За дорученням Голови Верховної Ради України В.Гройсмана Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування розглянув на своєму засіданні проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо виборів старост (реєстр. № 4091  від 17.02.2016р.), внесений народними депутатами України О.Бойко, О.Ледовських, І.Куліченком, Г.Кривошеєю, М.Федоруком, В.Гуляєвим.

За визначенням суб’єктів законодавчої ініціативи зазначений законопроект внесений з метою забезпечення однозначності тлумачення та застосування окремих положень законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про місцеві вибори» та «Про добровільне об'єднання територіальних громад» щодо можливості обрання одного старости виборцями декількох населених пунктів об'єднаної територіальної громади на підставі рішення відповідної місцевої ради.

Законопроектом пропонується в статті 141 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» встановити, що староста обирається в одному або кількох селах та/або селищах, визначених сільською, селищною, міською радою об’єднаної територіальної громади, утвореної відповідно до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», за винятком її адміністративного центру. Крім того, пропонується внести зміни до Закону України «Про місцеві вибори» та визначити, що єдиний одномандатний виборчий округ для виборів старости складає територія відповідного населеного пункту (пунктів).

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вважає, що за результатами розгляду у першому читанні законопроект може бути прийнятий за основу за умови врахування висловлених зауважень і пропозицій.

Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» вважає, що зазначений законопроект є своєчасним, а його прийняття сприятиме нелажному формуванню і діяльності корпусу старост та пропонує підтримати зазначений законопроект та рекомендувати Верховній Раді України прийняти його за основу та вцілому.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб та обговоривши питання,  Комітет  у х в а л и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо виборів старост (реєстр. № 4091  від 17.02.2016р.), внесений народними депутатами України О.Бойко, О.Ледовських, І.Куліченком, Г.Кривошеєю, М.Федоруком, В.Гуляєвим, за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу.

 

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, голову підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою М.Федорука.

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку