про перейменування села Чубівка Смілянського району Черкаської області» прийняти за основу та в цілому.

 

3. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України під час розгляду цього питання народному депутату України, голові підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою М.Федоруку.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку