За дорученням Голови Верховної Ради України Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування розглянув на своєму засіданні проект Закону України про внесення змін до статті 8 Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» (щодо приведення положення про призначення місцевих виборів у відповідність з чинним законодавством) (реєстр. № 2473а від 04.08.2015), поданий народним депутатом України О.Фельдманом.

Зазначеним законопроектом пропонується викласти у новій редакції частину другу статті 8 Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» та передбачити, що перші місцеві вибори депутатів сільської, селищної, міської ради об’єднаної територіальної громади та відповідно сільського, селищного, міського голови призначаються Верховною Радою України. При цьому Верховна Рада Автономної Республіки Крим, обласна рада звертається до Верховної Ради України з поданням про проведення таких виборів одночасно з прийняттям рішення про утворення відповідної об’єднаної територіальної громади.

Комітет з питань правової політики та правосуддя дійшов висновку, що законопроект суперечить положенням Конституції України. Зокрема, Комітет у своєму висновку звертає увагу, що положеннями законопроекту передбачається призначення перших виборів до органів місцевого самоврядування об’єднаної територіальної громади Верховною Радою України, що суперечить пункту 30 частини першої статті 85 Основного Закону.

Комітет з питань запобігання і протидії корупції відзначає, що у проекті акта не виявлено корупціогенних факторів – законопроект відповідає вимогам антикорупційного законодавства. Разом з тим у висновку звертається увага на суперечність термінології та процедур, що може стати причиною зловживань під час призначення виборів та встановлення їх результатів.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку зазначає, що питання, про яке йдеться у проекті, уже врегульовано законодавством. Водночас у разі прийняття поданого законопроекту виникне колізія між положеннями статей 7 та 8 Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад». У зв’язку з цим Управління вважає доцільним за результатами розгляду у першому читанні законопроект відхилити.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, взявши до уваги висновки комітетів з питань правової політики та правосуддя, з питань запобігання і протидії корупції, висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, запрошених на засідання осіб та обговоривши питання,  Комітет ухвалив:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до статті 8 Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» (щодо приведення положення про призначення місцевих виборів у відповідність з чинним законодавством) (реєстр. № 2473а від 04.08.2015), поданий народним депутатом України О.Фельдманом за наслідками розгляду в першому читанні відхилити.

 

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, голову підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою М.Федорука.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №48”

17 березня 2017 13:14
17 березня 2017 13:12
17 березня 2017 13:08
17 березня 2017 13:02
17 березня 2017 13:00