Комітет розглянув за дорученням Голови Верховної Ради України В.Гройсмана проект Закону України про внесення змін до статті 16 Закону України «Про державні нагороди України» (щодо позбавлення державних нагород) (реєстр. № 1211), поданий народними депутатами України О.Марченком, О.Осуховським, Ю.Левченком, Ю.Бубликом, А.Іллєнком, М.Головком.

Законопроектом пропонується розширити підстави для позбавлення нагороджених відповідних державних нагород, визначити ініціаторів порушення перед Президентом України питання щодо позбавлення державних відзнак та врегулювати процедуру позбавлення державних нагород шляхом внесення відповідних змін до статті 16 Закону України «Про державні нагороди України».

Зокрема, положеннями частини третьої статті 16 законопроекту передбачається, що підставами для позбавлення державних нагород є: вчинення посягання на територіальну цілісність та недоторканність України; публічне висловлювання на підтримку сепаратизму з метою відділення та приєднання території України до іншої держави; інші вчинки, що підривають авторитет України на міжнародній арені і не сумісні з високою державною нагородою.

Комітет Верховної Ради України з питань запобігання та протидії корупції у своєму висновку щодо результатів здійснення антикорупційної експертизи зазначив, що у законопроекті не виявлено корупціогенних факторів, тобто законопроект відповідає вимогам антикорупційного законодавства.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку до даного законопроекту висловило низку  зауважень, акцентуючи увагу, насамперед, що запропоновані проектом зміни, а саме підстави, за які пропонується позбавляти державних нагород, мають ознаки злочинів і повною мірою охоплюються чинними нормами Кримінального кодексу України.

Зауваження Управління також викликали положення частини 4 та 5 законопроекту щодо закріплення повноважень Комісії з державних нагород та геральдики на рівні закону, оскільки повноваження та завдання зазначеної Комісії визначені в Положенні про Комісію державних нагород та геральдики, затвердженому Указом Президента України від 31 грудня 2011 року №1211/2011, та яка згідно статті 13 Закону України «Про державні нагороди України» є дорадчим органом при Президентові України і працює на громадських засадах. Тому, на думку Управління, недоцільно вміщувати в проекті закону положення, які стосуються повноважень зазначеної Комісії та містяться в Положенні про Комісію державних нагород та геральдики.

Отже, висловивши зауваження до запропонованих авторами змін, акцентувавши увагу на вимогах законодавчої техніки, Головне науково-експертне управління вважає, що за результатами розгляду даного законопроекту в першому читанні його доцільно відхилити.

Враховуючи викладене, всебічно обговоривши дане питання, Комітет ухвалив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до статті 16 Закону України «Про державні нагороди України» (щодо позбавлення державних нагород) (реєстр. № 1211), поданий народними депутатами України О.Марченком, О.Осуховським, Ю.Левченком, Ю.Бубликом, А.Іллєнком, М.Головком, за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу.

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, голові підкомітету з питань адміністративних послуг, державних символів та нагород О.Дехтярчуку.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №6”

21 квітня 2015 17:56
29 січня 2015 12:07
29 січня 2015 12:04
28 січня 2015 09:50
22 січня 2015 17:52
22 січня 2015 17:49
22 січня 2015 17:40
16 січня 2015 15:21
14 січня 2015 09:06