Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування за дорученням Голови Верховної Ради України А.Парубія розглянув проект Закону України «Про Державний Герб України» (реєстр. № 4035 від 05.02.2016 р.), поданий народними депутатами України Ю.Левченком, М.Головком, А.Іллєнком, О.Марченком, О.Осуховським. 

Законопроектом пропонується врегулювати питання опису, порядку використання та правового захисту Державного Герба України, який включає великий Державний Герб України та малий Державний Герб України.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у висновку від 29 березня 2016 року № 16/3-397/4035 висловлює сумніви щодо доцільності прийняття окремого закону, який би встановлював опис та порядок використання лише Державного Герба України, притримуючись позиції щодо комплексного регулювання в одному законі питання опису та порядку використання всіх державних символів України. 

Крім того, Головне управління висловлює низку зауважень техніко-юридичного характеру, зокрема, щодо розмежування порядку офіційного та неофіційного використання Державного Герба України, а також недостатньо  вичерпного регулювання порядку його офіційного використання.

Виходячи з вищенаведеного, Головне управління пропонує за результатами розгляду в першому читанні повернути законопроект суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Комітет Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції у своєму висновку від 16 березня 2016 року (Протокол №66) вказав, що законопроект відповідає вимогам антикорупційного законодавства.

Комітет Верховної Ради України з питань європейської інтеграції на своєму засіданні 16 березня 2016 року дійшов висновку про те, що законопроект не належить до пріоритетних сфер адаптації законодавства України до законодавства ЄС, або регулюється національним законодавством країн-членів ЄС, а отже, не потребує експертного висновку Комітету з питань європейської інтеграції. 

Також до Комітету надійшов лист Всеукраїнської громадської організації «Українське геральдичне товариство» в якому зазначається, що передбачений законопроектом опис великого Державного Герба України не відповідає геральдичним та юридичним вимогам.  

 

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань адміністративних послуг, державних символів та нагород О.Дехтярчука, беручи до уваги висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб, та всебічно обговоривши питання, Комітет  у х в а л и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 3  частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України «Про Державний Герб України» (реєстр. № 4035 від 05.02.2016 р.), поданий народними депутатами України Ю.Левченком, М.Головком, А.Іллєнком, О.Марченком, О.Осуховським, за наслідками розгляду в першому читанні повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, голову підкомітету з питань адміністративних послуг, державних символів та нагород О.Дехтярчука.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №48”

17 березня 2017 13:14
17 березня 2017 13:12
17 березня 2017 13:08
17 березня 2017 13:02
17 березня 2017 13:00