Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування за дорученням Голови Верховної Ради України розглянув на своєму засіданні проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про державну службу» (реєстр. № 4708 від 23.05.2016), поданий народними депутатами України І.Сусловою, В.Брензовичем, В.Пацканом.

За визначенням суб’єктів права законодавчої ініціативи, законопроект розроблено з метою  врахування особливостей проходження державної служби в Секретаріаті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини і дотримання гарантій незалежності та самостійності національної інституції з прав людини, визначених Законом України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини» та міжнародними стандартами у сфері прав людини. З цією метою пропонується поширити статус державного службовця на представників Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та доповнити Закон України «Про державну службу» статтею щодо особливостей проходження державної служби в Секретаріаті Уповноваженого.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку на даний законопроект зауважує, що в жодному з вказаних законів системно не виписаний статус представників Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини: не визначено категорію посад, до якої вони мають належати, особливості вступу, проходження ними служби та ін., що не узгоджується з вимогами, закладеними у статті 19 Конституції України та статті 90 Регламенту Верховної Ради України.

Крім того, Головне управління не підтримує передбачене законопроектом проведення конкурсу претендентів на керівні посади у Секретаріаті Уповноваженого конкурсною комісією, яку формує Уповноважений, здійснюючий повноваження керівника державної служби в органі, причому без поширення на нього дії Закону України «Про державну службу». На думку Головного управління, питання організації державної служби має регулюватись за єдиними правилами без встановлення винятків з цих правил для окремих органів. У зв’язку з цим Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України в узагальнюючому висновку на даний законопроект висловлює рекомендацію щодо доцільності його повернення за результатами розгляду в першому читанні суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин у своєму листі Голові Верховної Ради України, який надійшов для розгляду до Комітету, зазначає, що питання, яке пропонується вирішити, в тому числі, даним законопроектом, неодноразово порушувалось у зверненнях від представників громадських та міжнародних організацій. Зокрема, у листі вказується, що Голова Моніторингової місії ООН з прав людини акцентувала увагу на тому, що норми чинного Закону України «Про державну службу» не узгоджуються з положеннями Паризьких принципів щодо самостійності та незалежності національних установ із захисту прав людини і така ситуація може призвести до пониження статусу інституції Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. У зв’язку з цим Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин вважає, що гарантією незалежності Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини є порядок призначення та звільнення ним працівників свого Секретаріату, який фактично передбачений даним законопроектом, аналогічним за змістом законопроекту з реєстр. № 4311 від 28.03.2016, що був відкликаний у зв’язку з достроковим припиненням повноважень народного депутата України його автором Ю.Луценком.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини В.Лутковська у своєму листі до Комітету також зазначає про підтримку даного законопроекту, посилаючись на висновок Бюро демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ щодо нього.

Під час обговорення питання народні депутати України – члени Комітету висловили узгоджену позицію щодо непідтримки основних положень законопроекту у зв’язку з їх протиріччям концептуальним положенням Закону України «Про державну службу» в частині статусу керівника державної служби в органі та загальних принципів відбору на службу.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань державної служби та служби в органах місцевого самоврядування, запрошених на засідання осіб та всебічно обговоривши дане питання, Комітет ухвалив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про державну службу» (реєстр. № 4708 від 23.05.2016), поданий народними депутатами України І.Сусловою, В.Брензовичем, В.Пацканом, за наслідками розгляду в першому читанні повернути суб‘єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, голову підкомітету з питань державної служби та служби в органах місцевого самоврядування А.Шкрум.

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №49”

17 березня 2017 16:29
17 березня 2017 16:28
17 березня 2017 16:22
17 березня 2017 16:20
17 березня 2017 13:27
17 березня 2017 13:25
17 березня 2017 13:23
17 березня 2017 13:22
17 березня 2017 13:21
17 березня 2017 13:19