Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування за дорученням Голови Верховної Ради України В.Гройсмана розглянув на своєму засіданні проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами» (реєстр. № 2155а від 23.06.2015 р.), поданий народним депутатом України В.Купрієм.

Законопроектом пропонується наділити сільські, селищні, міські ради повноваженням визначати місця торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами шляхом внесення відповідних змін до законів України «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», що, на думку автора законодавчої ініціативи,  сприятиме підвищенню ефективності заходів з обмеження шкідливого впливу споживання алкогольних напоїв та тютюнових виробів.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України, проаналізувавши законопроект, позитивно оцінило пропоновані ним зміни до законодавства. Разом з тим, Головне управління вказує на необхідність визначення у законопроекті послідовності дій суб’єкта торгівлі щодо отримання ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами та визначення місця здійснення такої торгівлі, а також звертає увагу на недоцільність дублювання у Законі України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» повноважень місцевих рад визначати місця торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, встановлених Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні». У зв’язку із вищенаведеним, Головне управління вважає, що за результатами розгляду у першому читанні законопроект може бути прийнятий за основу з урахуванням висловлених зауважень.

Комітет Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції дійшов висновку, що законопроект відповідає вимогам антикорупційного законодавства, вказавши в той же час на необхідність чіткого регламентування адміністративної процедури  щодо порядку  визначення сільськими, селищними, міськими радами місць торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами. 

 

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань місцевого самоврядування Ю.Бублика, беручи до уваги висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб, та всебічно обговоривши питання, Комітет  у х в а л и в:

1. Вважати за доцільне запропонувати Комітету з питань податкової та митної політики, який визначено головним з підготовки і опрацювання даного законопроекту, рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами» (реєстр. № 2155а від 23.06.2015 р.), поданий народним депутатом України В.Купрієм, за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу. 

2. Надіслати цей висновок до Комітету з питань податкової та митної політики.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №31”

22 грудня 2015 17:21
22 грудня 2015 11:17
22 грудня 2015 10:24
18 грудня 2015 14:51
18 грудня 2015 14:17
18 грудня 2015 14:14
15 грудня 2015 13:44
10 грудня 2015 10:58
10 грудня 2015 10:51