Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування за дорученням Голови Верховної Ради України В.Гройсмана розглянув проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо набуття повноважень сільських, селищних, міських голів (реєстр. № 4110 від 19.02.2016), поданий народними депутатами України – членами Комітету С.Власенком, О.Ледовських, Ю.Бубликом, А.Рекою, І.Балогою, О.Березюком, А.Шкрум, Л.Зубачем, В.Гуляєвим, Е.Матвійчуком, О.Гончаренком, В.Курилом, О.Бойко, С.Кудлаєнком, О.Дехтярчуком, М.Федоруком.

Законопроектом пропонується внесення змін до статей 42, 46 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», згідно з якими оголошення сільською, селищною, міською виборчою комісією на пленарному засіданні ради рішення про обрання сільського, селищного, міського голови має відбутися після реєстрації цією комісією особи, обраної сільським, селищним, міським головою. У разі не реєстрації вказаних посадових осіб відповідною територіальною виборчою комісією на час проведення першої сесії, рада обирає тимчасову президію з числа депутатів ради у кількості трьох-п’яти осіб. Члени тимчасової президії почергово головують на пленарних засіданнях ради до обрання секретаря ради. З часу обрання секретаря ради він головує на пленарних засіданнях ради.

Законопроектом також вносяться зміни до частини третьої статті 89 Закону України «Про місцеві вибори», згідно з якими відповідна територіальна виборча комісія приймає рішення про проведення реєстрації новообраного сільського, селищного, міського голови, а, у разі бездіяльності щодо цього питання вказаної комісії – передбачається прийняття такого рішення Центральною виборчою комісією.

З огляду на це пропонується внесення змін до статті 21 Закону України «Про Центральну виборчу комісію» шляхом введення додаткового повноваження Центральної виборчої комісії щодо прийняття рішення про реєстрацію депутата, сільського, селищного, міського голови, старости у разі неприйняття відповідною територіальною виборчою комісією рішення у визначений законом термін.

 

 

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у висновку від 16.03.2016 висловлюється на підтримку передбачених у проекті змін до статті 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», оскільки вважає, що набуття повноважень сільського, селищного, міського голови після реєстрації обраної особи є цілком обґрунтованим. Разом із тим, вказується на певну неузгодженість між змістом оновленої статті 89 Закону України «Про місцеві вибори» і новим приписом статті 21 Закону України «Про Центральну виборчу комісію», яку необхідно усунути. В узагальнюючому висновку Головне управління зазначає, що за результатами розгляду в першому читанні законопроект з реєстр. № 4110 може бути прийнятий за основу з урахуванням висловлених зауважень.

Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» підтримує прийняття законопроекту та вважає, що уточнення окремих положень законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про місцеві вибори» та «Про Центральну виборчу комісію» є актуальним і сприятиме усуненню наявних неузгодженостей.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань місцевого самоврядування, взявши до уваги зауваження Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України та Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України», з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб та всебічно обговоривши питання, Комітет у х в а л и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо набуття повноважень сільських, селищних, міських голів (реєстр. № 4110), поданий народними депутатами України С.Власенком, О.Ледовських, Ю.Бубликом, А.Рекою, І.Балогою, О.Березюком, А.Шкрум, Л.Зубачем, В.Гуляєвим, Е.Матвійчуком, О.Гончаренком, В.Курилом, О.Бойко, С.Кудлаєнком, О.Дехтярчуком, М.Федоруком, за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу.

 

2. Визначити співдоповідачем із цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України голову підкомітету з питань місцевого самоврядування, народного депутата України Ю.Бублика.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку