За дорученням Голови Верховної Ради України А.Парубія Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування розглянув на своєму засіданні проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо добровільного приєднання територіальних громад (реєстр. № 4772  від 03.06.2016 р.), внесений народним депутатом України М.Федоруком та іншими народними депутатами України.

За визначенням суб’єкта законодавчої ініціативи зазначений законопроект внесений з метою створення спроможних внаслідок добровільного об’єднання територіальних громад та їх належного фінансування.

Законопроектом пропонується внести зміни до законів України «Про добровільне об'єднання територіальних громад», «Про місцеві вибори» та встановити порядок добровільного приєднання територіальних громад до об’єднаних територіальних громад, особливості діяльності органів та посадових осіб місцевого самоврядування територіальних громад, що приєдналися, в період після приєднання до набуття повноважень новообраною радою об’єднаної територіальної громади на чергових місцевих виборах, а також вдосконалити механізм державної підтримки добровільного об’єднання територіальних громад та приєднання до об’єднаних територіальних громад.

Крім того, законопроектом пропонується визначити, що додаткові вибори депутатів сільських, селищних, міських рад проводяться за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах, на які поділяється територія територіальної громади, що приєдналася до об’єднаної територіальної громади в порядку, визначеному Законом України «Про добровільне об`єднання територіальних громад». Такі вибори призначаються Центральною виборчою комісією в порядку, визначеному законом.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку висловлює ряд зауважень до законопроекту та вважає, що за результатами розгляду у першому читанні законопроект доцільно повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

У висновку Спеціального радника Уряду України з питань децентралізації, Рада Європи, Д.Попеску вказується, що зазначений законопроект повністю відповідає міжнародним зобов’язанням України та іншим європейським стандартам, прийняття якого стане важливим кроком на шляху до усунення перешкод, які виникають під час процесу добровільного об’єднання територіальних громад. Разом з тим, на думку експерта, законопроект потребує доопрацювання шляхом внесення технічних удосконалень та уточнень.

Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» вважає, що законопроект потребує доопрацювання, зокрема, в частині надання повноважень Кабінету Міністрів України визнання об’єднаної територіальної громади спроможною, проведення довиборів депутатів від приєднаної територіальної громади до сільської, селищної, міської ради за мажоритарною системою відносної більшості тощо.

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України вважає, що прийняття, зокрема, зазначеного законопроекту в короткостроковій перспективі сприятиме подальшій децентралізації влади, розвитку місцевого самоврядування та удосконаленню територіальної організації влади.

Міністерство фінансів України звертає увагу, що проведення додаткових виборів до рад об’єднаних територіальних громад призведе до додаткових витрат через необхідність організації таких виборів. Однак, в порушення вимог частини першої статті 27 Бюджетного кодексу України розробниками не подано пропозиції змін до законодавчих актів щодо скорочення витрат бюджетів для досягнення збалансованості бюджетів. Крім того, термін набрання чинності законопроекту не відповідає вимогам частини третьої статті 27 Бюджетного кодексу України.

Експерти громадської платформи Реанімаційний Пакет Реформ зазначають, що законопроект сприятиме формуванню справді спроможних об’єднаних громад, відповідно до затверджених Перспективних планів без порушення Методики формування таких громад.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою, взявши до уваги висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Спеціального радника Уряду України з питань децентралізації, Рада Європи, Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України», пропозиції Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та Міністерства фінансів України, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб та обговоривши питання,  Комітет ухвалив:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо добровільного приєднання територіальних громад (реєстр. № 4772  від 03.06.2016 р.), внесений народним депутатом України М.Федоруком та іншими народними депутатами України, за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу, скоротивши строк подання суб’єктами права законодавчої ініціативи пропозицій та поправок до законопроекту при підготовці його до другого читання на половину.

 

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, голову підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою М.Федорука.

 

 

Голова Комітету                                                        

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №50”

17 березня 2017 16:58
17 березня 2017 16:55
17 березня 2017 16:47
17 березня 2017 16:45
17 березня 2017 16:44
17 березня 2017 16:43