Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування за дорученням Голови Верховної Ради України В.Гройсмана розглянув на своєму засіданні проект Закону України про особливості застосування окремих положень Закону України «Про державну службу» (реєстр. № 4090 від 17.02.2016), поданий народними депутатами України О.Бойко, О. Гончаренком, О.Ледовських і Т.Чорновол.

За визначенням суб’єктів права законодавчої ініціативи положення законопроекту спрямовані на недопущення порушення статті 22 Конституції України стосовно осіб, які працюють на посадах державної служби, проходять навчання за державним замовленням у Національній академії державного управління при Президентові України, її регіональних інститутах, а також Інституті державної служби та місцевого самоврядування, і з набранням чинності з 1 травня 2016 року новим Законом України «Про державну службу» втрачають статус державних службовців. З цією метою законопроектом пропонується надати зазначеним категоріям осіб можливість продовжити і закінчити навчання у вказаних навчальних закладах на умовах, що були передбачені на день їх прийняття на навчання, тобто на безоплатній основі (за державним замовленням).

Комітет з питань запобігання і протидії корупції у своєму висновку  зазначає, що даний законопроект відповідає вимогам антикорупційного законодавства.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку не підтримує прийняття даного законопроекту, зауважуючи, що він не має самостійного предмету правового рулювання, а його назва не відповідає змісту, оскільки у законопроекті йдеться про встановлення нових правових норм, а не про «особливості застосування» вже чинних.

При цьому Головне управління зазначає, що питання продовження навчання осіб, чиї посади не віднесено до державної служби відповідно до Закону України «Про державну службу» № 889-VIII від 10.12.2015 р., є питанням підзаконної правотворчості та має регулюватись актами Кабінету Міністрів України, а не окремим законом.

Під час обговорення законопроекту народні депутати України – члени Комітету зауважили щодо недопущення звуження змісту та обсягу права осіб, які перебували на державній службі і навчалися за державним замовленням та втрачатимуть право на продовження навчання на попередніх умовах у зв’язку із втратою статусу державного службовця через зміни у законодавстві, зважаючи на що вирішили підтримати запропоновану даним законопроектом ідею.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань державної служби та служби в органах місцевого самоврядування та всебічно обговоривши питання Комітет ухвалив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про особливості застосування окремих положень Закону України «Про державну службу» (реєстр. № 4090 від 17.02.2016), поданий народними депутатами України О.Бойко, О. Гончаренком, О.Ледовських і Т.Чорновол, за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу.

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, голову підкомітету з питань державної служби та служби в органах місцевого самоврядування А.Шкрум.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №41”

14 березня 2017 17:29
14 березня 2017 17:28
14 березня 2017 17:25
14 березня 2017 17:24
14 березня 2017 17:21