Про проект Постанови про призначення чергових виборів депутатів окремих районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад Донецької та Луганської областей та відповідних сільських, селищних, міських голів

(реєстр. №3780 від 18.01.2016р.)

__________________________________________________________________

 

Комітет розглянув за дорученням Голови Верховної Ради України В.Гройсмана проект Постанови про призначення чергових виборів депутатів окремих районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад Донецької та Луганської областей та відповідних сільських, селищних, міських голів (реєстр. №3780), поданий народними депутатами України В.Гусаком, С.Дунаєвим, Ю.Іоффе, С.Сажком та іншими.

Проектом Постанови пропонується призначити на 24 квітня 2016 року чергові місцеві вибори у 80-ти населених пунктах Донецької області та 28-ми населених пунктах Луганської області, в яких вони не були проведені 25 жовтня 2015 року у зв’язку із встановленням неможливості їх проведення  постановами Центральної виборчої комісії від 29 серпня 2015 року відповідно №207 та №208, що були прийняті на виконання пункту  4 Постанови Верховної Ради України «Про призначення чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів у 2015 році» (№645-VIII від 17.07.2015р.). Також проектом пропонується виключити пункт 5 зі змісту Постанови Верховної Ради України №645-VIII.

На думку авторів проекту, прийняття постанови забезпечить припинення триваючого порушення виборчих прав громадян та відновлення законності, неухильного дотримання Конституції України.

Комітет Верховної Ради України з питань запобігання та протидії корупції у своєму висновку щодо результатів здійснення антикорупційної експертизи зазначив, що у законопроекті не виявлено корупціогенних факторів, тобто законопроект відповідає вимогам антикорупційного законодавства.

 Комітет також взяв до уваги, зокрема:

- інформацію Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, яка надійшла на відповідний запит Комітету, щодо об’єднання територіальних громад Донецької і Луганської областей станом на 12 лютого цього року та необхідності проведення в них виборів;

- інформацію Донецької обласної державної адміністрації - обласної військово-цивільної адміністрації, надіслану до Центральної виборчої комісії, щодо проблематичності забезпечення належної безпеки виборцям і членам дільничних виборчих комісій під час підготовки та проведення 24 квітня 2016 року чергових виборів до місцевих рад Донецької області, визначених у переліку проекту Постанови,  

- інформацію Луганської обласної державної адміністрації - обласної військово-цивільної адміністрації, надіслану до Центральної виборчої комісії, щодо недоцільності та небезпечності проведення 24 квітня цього року чергових виборів до місцевих рад Луганської області, визначених у переліку проекту Постанови, зважаючи на загрозу здійснення терористичних актів у період проведення виборчої кампанії, неможливість гарантування безпеки мешканцям населених пунктів, членам виборчих комісій, свободи передвиборчої агітації та інших прав і свобод виборців тощо;

-  інформацію начальника штабу – першого заступника керівника Антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей А.Цвєткова, яка підтверджує небезпечність проведення виборів до органів місцевого самоврядування, зазначених у проектів Постанови, у зв’язку з постійним порушенням режиму припинення вогню, в тому числі з використанням зброї, забороненої Мінськими домовленостями, з боку незаконних збройних формувань так званих ДНР та ЛНР.

Водночас до Верховної Ради України звернулися виконувач обов’язків голови Донецької обласної ради І.Коваль та окремі депутати Донецької обласної ради з проханням прийняти дану Постанову, оскільки населені пункти, в яких проектом пропонується призначити чергові вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, знаходяться на території, підконтрольній українській владі, а також з пропозицією доповнити проект Постанови нормою щодо призначення на 24 квітня 2016 року і чергових виборів депутатів Донецької обласної ради.

Враховуючи викладене, всебічно обговоривши дане питання, Комітет ухвалив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Постанови про призначення чергових виборів депутатів окремих районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад Донецької та Луганської областей та відповідних сільських, селищних, міських голів (реєстр. №3780), поданий народними депутатами України В.Гусаком, С.Дунаєвим, Ю.Іоффе, С.Сажком та іншими, за наслідками розгляду в першому читанні відхилити.

2. Звернутися до Міністерства оборони України, Антитерористичного центру при Службі безпеки України, Донецької та Луганської військово-цивільних адміністрацій з проханням надати інформацію щодо можливості організації та проведення чергових виборів у кожному з органів місцевого самоврядування, наведених у переліку проекту Постанови з реєстр. №3780.

3. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, голові підкомітету з питань органів самоорганізації населення, місцевих виборів та інших форм безпосередньої демократії О.Бойко.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №39”

17 лютого 2016 15:54
17 лютого 2016 15:53
17 лютого 2016 15:52
17 лютого 2016 15:50
17 лютого 2016 15:43