Комітет розглянув за дорученням Голови Верховної Ради України В.Гройсмана проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо скорочення переліку державних нагород, розширення обсягу прав нагороджених осіб, встановлення обмежень у нагородженні державними нагородами певних суб'єктів) (реєстр. № 1451), поданий народним депутатом України С.Власенком.

Законопроектом передбачається внесення змін до Закону України «Про державні  нагороди України» шляхом, зокрема:

-         заборони нагороджувати державними нагородами державних службовців, у зв’язку з чим пропонується виключити норму про державні нагороди державних службовців із законів України «Про державну службу», «Про дипломатичну службу», «Про затвердження Дисциплінарного статуту Митної служби України», «Про затвердження Дисциплінарного статуту органів внутрішніх справ України», «Про затвердження Дисциплінарного статуту Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України», «Про затвердження Дисциплінарного статуту служби цивільного захисту», «Про судоустрій і статус суддів»;

-         заборони нагороджувати державними нагородами з нагоди пам’ятних дат, ювілеїв, тощо;

-         виключення такого виду державних нагород як «почесні звання» шляхом виключення статті 10 Закону України «Про державні  нагороди України»;

-         закріплення права нагороджених осіб на відмову від державної нагороди.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку до даного законопроекту висловило низку зауважень, вважаючи, що пропозиції законопроекту, за змістом яких державні службовці та працівники інших державних органів не можуть бути нагороджені державними нагородами України «за належне та (або) сумлінне виконання ними своїх службових обов’язків» чи «за особливі трудові заслуги» тощо, виглядають дискримінаційними, оскільки встановлюють обмеження щодо нагородження за ознакою віднесеності громадян до певних категорій державних службовців.

Головне управління частково погодилося з пропозицією автора щодо скасування такого виду державних нагород України як почесні звання України, вважаючи що є необхідність упорядкування системи почесних звань в Україні.

Проте, на думку Головного управління, пропозиція скасувати почесні звання, які є результатом вітчизняної нагородної спадщини, не враховує того, що відповідні почесні звання були присвоєні у переважній більшості особам, які справді мали певні досягнення у відповідних сферах суспільного життя, і  скасування почесних звань на практиці фактично означало б позбавлення їх відповідних державних нагород, що відносно відповідної категорії нагороджених осіб виглядало б як нелогічний, несправедливий вчинок держави.

Акцентувавши увагу на вимогах законодавчої техніки, Головне управління вважає, що проблеми відновлення цінності та суспільної значимості державних нагород, про які йдеться в пояснювальній записці, доцільно вирішувати не шляхом встановлення заборони щодо нагородження відповідних категорій державних службовців державними нагородами, а шляхом неухильного дотримання відповідних положень нагородного законодавства, що, зокрема, визначають порядок добору кандидатур для нагородження державними нагородами України.

Таким чином, Головне науково-експертне управління пропонує за результатами розгляду в першому читанні даний законопроект відхилити.

Враховуючи викладене, всебічно обговоривши дане питання, Комітет ухвалив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1  частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо скорочення переліку державних нагород, розширення обсягу прав нагороджених осіб, встановлення обмежень у нагородженні державними нагородами певних суб'єктів) (реєстр. № 1451), поданий народним депутатом України С.Власенком, за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу.

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, голові підкомітету з питань адміністративних послуг, державних символів та нагород О.Дехтярчуку.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №6”

21 квітня 2015 17:56
29 січня 2015 12:07
29 січня 2015 12:04
28 січня 2015 09:50
22 січня 2015 17:52
22 січня 2015 17:49
22 січня 2015 17:40
16 січня 2015 15:21
14 січня 2015 09:06