За дорученням Голови Верховної Ради України В.Гройсмана Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування розглянув на своєму засіданні проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення виконання державних гарантій соціально-економічного розвитку населених пунктів, яким надано статус гірських, залучення приватних інвестицій у розвиток гірських територій (реєстр. № 3253 від 07.10.2015р.), внесений народними депутатами України В.Пацканом, Р.Горватом, В.Луценком, І.Крульком, Г.Кривошеєю.

За визначенням суб’єктів законодавчої ініціативи, даний законопроект внесений з метою створення умов для соціально-економічного розвитку населених пунктів, яким надано статус гірських, залучення приватних інвестицій у розвиток гірських територій, приведення нормативно-законодавчих актів у відповідність.

Законопроектом пропонується внести зміни до Закону України «Про статус гірських населених пунктів», зокрема, визначити, що держава гарантує компенсацію суб’єктам підприємницької діяльності всіх форм власності втрат, пов’язаних з виплатою надбавок до заробітної плати; часткове відшкодування суб’єктам підприємницької діяльності впроваджених інвестицій на території гірських населених пунктів, змінити порядок обчислення надбавок до пенсій, стипендій, інших видів державної матеріальної допомоги громадянам, які одержали статус особи, що працює, проживає або навчається на території населеного пункту, якому надано статус гірського.

Крім того, законопроектом передбачається надання доручення Кабінету Міністрів України розробити державну програму розвитку гірських територій України та передбачити у проекті Державного бюджету України на 2016 рік та наступні роки кошти для її фінансування.

Комітет з питань запобігання і протидії корупції у своєму висновку вказує, що у проекті акта не виявлено корупціогенних факторів – проект акта відповідає вимогам антикорупційного законодавства.

Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення наголошує, що пропозиції щодо зміни порядку обчислення надбавок до пенсій суперечить статті 22 Конституції України, оскільки призведуть до зменшення пенсії особам, у яких її розмір перевищує величину прожиткового мінімуму (учасники бойових дій, інваліди війни, чорнобильці тощо). За наслідками розгляду Комітет рекомендує повернути зазначений законопроект на доопрацювання.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку звертає увагу, що новели законопроекту однозначно потребують додаткового фінансування з державного бюджету. Відповідно до вимог частини першої статті 27 Бюджетного кодексу України, частини третьої статті 91 Регламенту Верховної Ради України до законопроекту, прийняття якого призведе до зміни показників бюджету, суб’єкт права законодавчої ініціативи зобов’язаний надати фінансово-економічне обґрунтування (включаючи відповідні розрахунки), яке в даному випадку відсутнє. Висловлюючи ряд інших зауважень Управління вважає, що за результатами розгляду у першому читанні законопроект доцільно повернути на доопрацювання з урахуванням висловлених зауважень та пропозицій.

Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» вважає за доцільне рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект за основу за результатами його розгляду на пленарному засіданні.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб, взявши до уваги висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України та Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України», всебічно обговоривши питання Комітет у х в а л и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини першої статті 114 Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення виконання державних гарантій соціально-економічного розвитку населених пунктів, яким надано статус гірських, залучення приватних інвестицій у розвиток гірських територій (реєстр. № 3253 від 07.10.2015р.), внесений народними депутатами України В.Пацканом, Р.Горватом, В.Луценком, І.Крульком, Г.Кривошеєю, за наслідками розгляду в першому читанні повернути законопроект суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, голову підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою М.Федорука.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №36”

02 березня 2017 15:01
02 березня 2017 13:13
02 березня 2017 13:13