Про проект Постанови Верховної Ради України

про перейменування міста Дніпропетровська Дніпропетровської області

 

(реєстр. № 3864 від 02.02.2016р.)

____________________________________________________________________

 

За дорученням Голови Верховної Ради України В.Гройсмана Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування розглянув на своєму засіданні проект Постанови Верховної Ради України про перейменування міста Дніпропетровська Дніпропетровської області (реєстр. № 3864 від 02.02.2016р.), внесений народним депутатом України А.Денисенком.

Проектом Постанови пропонується перейменувати місто Дніпропетровськ Дніпропетровської області на місто Дніпро.

Відповідно до пункту 8 статті 7 Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» Верховна Рада України у тримісячний строк, який обчислюється з дня закінчення строку, визначеного пунктом 7 цієї статті Закону, приймає рішення про перейменування населених пунктів та районів, назви яких містять символіку комуністичного тоталітарного режиму, з урахуванням пропозицій, поданих Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями, органами місцевого самоврядування, та рекомендацій Українського інституту національної пам’яті.

Український інститут національної пам’яті у своїх рекомендаціях зазначив, що у назві міста Дніпропетровськ використано ім’я Петровського Григорія Івановича – особи, яка причетна до здійснення Жовтневого перевороту 1917 р., встановлення радянської влади, переслідування учасників боротьби за незалежність України у ХХ ст., організації Голодомору 1932–1933 рр. в Україні та яка обіймала керівні посади у вищих органах влади та управління СРСР та УРСР. Враховуючи зазначене, Інститут рекомендує перейменувати місто Дніпропетровськ на місто Дніпро.

Комітет також розглянув рішення Дніпропетровської міської ради №7/2 від 22 грудня 2015 року «Про перейменування міста Дніпропетровськ в місто Дніпропетровськ», у якому Дніпропетровська міська рада висловила пропозицію перейменувати місто Дніпропетровськ на місто Дніпропетровськ шляхом зміни етимології найменування міста – визначення найменування міста Дніпропетровська за назвою ріки Дніпро та на честь Святого Апостола Петра.

За наслідками обговорення питання щодо перейменування міста Дніпропетровськ, народні депутати України – члени Комітету констатували, що законами України «Про географічні назви» та «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» не передбачено зміну назви населеного пункту шляхом зміни її етимології.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб, всебічно обговоривши питання Комітет у х в а л и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 29 частини першої статті 85 Конституції України, пункту 8 статті 7 Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» перейменувати місто Дніпропетровськ Дніпропетровської області на місто Дніпро, прийнявши за основу та в цілому проект Постанови про перейменування міста Дніпропетровська Дніпропетровської області (реєстр. №3864), внесений народним депутатом України А.Денисенком.

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, голову підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою М.Федорука.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №38”

03 березня 2017 15:35
03 березня 2017 15:33
03 березня 2017 15:32