Комітет за дорученням Голови Верховної Ради України В.Гройсмана розглянув проект Постанови про призначення позачергових виборів Криворізького міського голови та депутатів Криворізької міської ради  (реєстр. №3652), поданий народними депутатами України О.Ляшком, А.Лозовим, С.Рибалкою, В.Вовком.

Проектом Постанови пропонується призначити позачергові вибори Криворізького міського голови та депутатів Криворізької міської ради на неділю 28 лютого 2016 року та провести їх у порядку, визначеному Законом України «Про місцеві вибори».

Як зазначається в Пояснювальній записці до проекту, його прийняття є єдиним конституційно-правовим інструментом зняття суспільної напруги навколо виборчого процесу, що відбувся в місті Кривий Ріг з грубими порушеннями закону з боку територіальних виборчих комісій, відновлення законності волевиявлення та створення умов для подальшого легітимного функціонування місцевого самоврядування в місті, а також забезпечить реалізацію громадянами України – членами територіальної громади міста Кривого Рогу – гарантованого статтею 38 Конституції України права вільно обирати і бути обраними до органів місцевого самоврядування.

Всебічно обговоривши питання, взявши до уваги, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, Комітет ухвалив висновок - рекомендувати Верховній Раді України проект Постанови про призначення позачергових виборів Криворізького міського голови та депутатів Криворізької міської ради  (реєстр. №3652), поданий народними депутатами України О.Ляшком, А.Лозовим, С.Рибалкою, В.Вовком, за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому, виключивши з проекту Постанови пропозицію про призначення позачергових виборів депутатів Криворізької міської ради та доповнити преамбулу проекту посиланням на висновки Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань перевірки фактів порушень під час проведення повторного голосування на виборах Криворізького міського голови 15 листопада 2015 року.

 

Враховуючи викладене, всебічно обговоривши дане питання, Комітет ухвалив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до частини другої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Постанови про призначення позачергових виборів Криворізького міського голови та депутатів Криворізької міської ради  (реєстр. №3652), поданий народними депутатами України О.Ляшком, А.Лозовим, С.Рибалкою, В.Вовком, за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому, виключивши з проекту Постанови пропозицію про призначення позачергових виборів депутатів Криворізької міської ради та доповнивши преамбулу проекту посиланням на висновки Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань перевірки фактів порушень під час проведення повторного голосування на виборах Криворізького міського голови 15 листопада 2015 року.

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, Голові Комітету С.Власенку.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку